Όταν απολυθείς δεν τελειώνει υποχρεωτικά κάθε σχέση σου με τον στρατό. Θεωρείσαι πλέον έφεδρος, πράγμα που σημαίνει ότι όταν η πατρίδα σε χρειαστεί μπορεί να σε επαναφέρει και πάλι στην ενεργό υπηρεσία. Όλοι οι Έλληνες μέχρι τα 45 τους χρόνια θεωρείται ότι ανήκουν στην εφεδρεία.
Κάθε φορά που για οποιοδήποτε λόγο θα χρειαστείς πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης θα πρέπει να απευθυνθείς στο στρατολογικό γραφείο στο οποίο ανήκεις.
Πρέπει επίσης να γνωρίζεις ότι δεν είναι ανάγκη να γίνει πόλεμος ή να κηρυχθεί επιστράτευση για να κληθείς να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου στον στρατό. Πολλές φορές μπορεί να σε καλέσουν για μετεκπαίδευση από μία έως δέκα ημέρες., ιδιαίτερα αν το χρώμα του απολυτηρίου σου είναι πράσινο Σε αυτή την περίπτωση να έχεις μαζί σου το Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης σου (Paybook), εφόσον υπάρχει, καθώς έχει πλέον καταργηθεί στις νεώτερες σειρές, το δελτίο της αστυνομικής σου ταυτότητας και το έγγραφο με το οποίο σε κάλεσαν να παρουσιαστείς. Καλό θα είναι, ακόμα, να θυμάσαι τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) σου.
Υπάρχει πιθανότητα να σε καλέσουν ακόμα να συμμετάσχεις σε ασκήσεις τον Ενόπλων Δυνάμεων όπως ο "Παρμενίων", ο "Αίσιος Οιωνός" κλπ. Να έχεις υπόψη σου όταν καλείσαι για μετεκπαίδευση θεωρείσαι και πάλι στρατιώτης, εγγράφεσαι κανονικά στη δύναμη της μονάδος, ντύνεσαι στο χακί και έχεις τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχουν και οι υπόλοιποι στρατιώτες. Επίσης μισθοδοτείσαι κανονικά από το στρατό με τον μισθό που προβλέπεται για τους στρατιώτες ή τους ΔΕΑ αντίστοιχα.
Τέλος οι Δόκιμοι προάγονται ακόμα και όταν βρίσκονται στην εφεδρεία, έτσι μην παραξενευτείς αν υπηρέτησες ως δόκιμος, αν σου έρθει χαρτί που να σε πληροφορεί ότι προήχθεις σε Υπολοχαγό, για παράδειγμα.
Ειμαι λοχαγος
ΑπάντησηΔιαγραφή