Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Φιμώνουν οι στρατιωτικοί τα μέσα ενημέρωσης

http://www.tanea.gr

Αυτή η διαδήλωση δεν «έπαιξε» στο δελτίο ειδήσεων της αιγυπτιακής τηλεόρασης. Λογικό: οι χίλιοι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή μπροστά στο κτίριο του Συνδικάτου Τύπου, στο Κάιρο, ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τις πιέσεις και τη βία που ασκούν οι στρατιωτικοί στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.
«Τους εννιά τελευταίους μήνες, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Χουσεΐν Αμπντέλ Γκάνι, πρώην επικεφαλής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στο Κάιρο. «Την εποχή του Μουμπάρακ, με συνέβαλαν, με ανέκριναν και με φυλάκισαν. Σήμερα, είναι η σειρά άλλων, όπως του Γιόσρι Φούντα. Το παλιό σύστημα είναι πάντα παρόν».
Παρουσιαστής ενός από τα πιο δημοφιλή τοκ σόου της εποχής, του «Akher Kalem» («Τελευταία λέξη»), που μεταδίδεται από το ιδιωτικό κανάλι ΟΝ TV, ο Φούντα αναγκάστηκε στις 20 Οκτωβρίου να αυτολογοκριθεί. Καλεσμένος του εκείνη την ημέρα ήταν ο συγγραφέας Αλάα αλ Ασουάνι, ένας από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης. Μία ώρα πριν αρχίσει η εκπομπή, όμως, οι στρατιωτικοί διεμήνυσαν ότι ο συγγραφέας είναι ανεπιθύμητος. Και ο δημοσιογράφος έκανε πίσω.
Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, στη διάρκεια της κηδείας των 25 Κοπτών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον στρατό, η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης είχε ζητήσει από τους τηλεθεατές να σπεύσουν να βοηθήσουν τους στρατιώτες, που υποτίθεται ότι είχαν δεχθεί επίθεση από τους χριστιανούς. Την ίδια ώρα, αστυνομικοί εισέβαλαν σε δύο άλλα κανάλια, που μετέδιδαν την κηδεία.
«Η δουλειά των δημοσιογράφων έχει γίνει πολύ δύσκολη, ίσως πιο δύσκολη κι από την εποχή του Μουμπάρακ», λέει ένας αναλυτής που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Την εποχή εκείνη, οι κόκκινες γραμμές ήταν σαφείς. Σήμερα, επικρατεί ασάφεια». Μια ομάδα δημοσιογράφων σκέφτεται να εγκαινιάσει ένα νέο κανάλι, που θα χρηματοδοτείται από συνδρομές. Μια τέτοια ιδέα είχε δοκιμαστεί και στις αρχές του 20ού αιώνα από τον εθνικιστή βιομήχανο Ταλαάτ Χαρμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου