Στη συνεδρίαση της Πέμπτης δικάστηκαν οι πρώτοι δύο από τους συνολικά 5 φοιτητές και η απόφαση πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα, Παρασκευή στις 9. Στη συνέχεια (μετά τις 10 το πρωί) θα δικαστούν οι άλλοι δύο, καθώς και ο πέμπτος τη Δευτέρα - Πρόκειται για τους φοιτητές οπου διώκονται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Ιταλικές Αρχές με αφορμή τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς του 2015 στο Μιλάνο (No Expo) - Νέα συγκέντρωση συμπαράστασης από αλληλέγγυους (φοιτητικούς συλλόγους, εργαζόμενους στο Δήμο Αγ. Παρασκευής και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων) - Ελλιπή και προβληματικά τα αποδεικτικά στοιχεία λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης - Ο νόμος στην Ιταλία είχε θεσπιστεί από τον Μουσολίνι (!) τονίζει στο left.gr η Γ. Κούρτοβικ
(φωτογραφία του left.gr από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης της Πέμπτης - εδώολόκληρο το άλμπουμ)
Από το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών (Αφροδίτη Τζιαντζή) - (παρακάτω το κείμενο των ίδιων των 5 διωκόμενων που επεξηγεί αναλυτικά τα γεγονότα που αφορούν την υπόθεση):
Υπέρ της έκδοσης των πέντε φοιτητών στην Ελλάδα, αλλά με αστερίσκους τάχθηκε ο εισαγγελέας σήμερα (σσ χθες, Πέμπτη) κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών, που καλείται να αποφασίσει αν θα αποδεχτεί το αίτημα των ιταλικών αρχών για έκδοση των πέντε φοιτητών στην Ιταλία με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Ο εισαγγελέας σημείωσε πως δεν μπορεί να βρει ένα λόγο για τον οποίο να μη γίνει αποδεκτό το ένταλμα. «Δυστυχώς για τις οικογένειες προτείνω αφού ελέγξετε τη νομιμότητα του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης να το εκτελέσετε», είπε.
Επικαλέστηκε αποφάσεις του Αρείου Πάγου που επιτρέπουν την έκδοση ημεδαπών στο εξωτερικό και αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Δ.Ε.Κ.) ότι δεν παραβιάστηκε η αρχή της αναλογικότητας.
Πρόσθεσε ότι η Ιταλία δεν είναι τριτοκοσμικό κράτος, αλλά ανήκει στον σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. «Είναι προηγμένο κράτος που θεωρείται ότι ο νομικός του πολιτισμός έχει υψηλό επίπεδο», είπε. Ωστόσο, δήλωσε: «Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι ιδιαίτερη περίπτωση, συνήθως οι άνθρωποι που κάθονται σε αυτές τις θέσεις έχουν διαπράξει εγκλήματα που προκαλούν ιδιαίτερη απαξία και θεωρούνται αφόρητες από το κοινωνικό σύνολο». Μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε έξω από το Εφετείο, με πολλές συλλογικότητες να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην έκδοση των πέντε, ενώ έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας.
******************************
Πρώτα αγόρευσαν οι τρεις συνήγοροι Β. Γιαννακοπούλου, Κ. Παπαδάκης και Ι. Κούρτοβικ, που έθεσαν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Μεταξύ άλλων για το γεγονός ότι πρόκειται για Έλληνες πολίτες και το ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα θεωρείται αντισυνταγματική η έκδοση ημεδαπού.
Σημείωσαν πως στο συγκεκριμένο ένταλμα υποκρύπτονται διώξεις για πολιτικό φρόνημα, πως το κατηγορητήριο είναι αόριστο και αντιφατικό και πως οι φοιτητές κινδυνεύουν να υποστούν δυσανάλογες διώξεις από αυτές που προβλέπει ο ελληνικός νόμος.
Στη συνέχεια κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης των πέντε: ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γ. Σταθόπουλος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δ. Σαραφιανός, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Π. Βαϊνάς, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος και ο Γ. Τόλιος.
******************************
Εντύπωση στην έδρα προκάλεσε η κατάθεση του Νίκου Χουντή, ο οποίος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες συστάσεις της Ευρωβουλής προς την Κομισόν σχετικά με βελτιώσεις στη χρήση του ευρωεντάλματος.
Παρέθεσε στοιχεία από έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου το 2014 για συστάσεις στην Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία από τα 54.689 ευρωεντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά την περίοδο 2005-2009, εκτελέστηκαν μόλις τα 11.630 για λόγους:
Μη τήρηση δικονομικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, εικαζόμενη κατάχρηση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης από κράτη μέλη και μη εφαρμογή της αναλογικότητας.
Όλοι οι μάρτυρες υπεράσπισης μίλησαν για σαφή παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας, αλλά και μείωση της αξιοπιστίας του ελληνικού δικαίου.
Σημείωσαν ότι μια τέτοια απόφαση θα σημαίνει ποινικοποίηση του δικαιώματος της διαδήλωσης, θα σταλεί πολύ αρνητικό μήνυμα και θα φέρει την οικονομική και κοινωνική καταστροφική για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Οι μάρτυρες έκαναν λόγο για τη βεβαιότητα ότι δεν διαμορφώνεται η δυνατότητα δίκαιης δίκης στην Ιταλία αναφέροντας στη συνέχεια μία σειρά από λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης πρότειναν πως αν οποιαδήποτε υποψία για συμμετοχή σε αδίκημα βαραίνει τους πέντε φοιτητές, να δικαστούν για αυτό στην Ελλάδα με βάσει το δίκαιο της χώρας που μεγάλωσαν και γνώρισαν.
Αναφέρθηκαν στο κλίμα στοχοποίησης των Ελλήνων φοιτητών από Ιταλικά μέσα ενημέρωσης με δημοσιεύματα, τα οποία τους κατονομάζουν ως υπαίτιους των επεισοδίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου