Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Τα ενεργειακά στην ατζέντα ΗΠΑ

http://news.kathimerini.gr

Της Δωρας Aντωνιου

Το διαρκές ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Δήμας με τον ειδικό απεσταλμένο της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ.


Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς όλες οι εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν τη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μόρνινγκσταρ επανέλαβε την πάγια θέση της αμερικανικής πλευράς για διασφάλιση εναλλακτικών πηγών και οδών τροφοδοσίας της Ευρώπης με ενέργεια. Οσον αφορά τους αγωγούς, επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί πολύ σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια τη λειτουργία του λεγόμενου «νότιου διαδρόμου» για τη μεταφορά του αζερικό φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις όσον αφορά την απόφαση της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ να δώσει προβάδισμα στον αγωγό ΤΑΡ έναντι του αγωγού ITGI. Ο κ. Δήμας επισήμανε τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι ο ITGI είναι ένα πολιτικά πιο ώριμο πρότζεκτ, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες διακρατικές συμφωνίες, που δεν υπάρχουν για τον TAP.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν, επίσης, τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης από τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και του Ισραήλ και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως ενδιάμεσος σταθμός. Η αμερικανική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και την πορεία των συζητήσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών για τον τρόπο αξιοποίησης και μεταφοράς των ενεργειακών αποθεμάτων, ενώ αναμένει τα αποτελέσματα των νέων ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες θα δώσουν περισσότερα στοιχεία για τον υπολογισμό του συνολικού μεγέθους των κοιτασμάτων και της δυνατότητας που υπάρχει να αποτελέσουν μια σημαντική εναλλακτική για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και μάλιστα μια ευρωπαϊκή εναλλακτική.

Εκτενής συζήτηση έγινε, τέλος, για την κατάσταση όσον αφορά την ενέργεια, σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, από το οποίο η Ελλάδα συνεχίζει να καλύπτει μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της. Ο κ. Δήμας εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για την εξαίρεση της χώρας μας από τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σχετικά με τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.

Ο κ. Μόρνινγκσταρ βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου του Economist για την ενέργεια, το οποίο εστιάζει στις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. Το συνέδριο αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, Ούζι Λαντάου και υψηλόβαθμων στελεχών των εταιρειών που εμπλέκονται στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε Κύπρο και Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου