Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Η σκυτάλη στην Ασία

ΗΠΑ Μετά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων απέναντι στην παγκόσμια κατασκοπία από τους Αμερικανούς, τώρα βγαίνουν μπροστά μια σειρά χώρες της ασιατικής ηπείρου υπό την ηγεσία της Κίνας
 Της Ελλης Πάνου
Επειτα από τόσους μήνες συνεχών αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις από τα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που άφησε να διαρρεύσουν ο Εντουαρντ Σνόουντεν, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ήδη βρίσκονται στα μαχαίρια, οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί στον κόσμο, Google και Yahoo, εξοργισμένοι με Αμερικανούς και Βρετανούς, δηλώνουν ότι κάνουν το μέγιστο δυνατό για να προστατεύσουν τους χρήστες τους κι από χθες τη σκυτάλη έχουν πάρει οι Ασιάτες.

 Τα «πέντε μάτια»
 
Οι πληροφορίες της αυστραλιανής εφημερίδας «Sydney Morning Herald» ότι η Ουάσινγκτον και οι υπόλοιποι πολύ στενοί αγγλόφωνοι σύμμαχοί της -η ομάδα που αποκαλείται τα «Πέντε Μάτια»- χρησιμοποιούσαν τις αμερικανικές πρεσβείες στις πρωτεύουσες της Ασίας ως κέντρα συλλογής ηλεκτρονικών δεδομένων, έκαναν την Κίνα να αντιδράσει ζητώντας εξηγήσεις, όπως και η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη, παρότι ανήκουν στις συμμάχους χώρες των Αμερικανών.
 
Το δημοσίευμα της «Sydney Morning Herald» βασίστηκε σε ένα από τα έγγραφα του Σνόουντεν, αλλά και σε πληροφορίες Αυστραλού αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας. Με κωδική ονομασία «Stateroom», το σχετικό πρόγραμμα αφορά στη «μεταμφίεση» των μηχανημάτων παρακολούθησης σε περίπου 80 διπλωματικές αποστολές παγκοσμίως, δηλαδή την απόκρυψη των πονηρών μηχανημάτων ή στις οροφές ή ως ψεύτικη διακόσμηση του ίδιου του κτιρίου.
 
Εκτός από τις 19 ευρωπαϊκές χώρες που «φιλοξενούν» τέτοια κέντρα κατασκοπίας, άλλα τόσα είναι σε πρωτεύουσες της Ασίας, όπως στην Τζακάρτα, την Μπανγκόκ, το Ανόι, την Κουάλα Λουμπούρ και το Πορτ Μόρεσμπι στην Παπούα Νέα Γουινέα.
 
Οι αρχές της Αυστραλίας ισχυρίζονται ότι «λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο» και αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις. Το Πεκίνο όμως, που έχει καταλήξει σε ένα πλαφόν συνεργασίας με την Καμπέρα και βρίσκεται στο μέσον διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία, στράφηκε και κατά της κυβέρνηση του Τζον Αμποτ, απαιτώντας τη λήψη μέτρων.
 
Χαράς ευαγγέλια και από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, που βρήκαν την ευκαιρία να στάξουν φαρμάκι. Οι αποκαλύψεις θα αποδυναμώνουν την παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ- ανέφεραν τα σχετικά ρεπορτάζ- με τους σχολιαστές να κατηγορούν την Ουάσινγκτον για υποκρισία, απαιτώντας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους να ζητήσουν «συγγνώμη» για όλα τα χρόνια που εκτόξευαν «αβάσιμες», ανάλογες κατηγορίες κατά της Κίνας.
 
Το Ελσίνκι υπό επιτήρηση
 
Αβάσιμες ή όχι, σε αυτές ήρθε χθες να προστεθεί και μια επίκαιρη είδηση από την Φινλανδία. Το Ελσίνκι επιβεβαίωσε πληροφορίες που μετέδωσε ιδιωτικό κανάλι, ότι οι κυβερνητικές επικοινωνίες παρακολουθούνταν μαζικά επί σειρά ετών από ξένες μυστικές υπηρεσίες, παραδέχθηκε ότι είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα από την περασμένη άνοιξη κι έκανε λόγο για μια περίπτωση «σοβαρής κατασκοπείας», που είχε στόχο κυρίως τις επικοινωνίες μεταξύ των Φινλανδών αξιωματούχων και των Βρυξελλών. Παρότι επισήμως η κυβέρνηση αρνείται να κατονομάσει υπόπτους, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα έχουν εμπλακεί ρωσικές και κινεζικές μυστικές υπηρεσίες.
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου