Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Η Συρία ανάβει... φιτίλι στη Μ. Ανατολή

Την ώρα που τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για επικείμενη «ολομέτωπη επίθεση» του συριακού στρατού στο Χαλέπι, το βλέμμα των αναλυτών στρέφεται με ανησυχία σε Τουρκία, Ιράν και Ισραήλ. Η σύγκρουση «θα μπορούσε να καταπιεί το Ισραήλ», προειδοποίησε η Τεχεράνη. Στην Κωνσταντινούπολη, στις 11 Αυγούστου, η Χίλαρι Κλίντον

Σφοδρές μάχες σημειώνονται στο Χαλέπι, όπου οι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη μισή πόλη. Ωστόσο, ο συριακός στρατός προειδοποίησε χθες πως «η πραγματική μάχη για την πόλη δεν έχει ξεκινήσ

Σφοδρές μάχες σημειώνονται στο Χαλέπι, όπου οι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη μισή πόλη. Ωστόσο, ο συριακός στρατός προειδοποίησε χθες πως «η πραγματική μάχη για την πόλη δεν έχει ξεκινήσει ακόμη»
Καζάνι που βράζει θυμίζει η Μέση Ανατολή, καθώς οι σφοδρές συγκρούσεις, που συνεχίζουν να μαίνονται στη Συρία, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.
Την ώρα που τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για επικείμενη «ολομέτωπη επίθεση» του συριακού στρατού στο Χαλέπι και ενώ η αντιπολίτευση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαπραγματεύσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους «που δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα», το βλέμμα των αναλυτών στρέφεται με ανησυχία στην Τουρκία, στο Ιράν και στο Ισραήλ.
Μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την άφιξη της Αμερικανίδας υπ. Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Αυγούστου, οπότε θα έχει διμερείς επαφές με την τουρκική κυβέρνηση με στόχο τον συντονισμό των κινήσεών τους έναντι της Δαμασκού, η Τεχεράνη έσπευσε να προειδοποιήσει κατά ξένων παρεμβάσεων στη Συρία.
Η Συρία ανάβει... φιτίλι στη Μ. Ανατολή
Πυρά κατά ΗΠΑ
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Αλι Λαριτζανί, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και «άλλες χώρες της περιοχής», που δεν κατονόμασε, ότι παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στους Σύρους αντάρτες, ενώ τόνισε πως η σύγκρουση «θα μπορούσε να καταπιεί το Ισραήλ».
Η Συρία ανάβει... φιτίλι στη Μ. Ανατολή
Από την πλευρά του, το Τελ Αβίβ -το οποίο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει την όποια ξαφνική «διεύρυνση» της κρίσης- άνοιξε πυρ εναντίον ενός Σύρου πολίτη που προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα από τη Συρία προς το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, παρά το τεταμένο κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στην Τουρκία και στο Κατάρ (που υποστηρίζουν τους αντάρτες) από τη μια πλευρά και το Ιράν (που υποστηρίζει το συριακό καθεστώς) από την άλλη, η Τεχεράνη υποχρεώθηκε χθες να ζητήσει τη συνδρομή της Αγκυρας για την απελευθέρωση των 48 Ιρανών προσκυνητών που απήχθησαν το Σάββατο στη Συρία.
Την ίδια ώρα, η μάχη για το Χαλέπι εντατικοποιείται, καθώς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ φέρεται να έστειλε σημαντικές ενισχύσεις στην περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι οι αντάρτες αντιστέκονται σθεναρά στους σφοδρούς βομβαρδισμούς καταφέρνοντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη μισή πόλη, ο συριακός στρατός προειδοποίησε χθες πως «η πραγματική μάχη για το Χαλέπι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Τώρα είναι το ''ορεκτικό''. Το ''κυρίως πιάτο'' θα έρθει αργότερα».
Από την πλευρά της, η συριακή αντιπολίτευση εμφανίστηκε έτοιμη για διαπραγματεύσεις με όσους κυβερνητικούς αξιωματούχους «δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα». Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η Δαμασκός κλιμακώνει τις επιθέσεις της κατά των ανταρτών σε μια προσπάθεια να επισπεύσει το τέλος της κρίσης ώστε να περιορίσει και την οικονομική αιμορραγία.
Οπως τονίζουν, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί προκαλούν πλέον ασφυξία στο καθεστώς, το οποίο, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα - ένα αίτημα στο οποίο το Κρεμλίνο δεν είχε απαντήσει ακόμη.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου