Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Εκατόμβη νεκρών στη Νορβηγία

http://www.enet.gr

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη Νορβηγία σήμερα, μία ημέρα έπειτα από τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 7 ανθρώπους και τους πυροβολισμούς, λίγη ώρα αργότερα, εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους στο νησάκι Ουτόγια, όπου ακόμη 85 άτομα σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις αγνοούνται. Η αστυνομία συνέλαβε έναν 32χρονο Νορβηγό ο οποίος παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που πυροβόλησε εναντίον του πλήθους. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε την ημέρα αυτή εθνική τραγωδία.




Η διπλή επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με μια ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε το κέντρο του Όσλο και λίγο αργότερα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο νησάκι Ουτόγια, ένοπλος που είχε μεταμφιεστεί σε αστυνομικό άνοιξε πυρ κατά πλήθους τουλάχιστον 700 ατόμων σε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος, την οποία θα επισκεπτόταν το Σάββατο ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη "δειλή τρομοκρατική πράξη" όπως τη χαρακτήρισε ο Στόλτενμπεργκ, όμως η αστυνομία συνέλαβε τον 32χρονο Νορβηγό Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι πυροβόλησε κατά του πλήθους. Σύμφωνα με την αστυνομία, από την ιστοσελίδα που διατηρούσε ο ύποπτος προκύπτει ότι είναι ακροδεξιός και "χριστιανός φονταμενταλιστής". Εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και για τη βομβιστική επίθεση στο Όλσο.

Ο 32χρονος Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που πυροβόλησε κατά του πλήθος

Ο 32χρονος Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που πυροβόλησε κατά του πλήθος Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο συλληφθείς είχε ανοίξει έναν λογαριασμό στο Twitter πριν από λίγες μέρες και είχε ανεβάσει ένα και μοναδικό μήνυμα στις 17 Ιουλίου: "Ενας άνθρωπος που έχει άποψη ισούται με 100.000 ανθρώπους που έχουν μόνο ενδιαφέροντα".

Δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang επικαλείται φίλο του συλληφθέντος, ο οποίος λέει ότι ο 32χρονος έγινε ακροδεξιός πριν από λίγα χρόνια, ότι εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις σε συζητήσεις στο διαδίκτυο και ότι ήταν πολέμιος της άποψης ότι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο μπορούν να συνυπάρξουν.

Ο 32χρονος είχε αγοράσει 8 τόνους λιπάσματος τον Μάιο, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός προμηθευτή γεωργικών προϊόντων της αλυσίδας Felleskjoepet Agri, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Είναι γνωστό πως κάποια είδη γεωργικών λιπασμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την κατασκευή εκρηκτικών. Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έκανε την αγορά στο όνομα της εταιρείας του. Ο προμηθευτής πάντως χαρακτηρίζει την ποσότητα του λιπάσματος "κανονική" για έναν συνηθισμένο παραγωγό.



Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αυτόπτων μαρτύρων, ο δράστης της επίθεσης στο νησί Ουτόγια ήταν ντυμένος ως αστυνομικός και ζήτησε από το πλήθος να συγκεντρωθεί μπροστά του και στη συνέχεια, αφού τον υπάκουσαν, άρχισε να τους πυροβολεί αδιακρίτως. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ήταν οπλισμένος με πιστόλι, αυτόματο όπλο και επαναληπτική καραμπίνα. Όταν δε, άρχισε να πυροβολεί ο κόσμος έπεφτε στο νερό προσπαθώντας να διαφύγει κολυμπώντας ή κρυβόταν στους θάμνους και τα δέντρα. "Πυροβουλούσε επί μιάμιση ώρα " μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία επισημαίνοντας παράλληλα την καθυστερημένη άφιξη της αστυνομίας στον τόπο της τραγωδίας.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στα σωστικά συνεργεία πραγματοποιούν έρευνες με λέμβους και υποβρύχιες κάμερες για τον εντοπισμό θυμάτων στο νερό της λίμνης.

Όσον αφορά στην έκρηξη στο κυβερνητικό κτίριο στην καρδιά του Όσλο, αυτή ήταν πολύ ισχυρή προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και σε παρακείμενα κτίρια, ενώ πληροφορίες της αστυνομίας κάνουν λόγο και για εκρηκτικά που δεν είχαν πυροδοτηθεί. Επίσης, εκφράζονται φόβοι ότι μέσα στο κτίριο ίσως να υπάρχουν ακόμη θύματα που δεν έχουν ανακαλυφθεί.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναλυτές εκτιμούν ότι οι χθεσινές επιθέσεις είναι έργο ακροδεξιών εξτρεμιστών, ενώ η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο δράστης να είχει και συνεργό.

Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστήριξαν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, αλλά ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή.

"Κανείς δεν μπορεί να μας βομβαρδίσει για να σιωπήσουμε", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μετέβη σήμερα με ελικόπτερο σε ξενοδοχείο κοντά στο νησί Ουτόγια και πρόσθεσε ότι "ολόκληρος ο κόσμος σκέφτεται τα θύματα των δύο χθεσινών επιθέσεων στη Νορβηγία" δηλώντας βαθειά συγκινημένος" επισημαίνοντας ότι γνώριζε προσωπικά κάποιους από αυτούς που σκοτώθηκαν.

Επίσης ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι νορβηγοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για να δουν αν υπάρχει οποιαδήποτε διεθνής ανάμειξη στη χθεσινή επίθεση.

Την ίδια ώρα ο βασιλιάς, η βασίλισσα και ο πρίγκηπας της Νορβηγίας επισκέφθηκαν τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζώντες από την επίθεση που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο του Όσλο.

Το κέντρο του Όσλο θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο και ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκίαρ Μπέκεβολντ χαρακτήρισε την επίθεση ως τη "χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο".

Ενδεικτικό είναι ότι μετά το βομβαρδισμό στο 'Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Ωστόσο την ίδια ώρα η νεολαία των Εργατικών δήλωσε ότι θα επιστρέψει στο νησί Ουτόγια θέλοντας να δείξει ότι δεν υποχωρεί στην τρομοκρατία.

"Η νεολαία του Εργατικού Κόμματος (AUF) "δεν θα σιωπήσει. Απέναντι σε αυτήν την αδιανόητη και γεμάτη μίσος επίθεση, απευθύνουμε το εξής μήνυμα: η AUF και οι ιδέες της θα επιζήσουν όπως έκαναν πάντα. Δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη για τις πεποιθήσεις μας. Θα επιστρέψουμε στην Ουτόγια", δήλωσε ο επικεφαλής της νεολαίας του AUF, Έσκιλ Πέντερσεν.


Τα συλληπητήρια και τη συμπαράστασή της εκφράζει η διεθνής κοινότητα

Ο πάπας Βενέδικτος ο ΙΣΤ' χαρακτήρισε τις τρομοκρατικές επιθέσεις "τρέλα" και δήλωσε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προσεύχεται για τα θύματα. Ο αρχιεπίσκοπος Πολ Τσέριγκ δήλωσε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βατικανού ότι οι επιθέσεις είναι "παράλογες και ως τέτοιες είναι δύσκολο να ερμηνευθούν, είτε έχουν προσωπικά είτε πολιτικά κίνητρα".
Επίσης σήμερα τα συλλυπητήριά του για τα θύματα και την αλληλεγγύη του προς τη Νορβηγία εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον νορβηγό πρωθυπουργό Στόλτενμπεργκ.

"Καταδικάζουμε με τους πλέον απερίφραστους όρους αυτά τα τερατώδη εγκλήματα, για τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία", δηλώνει σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του ο Μεντβέντεφ, ενώ σε άλλο μήνυμά του προς τον βασιλιά Χάραλντ ο Μεντβέντεφ υπενθυμίζει ότι η Ρωσία συνορεύει με τη Νορβηγία και διαβεβαιώνει τη γειτονική της χώρα "για την πραγματική αλληλεγγύη της αυτές τις δύσκολες ώρες".
Σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, επανήλθε για το συγκεκριμένο θέμα και μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι :"όπως φαίνεται το μίσος ήταν το κίνητρο. Το μίσος για τους άλλους, το μίσος για όσους φαίνονται διαφορετικοί, για τους υποτιθέμενους ξένους. Αυτό το μίσος είναι ο κοινός μας εχθρός. Όλοι εμείς που πιστεύουμε στην ελευθερία, στο σεβασμό, και στην ειρηνική συνύπαρξη, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το μίσος"

Τα συλλυπητήριά της εκφράζει και η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας σε μήνυμά της προς τον νορβηγό βασιλιά. "Είμαι βαθύτατα συντετριμμένη από την τραγική απώλεια τόσων ζωών στο νησί Οτόγια και στο Όσλο", αναφέρει η βασίλισσα στο μήνυμά της. "Οι σκέψεις και οι προσευχές μας απευθύνονται σε όλους αυτούς που επλήγησαν από αυτές τις ωμότητες".
Τα συλλυπητήριά του στη Νορβηγία εξέφρασε και το Ισραήλ, προσφέροντας και τη βοήθειά του, δια στόματος του υπουργού Άμυντας Εχούντ Μπαράκ. Οι Νορβηγοί ευχαρίστησαν τον υπουργό Αμυνας, αλλά δήλωσαν ότι για την ώρα δεν έχουν ανάγκη βοηθείας, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο.

Επίσης, οι Φιλιππίνες εξέφρασαν σήμερα τη βαθιά τους οδύνη για τις επιθέσεις, όπωςανακοίνωσε εκπρόσωπος του προέδρου Μπενίνιο Ακίνο του Γ΄. Το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι με βάση τις αρχικές πληροφορίες δεν υπάρχουν Φιλιππινέζοι μεταξύ των θυμάτων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 16.000 Φιλιππινέζοι ζουν στη Νορβηγία.
Χθες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική συνομιλία με το Νορβηγό ομόλογο του, Γενς Στόλτενμπεργκ, αμέσως μετά τις εκρήξεις που σημειωθήκαν στο Όσλο, εκφράζοντάς του την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και το λαό της Νορβηγίας.
Τον αποτροπιασμό του για τις δολοφονικές επιθέσεις στο Όσλο και τη νήσο Ουτόγια, εκφράζει και ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, με επιστολή του προς τον Νορβηγό ομόλογό του, Jonas Gahr Store. Στην επιστολή του ο Έλληνας υπουργός αναφέρει ότι «τέτοιες ενέργειες έχουν ως στόχο τις ίδιες τις δομές της κοινωνίας και του πολιτισμού μας» και υπογραμμίζει ότι «η καταδίκη τους είναι απόλυτη και κατηγορηματική» και εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον λαό της Νορβηγίας στις δύσκολες αυτές ώρες και θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
Συλληπητήριο μήνυμα για την τραγωδία στη Νορβηγία έστειλε σήμερα και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η εθνική τραγωδία που έπληξε τη Νορβηγία, με θύματα αθώους πολίτες - και μεταξύ αυτών πολλούς νέους ανθρώπους - δείχνει το μέγεθος της απειλής, που συνιστά για τις σύγχρονες κοινωνίες, η έκρηξη της τυφλής βίας, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, όποια προσχήματα κι αν επικαλείται. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Τομέας Εξωτερικών, όλα τα στελέχη και ο κόσμος της Παράταξης, εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τα κατά συρροήν αποτρόπαια εγκλήματα που έγιναν στη φίλη χώρα.
Απευθύνουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την ενεργό συμπαράστασή μας στο Νορβηγικό λαό».
Συλλυπητήρια επιστολή απέστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας εκφράζοντας τόσο τη βαθιά του θλίψη για τα χθεσινά τραγικά γεγονότα, όσο και τη στήριξη και τη φιλία της χώρας του.
Την επίθεση στη Νορβηγία καταδίκασαν χθες οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία, καθώς και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου