Μετ' εμποδίων άρχισαν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της προσωρινής κυβέρνησης στην Αίγυπτο, καθώς πολλοί υποψήφιοι υπουργοί αρνούνται να συμμετάσχουν στο σχήμα που φτιάχνει ο πρωθυπουργός Μπεμπλάουι, ενώ συνεχίζεται η καταστολή εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων και οι ΗΠΑ γίνονται η πρώτη χώρα που στέλνει κυβερνητικό της στέλεχος στο Κάιρο μετά το πραξικόπημα.
Η επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, δεύτερου στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημοποίησε τον αμερικανικό δάκτυλο του πραξικοπήματος. Είναι ο πρώτος ξένος κυβερνητικός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Αίγυπτο μετά το πραξικόπημα. Με υπουργούς
Θεωρητικά θα συναντήσει υπουργούς τής υπό σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και θα τονίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στον αιγυπτιακό λαό κατά την περίοδο της μετάβασης προς τη δημοκρατία. Βουλευτές της διαλυθείσης Ανω Βουλής της Αιγύπτου ζήτησαν την απελευθέρωση του Μόρσι και κάλεσαν συναδέλφους τους από άλλες χώρες να μην αναγνωρίσουν το πραξικόπημα, όπως έκανε στην ουσία η Ουάσιγκτον, με την αποστολή του Μπερνς.
Χθες ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και υπουργός Αμυνας, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, δήλωσε ότι δεν θα απαγορευτεί η συμμετοχή κανενός ιδεολογικού κινήματος από την πολιτική σκηνή. Ο υπαινιγμός αφορά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, εναντίον 14 κορυφαίων στελεχών των οποίων χθες οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Ταυτοχρόνως άρχισαν οι ανακρίσεις για τις κατηγορίες που οι στρατηγοί απέδωσαν στον Μόρσι, και είναι παρακολουθήσεις, υποκίνηση βίας, πρόκληση βλάβης στην οικονομία, ακόμα και η απόδρασή του από τις φυλακές, όταν οι Αιγύπτιοι ξεσηκώθηκαν για να διώξουν τον Μουμπάρακ. Κατά τα άλλα ο στρατηγός ισχυρίστηκε ότι ο στρατός εξέφρασε τη βούληση του λαού, ανατρέποντας τον Μόρσι, επειδή ο λαός ζητούσε την παραίτηση του προέδρου κατηγορώντας τον για κατάχρηση εξουσίας.
Η Μέρκελ
Προφανώς ο στρατηγός αγνοεί τον κανόνα «ο στρατός στους στρατώνες του», κανόνα που δεν αγνοεί καθόλου η καγκελάριος Μέρκελ. Ζήτησε την απελευθέρωση του Μόρσι και τη συμμετοχή των Αδελφών Μουσουλμάνων στη μεταβατική κυβέρνηση.
Το πώς αυτή θα λειτουργήσει, θα φανεί στην πράξη, καθώς χθες βρέθηκαν δύο άνθρωποι να αναλάβουν τον ίδιο τομέα. Ο νομπελίστας Μοχάμετ ελ Μπαραντέι ορκίστηκε αντιπρόεδρος με αρμοδιότητες τις διεθνείς σχέσεις της Αιγύπτου, ενώ ο πρώην πρεσβευτής της Αιγύπτου στις ΗΠΑ, Ναμπίλ Φάχμι, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών. Ο αριστερός πολιτικός Γκόνταχ Αμπντέλ Χαλίκ αρνήθηκε την πρόταση να αναλάβει το υπουργείο Προμηθειών. Οι προτάσεις θα συνεχιστούν σήμερα. Σήμερα όμως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν το λαό της Αιγύπτου σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με αίτημα την απελευθέρωση του Μόρσι. Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν χωρίς βίαια επεισόδια.
(ΠΗΓΕΣ: ΑΣΟΣΙΕΙΤΕΝΤ, ΓΑΛΛΙΚΟ, ΑΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου