Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Σύγχρονοι μισθοφόροι με έδρα τα Εμιράτα

http://www.enet.gr

Το «Camp Thor» απέχει μόλις 30 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι. Καταμεσής του στρατοπέδου, βρίσκεται η «στρατιωτική πολιτεία Ζαγιέντ» («Zayed Military City») -η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των εμιράτων.

Βλέποντας τη χώρα του ν' απειλείται από το Ιράν και τις επαναστάσεις στον αραβικό χώρο, ο πρίγκιπας διάδοχος των Εμιράτων αποφάσισε να οργανώσει ένα ιδιωτικό σώμα πέραν του τακτικού στρατού. Ο ιδρυτής της γνωστής αμερικανικής εταιρείας «Blackwater», Ερίκ Πρινς, φροντίζει για τη στρατολόγηση των μισθοφόρων, που δεν είναι Αραβες ούτε μουσουλμάνοι.

Βλέποντας τη χώρα του ν' απειλείται από το Ιράν και τις επαναστάσεις στον αραβικό χώρο, ο πρίγκιπας διάδοχος των Εμιράτων αποφάσισε να οργανώσει ένα ιδιωτικό σώμα πέραν του τακτικού στρατού. Ο ιδρυτής της γνωστής αμερικανικής εταιρείας «Blackwater», Ερίκ Πρινς, φροντίζει για τη στρατολόγηση των μισθοφόρων, που δεν είναι Αραβες ούτε μουσουλμάνοι. Διαθέτει δικό της αεροδρόμιο και ελικοδρόμιο και κεντρικά γραφεία εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Δεν είναι προσβάσιμη σε απλούς στρατιώτες, μόνον σε επίλεκτους αξιωματικούς και οι άνδρες στα καταλύματα δεν είναι Αραβες, ούτε μουσουλμάνοι. Η έξοδος από τη βάση απαγορεύεται χωρίς συνοδεία, όπως και οι συζητήσεις περί των δραστηριοτήτων. Πρόκειται για σύγχρονους μισθοφόρους.


Τον περασμένο Μάιο, δημοσιογραφική ομάδα των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» αποκάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη του ιδιωτικού σώματος. Στα χέρια της βρέθηκε αντίγραφο συμβολαίου (με ημερομηνία Ιούλιο 2010) σχετικό με συμφωνία μεταξύ εταιρείας ονόματι «Reflex Responses Management Consultancy» και ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων των Εμιράτων για την οργάνωση σε μία πενταετία «ειδικής δύναμης ασφαλείας», αποτελούμενης από μισθοφόρους.

Επισήμως, η εταιρεία, γνωστή ως R2, είναι ιδιοκτησίας πολίτη των Εμιράτων. Ομως, επικεφαλής της δεν είναι άλλος από τον Ερίκ Πρινς, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού Ναυτικού (SEALS) και ιδρυτή της «Blackwater», κορυφαίας διεθνώς επιχείρησης για αποστολές στρατιωτικές και ασφαλείας. Αυτόν κάλεσε για το μισθοφορικό σώμα ο πρίγκηπας -διάδοχος των Εμιράτων- αναπληρωτής διοικητής των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, γνωστός στη βάση με το προσωνύμιο «Crownfish». Ο Πρινς αποκαλείται συνθηματικά «Kingfish».

Το σώμα διοικείται από «συμβούλους», μεταξύ των οποίων Βρετανοί βετεράνοι, πρώην μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων, Νοτιοαφρικανοί - βετεράνοι της εταιρείας μισθοφόρων «Executive Outcomers», Αμερικανοί, Γερμανοί πρώην αστυνομικοί ή αξιωματικοί του γερμανικού στρατού, ακόμη και μέλη της γερμανικής αντιτρομοκρατικής GSG 9. Οι γραμμές τους αυξάνονται καθημερινά.

Στα συμβόλαια αναφέρεται ότι το σώμα θα χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις αέρος, ξηράς και θαλάσσης, σε συνθήκες μάχης σώμα με σώμα, ενώ αφήνεται να εννοηθούν και σενάρια αντιμετώπισης τρομοκρατικών επιθέσεων, προστασία πυρηνικών εγκαταστάσεων και εξεδρών άντλησης πετρελαίου, ακόμη και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Τα σοβαρά επεισόδια της περασμένης Πρωτοχρονιάς σε «στρατόπεδο εργασίας» έξω από το Ντουμπάι -μελανή πλευρά του οικονομικού θαύματος στον Κόλπο- έδωσαν αφορμή για την πρώτη επέμβαση της «ομάδας της ερήμου». Ωστόσο επίλεκτες αστυνομικές δυνάμεις κατέστειλαν τις ταραχές -κατά τον ειρηνικότερο τρόπο, αφού «το σώμα δεν προειδοποιεί- όποιος σηκώσει έστω κι ένα πανό εκτελείται επί τόπου», σύμφωνα με πρώην μισθοφόρο.

Η «Blackwater Worldwide» του Ερ. Πρινς πλούτισε επί προεδρίας Μπους υιού. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποδείχθηκε πακτωλός και η εταιρεία έγινε πρώτο όνομα στις εξωτερικές αναθέσεις στρατιωτικών επιχειρήσεων, σε Ιράκ, Αφγανιστάν. Επεισόδιο εκτέλεσης αμάχων στη Βαγδάτη το 2007 από μισθοφόρους οδήγησε σε σειρά δικών και ανακρίσεων από το Κονγκρέσο. Εκεί αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία διατηρούσε στρατόπεδα εκπαίδευσης, όπως στην Ιορδανία, χωρίς άδεια από το υπ. Εξωτερικών. Υπήρξε συμβιβασμός, ο Πρινς κατέβαλε 42 εκατ. δολάρια «για το παρελθόν» και η υπόθεση έκλεισε.

Το 2009, η εταιρεία μετονομάστηκε σε «Xe Service» -πραγματώνοντας παλιό όνειρο του Ερ. Πρινς: να οργανώσει ιδιωτικό «στρατό του κουτιού» για λογαριασμό της CIA, ένα σώμα με ανεξάρτητη δύναμη αέρος, γιατρούς, σκαπανείς και οπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ικανό για επιχειρήσεις ανά την υφήλιο και διαθέσιμο σε οιονδήποτε διέθετε τον απαραίτητο οβολό.

Μετά τη δημοσίευση των «Τάιμς Ν. Υόρκης», υψηλόβαθμος στρατιωτικός των Εμιράτων επιβεβαίωσε, ότι η εταιρεία του Πρινς «παρέχει υποστήριξη σε όλους τους τομείς των σχεδίων για σώμα ιδιωτικού στρατού». Και πως «καμία σύμβαση δεν έρχεται σε αντίθεση με διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου