Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Αγανάκτησε και η Ρώμη…

ΙΤΑΛΙΑ Ενα πολύχρωμο πλήθος αγανακτισμένων κατέβηκε στους δρόμους για να δηλώσει ότι δεν αντέχει άλλο τη φτώχεια, την ακριβή στέγη και την ανεργία. Η αντιμετώπιση της αστυνομίας ήταν βίαια
 Της Μαργαρίτας Βεργολιά
«Στέγη για όλους και ανθρώπινο εισόδημα. Τέρμα στις εξώσεις»! Το σύνθημα ένωσε τις φωνές στο ετερογενές πλήθος διαδηλωτών που κατέκλυσε χθες τη Ρώμη. Εργαζόμενοι και άνεργοι, εργένηδες, οικογενειάρχες, ακτιβιστές και μετανάστες πολιόρκησαν τη Βουλή και το πρωθυπουργικό μέγαρο, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα κάθε πολίτη σε μια αξιοπρεπή ζωή, καθώς η χώρα βυθίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά στην ύφεση, η ανεργία καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, τα στεγαστικά δάνεια χτυπούν μαζικά «κόκκινο» και τα ενοίκια παραμένουν υψηλά, σχεδόν δυσβάσταχτα για τη μέση «τσέπη».

 Ηταν η δεύτερη κινητοποίηση των Ιταλών «Αγανακτισμένων» μέσα σε δύο εβδομάδες. Αυτή τη φορά οργανώθηκε με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών με την Ενωση Ιταλικών Δήμων, που είχε ως αντικείμενο τον καθορισμό μιας εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στη χώρα. Εγινε υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Και είχε επεισοδιακή εξέλιξη, καθώς οι διαδηλωτές -αντί της καθιστικής διαμαρτυρίας που έκαναν στις 19 Οκτωβρίου- επέλεξαν να κινηθούν δυναμικά, ορισμένοι επιχειρώντας να σπάσουν και τον κλοιό της αστυνομίας.
 
Ενταση και χάος
 
Αρκετή ώρα, στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας επικράτησαν σκηνές έντασης και χάους. Ομάδες διαδηλωτών έκαναν κάδους σκουπιδιών οδοφράγματα ψέκασαν με σπρέι πιπεριού και εκτόξευσαν αβγά, μπουκάλια, κέρματα μέχρι και… λαχανικά κατά των αστυνομικών, που απάντησαν με κλομπ και δακρυγόνα. Οι συγκρούσεις έληξαν με απολογισμό 16 τραυματίες, τον πολύωρο αποκλεισμό του κέντρου, καθώς και μία -εκτός πεδίου μαχών- κυβερνητική δέσμευση για μεγαλύτερη στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων.
 
«Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα αρχίσουν να λειτουργούν δύο ταμεία στήριξης ειδικά για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης», ανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Μαουρίτσιο Λούπι. Από αυτά τα κονδύλια -διευκρίνισε- περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν ως συμπλήρωμα στην καταβολή μισθωμάτων για τους μη έχοντες κι άλλα 40 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την κάλυψη των λεγόμενων «αθώων καθυστερούμενων οφειλών», όπως χαρακτηριστικά είπε.
 
Ο Λούπι άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του συντελεστή που επιβάλλεται στα ενοίκια (αυτοτελής φορολόγηση), κάτω του 15% που σήμερα ισχύει. Και τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη διάθεση επιπλέον 17,8 εκατ. ευρώ στο ζήτημα της στέγασης, τα οποία θα μπορούσαν να αντληθούν από την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της παραοικονομίας.
 
Παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα χαρακτηρίστηκαν «ασπιρίνη», την ώρα που το θέμα του ιταλικού χαρατσιού παραμένει στον «αέρα». «Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει την άμεση έκδοση διατάγματος για το πάγωμα των εξώσεων για τις ευπαθείς ομάδες, για τα νοικοκυριά με ηλικιωμένους, νήπια και άτομα με κινητικά προβλήματα και ειδικές ανάγκες», αντέτεινε ο κεντροαριστερός δήμαρχος της Ρώμης, Ιγκνάσιο Μαρίνο, παίρνοντας αποστάσεις από την κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα.
 
«Οσα ανήγγειλαν είναι ψίχουλα», εξεμάνη ο Πάολο Ντι Βέτα, στέλεχος του μπλοκ των ακτιβιστών, προαναγγέλλοντας νέες διαδηλώσεις στις 10 του μηνός. Και δεδομένου ότι το πρόβλημα της στέγασης κάθε άλλο παρά μόνον ιταλικό είναι, ζήτησε να υπάρξει συντονισμός για τη διοργάνωση ταυτόχρονων κινητοποιήσεων και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες της κρίσης…
 
Ρεκόρ… ανεργίας
 
Σαν κερασάκι στην τούρτα των Ιταλών ήρθε χθες, εν τω μεταξύ, η δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων για την ανεργία, που -παρά τις υποσχέσεις για ένα success story α λα ιταλικά- χτύπησε νέο μεταπολεμικό «ταβάνι». Στους νέους ηλικίας 15-24 ετών σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ, φτάνοντας στο 40,4%.
 
Σε εθνικό επίπεδο, το 12,5% του ενεργού πληθυσμού βρίσκεται πια εκτός αγοράς εργασίας. «Προβλέπουμε αύξηση στο 13%», σχολιάζει στο Bloomberg η Ραφαέλα Τενκόνι, οικονομολόγος στην Bank of America Merrill Lynch, «και δεν βλέπουμε καν περιθώρια βελτίωσης στο προσεχές έτος».
 
Στη λίστα των ανέργων αναμένεται άλλωστε σύντομα να προστεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς η μία μετά την άλλη οι προβληματικές ιταλικές τράπεζες αναγγέλλουν προγράμματα συγχωνεύσεων υποκαταστημάτων και περικοπών συνολικά 19.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2015.
 
Για πρώτη φορά μάλιστα εδώ και 13 χρόνια οι Ιταλοί τραπεζοϋπάλληλοι κήρυξαν χθες πανεθνική απεργία για να προλάβουν τα χειρότερα. Μιλώντας πάντως στο πρακτορείο Reuters, αναλυτές προειδοποιούν ότι, για να επανέλθει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε ικανοποιητικά επίπεδα κερδοφορίας, θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά ακόμη 20% το λειτουργικό του κόστος!
 
«Η ανεργία καλπάζει, και στην πολιτική για ποιο θέμα μιλούν; Μήπως για το πώς θα αλλάξουμε το εργασιακό; Οχι! Μιλούν για το πώς θα πρέπει να ψηφιστεί η έκπτωση του Μπερλουσκόνι [από το αξίωμα του γερουσιαστή]», καυτηρίασε χθες στο Twitter o -προαλειφόμενος για νέος ηγέτης της Κεντροαριστεράς- Ματέο Ρέντζι, την ώρα που στους πολιτικούς διαδρόμους της Ρώμης κυκλοφορούσε νέα επιστολή 22… φιλοκυβερνητικών γερουσιαστών της Κεντροδεξιάς υπέρ του κατάδικου πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας.
 
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι 22 υπογράφοντες καλούν τον πρόεδρο της Γερουσίας να αγνοήσει την πρόσφατη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής και να κηρύξει μυστική τη σχετική ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος, όποτε τελικά αυτή γίνει.
 
Ο δε Μπερλουσκόνι -που φήμες λένε ότι αποφάσισε να… ξανανοικοκυρευτεί, βάζοντας μυστικά «τρίτο στεφάνι»- έκανε αργά χθες νέα παρέμβαση, ζητώντας την τάχιστη σύγκλιση ενός συνεδρίου ενότητας για το επαναλανσάρισμα της Forza Italia».
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου