Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου-Φοιτήτρια γράφει αλήθειες


Γράφει η ΄Ελενα Σοφοκλέους
Φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Επικοινωνία-Δημοσιογραφία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου


 Σύμφωνα με το άρθρο 19 της  Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όλοι έχουμε το δικαίωμα «της έρευνας,  της λήψης και της μετάδοσης  πληροφοριών  και ιδεών μέσα απ’  όλα τα ΜΜΕ  και  πέρα από τα σύνορα».  Τα τελευταία χρόνια, τα ΜΜΕ  είχαν ως σύμμαχο στον αγώνα για επίτευξη των στόχων τους  την τεχνολογία που με τη ραγδαία εξέλιξή της   βοήθησε να υπάρξει άμεση ενημέρωση για κάθε γεγονός, σε όλο τον κόσμο. Ας μην ξεχνάμε ότι το διαδίκτυο έγινε το δεξί χέρι των δημοσιογράφων, αφού μέσω αυτού ενημερώνονται και ενημερώνουν  τάχιστα, για γεγονότα που συμβαίνουν σε όλο τον πλανήτη.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως ο καθημερινός αγώνας για τους δημοσιογράφους  δεν είναι εύκολος. Ακόμα και σήμερα, δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους τη στιγμή του καθήκοντος, ενόσω   προσπαθούν να ερευνήσουν  και να ενημερώνουν για γεγονότα,  τόσο στη χώρα τους, όσο και εκτός.

Σύμφωνα με τη PEC (Press Emblem Campaign), μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία των δημοσιογράφων που εδρεύει στη Γενεύη,   106  δημοσιογράφοι  έχασαν τη ζωή τους στη μάχη για το ρεπορτάζ το 2011. Ωστόσο, τα αποτελέσματα πρέπει να ανησυχούν, καθώς το 2012 οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος αυξήθηκαν κατά 31% και έφθασαν τους 141 που αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ.

Ορισμένοι  από τους δημοσιογράφους  που χάθηκαν το 2012 κατέγραφαν ρεπορτάζ  σε πεδία πολέμου και συρράξεων, καλύπτοντας ένοπλες συγκρούσεις και επιθέσεις, ενώ άλλοι δολοφονήθηκαν από οργανωμένους εγκληματίες, από εξτρεμιστικές οργανώσεις  και από διεφθαρμένους αξιωματούχους  μετά από εντολές.  Τουλάχιστον 37 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, εκ των οποίων 13 εργάζονταν για ξένα ΜΜΕ, ενώ άλλοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι και υπήρξαν αγνοούμενοι. Επικίνδυνες χώρες για τους λειτουργούς του τύπου κρίνονται βάσει των στοιχείων της PEC, η Σομαλία και το Πακιστάν. Το 2012 στη Σομαλία έχασαν τη ζωή τους  19 δημοσιογράφοι και  12 στο Πακιστάν, ενώ φαίνεται πως οι ζωές των δημοσιογράφων κινδυνεύουν και στη Λατινική Αμερική.  Την ίδια χρονιά 11 λειτουργοί του τύπου «χάθηκαν» στη  Βραζιλία,  11 στο Μεξικό, ενώ 6 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στην Ονδούρα.

Ουσιαστικά, 571 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους από το 2008 μέχρι σήμερα, αριθμός που αντιστοιχεί σε δύο νεκρούς εβδομαδιαίως .  Για το 2013, σύμφωνα με την οργάνωση, 34 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους μέχρι στιγμής . Ακόμα και σήμερα, στον 21ο αιώνα, η ελευθερία του τύπου απειλείται  και το Άρθρο 19 της  Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δε γίνεται σεβαστό σε όλα τα καθεστώτα.


Οι φοιτητές του  Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΜΠΣ) Επικοινωνία και Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ),
συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου, που γίνεται από την UNESCO.
Με κείμενα, βίντεο,ρεπορτάζ, φωτογραφίες και γραφικά, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ,που διατίθενται σε εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο και την Ελλάδα,καθώς και από το blog τους 
http://commediama.blogspot.gr και το Youtube του ΑΠΚΥ http://www.youtube.com/user/oucedm,
οι φοιτητές στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την 3η Μαϊου:

«Η ελευθερία του λόγου δεν είναι υποχρέωση, είναι καθήκον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου