Θετικές επιπτώσεις δείχνει να παράγει για την Τουρκία η κρίση ανάμεσα στη σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν, τουλάχιστον στον κρίσιμο οικονομικό τομέα, καθώς οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα στο βασίλειο των Σαούντ και τις περισσότερες χώρες του σουνιτικού μπλοκ, ενώ δημιουργείται και ένα κενό στη δυτική στρατηγική, που σπεύδει να καλύψει η Άγκυρα, καθώς οι Σαουδάραβες εμφανίζονται σχεδόν ανεξέλεγκτοι, επικαλούμενοι ζωτικό θέμα εθνικής ασφαλείας, αγνοώντας σχεδόν τις συνήθειες μεσοβέζικες προσεγγίσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης…
Στο πλαίσιο αυτό, η κρίση που ξέσπασε δείχνει να αποτελεί και μια σημαντική ευκαιρία για την απομονωμένη Τουρκία, ένα δεδομένο το οποίο δείχνει να έχει αντιληφθεί η τουρκική διπλωματία που σπεύδει να πλασαριστεί ως ο παράγοντας που θα βοηθήσει στον έλεγχο της κλιμάκωσης της κρίσης, με στόχους τόσο γεωπολιτικούς όσο και αμιγώς οικονομικούς.
Για να το πετύχει αυτό η Άγκυρα ακολούθησε εξαιρετικά προσεκτική στάση αμέσως μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού στη Σαουδική Αραβία. Όντας εξαιρετικός γνώστης της στρατηγικής του «επιτήδειου ουδέτερου», φρόντισε καταρχήν να υιοθετήσει μια πολιτικώς ορθή τοποθέτηση, καταδικάζοντας την εκτέλεση στο πλαίσιο της απόρριψης της εσχάτης των ποινών, για να προσθέσει λίγο αργότερα, ότι η εκτέλεση είναι εσωτερικό θέμα της Σαουδικής Αραβίας…
Την Τεχεράνη μπορεί να μην την έπεισε, αλλά αυτό δεν απασχολεί και πολύ την Άγκυρα, καθότι στην εξέλιξη της υπόθεσης, ακόμα και οι Ιρανοί θα αναζητήσουν μια φόρμουλα συνεννόησης με τους Τούρκους, αφού αυτό υπαγορεύει το συμφέρον τους και ο υπεράνω όλων στόχος, της εξόδου από την απομόνωση και η απόσπαση των δυνητικών ωφελειών σε οικονομικό επίπεδο, που θα καταστήσει κυρίαρχη την Ισλαμική Δημοκρατία στη Μέση Ανατολή.
Στο πλαίσιο λοιπόν των ανωτέρω, την ανάθεση από τη Σαουδική Αραβία συμβάσεων ύψους δεκάδων δις δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ επιδιώκουν τουρκικές αμυντικές και αεροδιαστημικές εταιρίες σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του τουρκικού υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας (SSM).
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους η γνωστή τουρκική εταιρία κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων FNSS (FNSS Savunma Sistemleri AŞ) επιδιώκει την ανάθεση σύμβασης εκτιμώμενου ύψους 10 δις δολαρίων ΗΠΑ (9,25 δις ευρώ) για την προμήθεια μεγάλου αριθμού ερπυστριοφόρων και τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων. Η παραγωγή των οχημάτων θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία ή στη Σαουδική Αραβία.
Επίσης, οι ίδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρεται για δύο συστήματα τουρκικής σχεδίασης: το νέας γενεάς άρμα μάχης Altay και το μη επανδρωμένο αερόχημα Anka (παραγωγής της Turkish Aerospace Industries – TAI).
Υπενθυμίζεται, ότι η σύμβαση για την ανάπτυξη του Altay έχει ανατεθεί στην τουρκική εταιρία κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων Otokar και ότι η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την παραγωγή σειράς.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι ανωτέρω συμφωνίες περιλαμβανόταν στην ατζέντα των συνομιλιών κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη (σουνιτική) Σαουδική Αραβία. Μάλιστα ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να πραγματοποιήσουν σημαντικά βήματα στους τομείς του εμπορίου και της αμυντικής βιομηχανίας.
http://www.defence-point.gr/news/?p=144567
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου