Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Οι «ραδιενεργοί» γείτονες της Ελλάδας

http://www.pressinaction.gr

της Άννας Βίγκα | 18 Μαρτίου 2011

Μπορεί στη χώρα μας να μην έχουμε πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και η κυβέρνηση Παπανδρέου να έχει ταχθεί αναφανδόν κατά της χρήσης της, όμως η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο μιας «πυρηνικής» γειτονιάς, καθώς περιβάλλεται από χώρες που είτε διαθέτουν ενεργούς αντιδραστήρες, είτε φιλοδοξούν να αποκτήσουν.


Στην Τουρκία, που είναι και ιδιαίτερα σεισμογενής, ο σχεδιασμός αφορά 12 μονάδες ως το 2032, σε συνεργασία με ρωσικές και ιαπωνικές εταιρείες. Η πρόθεση  κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού με 4 αντιδραστήρες απασχολεί ακτιβιστές, ΜΜΕ, πολιτικούς και την κοινή γνώμη  από το 1970. Χαρακτηριστική είναι η εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν να κατασκευάσει τον εν λόγω σταθμό παρά τις αντιδράσεις για το ατύχημα στη Φουκοσίμα.

Το Ακούγιου βρίσκεται στα παράλια της Μ. Ασίας σχεδόν απέναντι από τη Ρόδο και την Κύπρο. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, αφού το 1872, ένα σεισμός 7,5 ρίχτερ συγκλόνισε την περιοχή. Και το 1998 ένας άλλος ισχυρός σεισμός σάρωσε τα Άδανα, 136 χιλιόμετρα ανατολικά του κόλπου του Ακούγιου. Μόλις 25 χιλιόμετρα από το Ακούγιου υπάρχει επίσης το ενεργό ρήγμα Ecemis.

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Αιγαίου (1998) που είχε εκπονηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Κ. Καρτάλης), η διασπορά και διάχυση ενός ραδιενεργού νέφους προς την Ελλάδα, σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος στο Ακουγιού, θα είναι μεγάλη.

Η Βουλγαρία σκοπεύει να συνεχίσει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλεν», που βρίσκεται 250 χλμ. βορειανατολικά της Σόφιας, στις όχθες του Δούναβη  και σε απόσταση 14 χλμ. από το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού που το 1977 σκότωσε 120 ανθρώπους.

Το έργο του Μπέλεν προβλέπει τη δημιουργία δύο αντιδραστήρων των 1.000 μεγαβάτ. Η κατασκευή του πρώτου θα ολοκληρωθεί το 2011 και του δεύτερου το 2013. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από τη γαλλική Τράπεζα BNP-Paribas υπό μορφή δανείου με 250 εκατ. ευρώ.
Λίγες ημέρες πριν από τον σεισμό στην Ιαπωνία, η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι έως το 2030.

Το Κοζλοντούι, που βρίσκεται σε απόσταση 225 χλμ από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έχει συνολικά έξι αντιδραστήρες εκ των οποίων λειτουργούν μόνον οι δύο, δεύτερης γενιάς και ρωσικής κατασκευής, ισχύος 1.000 MW με ημερομηνία «λήξης» το 2017 και το 2019.
Στη Ρουμανία λειτουργούν δύο αντιδραστήρες στο μοναδικό πυρηνικό σταθμό της χώρας «Τσέρνα Βόντα», Όμως πρόκειται να προστεθεί ένας ακόμη ισχύος 706 μεγαβάτ. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο παράγονται 54 δις κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και η παραγωγή ηλεκτρισμού με χρήση πυρηνικής ενέργειας ανέρχεται στο 10 - 12 %.

Η ρουμανική κυβέρνηση , εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής τρίτου και τέταρτου αντιδραστήρα ισχύος 1.000 μεγαβάτ ο καθένας, με τη συμμετοχή της ιταλικής ENEL.

Στη Σλοβενία, όπου ήδη λειτουργεί ένας αντιδραστήρας, η κυβέρνηση ανήγγειλε επίσημα ότι θα αυξήσει τα αποθέματα πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ότι στα σχέδιά της εντάσσεται η κατασκευή νέας μονάδας ισχύος 1.000 μεγαβάτ στο πυρηνικό εργοστάσιο «Κίρσκο». Η κατασκευή του νέου αντιδραστήρα θα αρχίσει το 2013 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μια τετραετία.
Στη Σλοβακία λειτουργούν τέσσερις και στην Τσεχία έξι αντιδραστήρες.

Στο χορό των πυρηνικών φιλοδοξούν να μπουν η Αλβανία, η ΠΓΜΔ και η Κροατία. Στην ΠΓΜΔ σχεδιάζεται η δημιουργία δύο πυρηνικών αντιδραστήρων κοντά στον Αξιό. Αμέσως μετά την αναγνώριση της FYROM από τον Καναδά, επετεύχθη μεταξύ τους συμφωνία για την αγορά πυρηνικών αντιδραστήρων καναδικής προέλευσης.

Το 2007 ο Αλβανός πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα, είχε ανακοινώσει την πρόθεση κατασκευής από μεγάλη γαλλική εταιρεία πυρηνικού εργοστασίου στο Δυρράχιο που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από τα σύνορά με την Ελλάδα. Το 2008 ο ίδιος δήλωνε στην ιταλική Κοριέρε ντε λα Σέρα την πρόθεση της κυβέρνησής του να συγχρηματοδοτήσει με την ιταλική κυβέρνηση ένα ακόμη πυρηνικό εργοστάσιο στην Αλβανία. Συζητήσεις για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Αλβανία έχουν γίνει και με αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες (Camossi, WestingΗοuse).

Στην Ιταλία - όπου με δημοψήφισμα το 1987 έκλεισαν οι 4 πυρηνικοί σταθμοί της χώρας - ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχεδιάζει να καλύψει το ένα τέταρτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας από την πυρηνική ενέργεια. Το πυρηνικό πρόγραμμα με 4 πυρηνικούς σταθμούς, που έχει σχεδιαστεί θα τεθεί υπό την έγκριση δημοψηφίσματος.

Στην πυρηνική ενέργεια στρέφεται και η Αίγυπτος η οποία σχεδιάζει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στο αλ-Νταμπάα με την προοπτική να παράγει 1.000 μεγαβάτ.

Αν στην Ιαπωνία, που διαθέτει την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία, υπήρξε πρόβλημα με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, τότε ποια από τις παραπάνω χώρες μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των αντιδραστήρων της;

Στην Ελλάδα λειτουργεί ένας αντιδραστήρας, αυτός του Δημόκριτου. Η συζήτηση για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα μας ξεκίνησε από τη δεκαετία του '70 με το σχεδιασμό ενός πυρηνικού εργοστασίου στην Κάρυστο της Εύβοιας, το οποίο ματαιώθηκε μετά από τις έντονες αντιδράσεις του αντιπυρηνικού κινήματος.

Το πυρηνικό λόμπι ξαναχτύπησε την πόρτα μας το 2008 και το θέμα άνοιξε και πάλι με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά να τάσσεται υπέρ της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και να υποστηρίζει ότι «ορθά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμπεριλάβει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική», προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Δημοσιεύματα στο «Ποντίκι» (10-1-2008) και στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (13-1-2008) έκαναν λόγο για σχέδια δημιουργίας πυρηνικών εργοστασίων σε όλες σχεδόν τις βαλκανικές χώρες, εμφανίζοντας στελέχη της τότε κυβέρνησης (Νέα Δημοκρατία) και της ΔΕΗ να εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα ή σε γειτονική χώρα με χρηματοδότηση της ΔΕΗ!

Το 2009 η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών εισηγήθηκε τη διοργάνωση, από κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς φορείς, διαλόγου σχετικά με την ένταξη ή μη της πυρηνικής ενέργειας στον ελληνικό χώρο, καθώς και τη θεώρηση από τους αρμοδίους κρατικούς φορείς της ένταξης της πυρηνικής επιλογής στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας.


Όλα τα άρθρα της Άννας Βίγκα
Σχετικές Δημοσιεύσεις

·         ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:Το πυρηνικό ιαπωνικό τρ(θ)αύμα και οι κερασιές στην Καρατζόβα
·         Γράμμα σ' έναν Ιάπωνα φίλο
·         ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Μνήμες Τσέρνομπιλ
·         ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Πολιτικό τσουνάμι στη Γερμανία
·         ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ο «πυρηνικός χάρτης» του κόσμου
·         ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Δεν είναι πράσινη, δεν είναι ασφαλής και είναι ακριβή
·         ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Οι βεβαιότητες, οι ανησυχίες, οι αντιδράσεις
·         Γκορλέμπεν : Αντίσταση στην πυρηνική ενέργεια
ενέργεια Πυρηνική Ενέργεια Φάκελος οικολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου