Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Μικρός - ευέλικτος βρετανικός στρατός

http://news.kathimerini.gr

Σχεδιάζεται η μείωσή του μετά το Αφγανιστάν
The Guardian

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθούν τα επόμενα χρόνια στον μικρότερο βαθμό από την εποχή του πολέμου των Μπόερς. Το σχέδιο του Βρετανού υπουργού Αμυνας Λίαμ Φοξ προβλέπει μείωση της δύναμης του στρατεύματος από 100.000 μόνιμους σε 84.000, οι οποίοι ωστόσο θα είναι «καλύτερα εκπαιδευμένοι και καλύτερα αμειβόμενοι». Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στη βρετανική κυβέρνηση. Η αναδιάρθρωση, πάντως, θα εφαρμοστεί μετά την αποχώρηση όλων των βρετανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν το 2014. Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε στην ενίσχυση των δαπανών για την Αμυνα με το ποσό του 1,5 δισ. στερλινών, το οποίο θα αξιοποιηθεί εν μέρει για την αγορά 14 ελικοπτέρων τύπου Σινούκ, τριών κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου Rivet από τις ΗΠΑ, καθώς και για την αναβάθμιση των οχημάτων τύπου Warrior του πεζικού.


Η αναθεώρηση, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων ο στρατηγός σερ Νίκολας Χιούτον και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Τζούλιαν Μπρέιζερ, προβλέπει τη διατήρηση της σημερινής ισχύος της εθνοφυλακής -35.000 άνδρες- αλλά και την επιπλέον εκπαίδευση περίπου 5.000 εφέδρων για επιχειρήσεις στο μέτωπο. Οι έφεδροι, επίσης, θα συμβάλουν περισσότερο στην «ασφάλεια στο εσωτερικό», αναλαμβάνοντας να φέρουν εις πέρας τις απαραίτητες ενέργειες μετά ένα τρομοκρατικό χτύπημα και άλλες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Οι συντάκτες της αναθεώρησης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στους εφέδρους, θεωρώντας ότι μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία ενός πιο οικονομικού και συνάμα ευέλικτου στρατού. Επισημαίνεται ότι η Βρετανία αναπτύσσει σημαντικά μικρότερο ποσοστό εφέδρων σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ για παράδειγμα αναπτύσσουν άνω του 50% και η Αυστραλία 44%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό της Βρετανίας είναι κάτω του 20%.

Η αεροπορία

Οσον αφορά την πολεμική αεροπορία, αυτή θα διαθέτει στο μέλλον μία μόνο βάση στη Σκωτία, στο Λόζιμαουθ. Η βάση στο Λοσάρς θα κλείσει και θα μετατραπεί σε στρατόπεδο για τους άνδρες που θα επιστρέψουν από τις βάσεις στη Γερμανία μέχρι το 2020.

Το βρετανικό στράτευμα αντιμετωπίζει ήδη αφόρητες πιέσεις προκειμένου να αλλάξει άμεσα τον τρόπο λειτουργίας του. Βάσει του μεταρρυθμιστικού προγράμματος του υπουργείου Αμυνας που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, οι ανώτατοι αξιωματικοί θα απολύονται σε περίπτωση αποτυχίας στην εφαρμογή των προϋπολογισμών. Επίσης, οι αρχηγοί του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας θα έχουν την ευθύνη των περικοπών. Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με μελέτη του λόρδου Λεβίν, και τα τρία σώματα στρατού διαθέτουν υπερβολικό αριθμό αξιωματικών. Η πρόταση του λόρδου για περικοπές στους αξιωματικούς έχει ήδη γίνει αποδεκτή από τη βρετανική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου