Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Υπερεξοπλισμοί στον Ειρηνικό: το ιλιγγιώδες ποσό των 42,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα δαπανήσει η Ιαπωνία!

Το ιαπωνικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, καθώς η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου αποφάσισε να δαπανήσει το ιλιγγιώδες ποσό των 42,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από την πλευρά της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και στο σύμπλεγμα των νήσου Σενκάκου / Ντιάογιου.

Πρόκειται για την πέμπτη συνεχή αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, κάτι που συνέβη από το 2012, το έτος που ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε. Οι Ιάπωνες όμως ενέκριναν και ένα κονδύλι ύψους μερικών δεκάδων εκατομμυρίων για να δαπανηθεί άμεσα, στον τομέα της βαλλιστικής άμυνας και την πιο προηγμένη έκδοση των Patriot PAC 3, καθώς η απειλή από το βαλλιστικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας δεν μπορεί να περιμένει…
Υπενθυμίζεται, ότι το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας έχει ξεκινήσει τη μελέτη του ενδεχομένου ανάπτυξης του κορυφαίου χερσαίου συστήματος βαλλιστικής άμυνας των Αμερικανών, το THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), μια προοπτική που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της Κίνας και της Ρωσίας, όπως απέδειξε η απόφαση ανάπτυξής του στο έδαφος της Νότιας Κορέας την ερχόμενη άνοιξη, αν και υπάρχουν φωνές Σεούλ που καλούν για την ανάπτυξή του, εδώ και τώρα.
Στις προτεραιότητες των Ιαπώνων συγκαταλέγονται ένα νέο μοντέλο των υποβρυχίων τύπου Soryu, εξοπλισμένο με νέους αισθητήρες, το οποίο θα αναπτυχθεί, ενώ ο υποβρυχιακός στόλος της χώρας θα αυξηθεί από τα 16 υποβρύχια στα 22 συνολικά.
Στον προϋπολογισμό έχουν ενταχθεί έξι ακόμα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-35 της Lockheed, στο πλαίσιο της ίδρυσης της πρώτης μοίρας μαχητικών αεροσκαφών του τύπου στην πόλη Μιζάουα στη βόρεια Ιαπωνία. Επίσης, η Ιαπωνία θα χρηματοδοτήσει την προμήθεια πυραύλων αναχαίτισης τύπου SM-3 Block II A που εκτοξεύονται από πλοία εξοπλισμένα με το σύστημα μάχης Aegis.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ιαπωνία αυξάνει τον προϋπολογισμό και της Ακτοφυλακής της, εξαιτίας της δυναμικής κινεζικής παρουσίας στη Νότια Σινική Θάλασσα με πλοία μεγάλου εκτοπίσματος, καλά εξοπλισμένα στις προαναφερθέντες διαφιλονικούμενες νήσους. Και αν εμφανιστούν πλοία της κινεζικής Ακτοφυλακής και η Ιαπωνία αναγκαστεί να ανταποκριθεί με πλοία του Ναυτικού της, πολύ απλά θα κατηγορηθεί ότι κλιμακώνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου