Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

De Morgen: Πόσο «μπλόφα» είναι οι απειλές Ερντογάν, ότι θα ανοίξει τα σύνορα;

ΟΛΗ Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
«Η Ευρώπη φοβάται τα ανοιχτά τουρκικά σύνορα» είναι ο τίτλος πολιτικής ανάλυσης που δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο της η βελγική εφημερίδα De Morgen, η οποία αναρωτιέται κατά πόσον οι απειλές Ερντογάν, ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες, έχουν, πράγματι, βάση ή αποτελούν «μπλόφα», που μπορεί να ενταχθεί στις συνήθεις ηχηρές μεγαλοστομίες του Τούρκου Προέδρου.

Η De Morgen παρατηρεί ότι οι απειλές του Ρ. Τ. Ερντογάν έχουν δημιουργήσει πανικό στην Ευρώπη, ωστόσο, διερωτάται εάν είναι πραγματικές, καθώς επίσης εάν οι τουρκικές Αρχές είναι, όντως, σε θέση να χειραγωγήσουν τους πρόσφυγες, ώστε να διασχίσουν τα σύνορα μόλις τους δώσουν «το σύνθημα», από τη στιγμή που οι τελευταίοι συνειδητοποιούν ότι δεν θα καταφέρουν να φτάσουν μακρύτερα από τα ελληνικά νησιά.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η πραγματική «ωρολογιακή βόμβα» βρίσκεται στην Ελλάδα, καθώς ειδικοί, όπως ο θεωρούμενος ως αρχιτέκτονας της συμφωνίας με την Τουρκία, Gerald Knaus Γκέραρντ Κνάους, από το γερμανικό think tank ESI, εξηγούν ότι εάν ο αριθμός των προσφύγων αυξηθεί έστω και λίγο, τα νησιά «θα βουλιάξουν» και η Αθήνα θα αναγκαστεί να μεταφέρει πολλούς από αυτούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός που θα ισοδυναμεί με ληξιαρχική πράξη θανάτου της συμφωνίας με την Τουρκία. Αυτό που πρέπει να κάνει η ΕΕ, σημειώνουν, είναι να μη δίνει βάση στα λεκτικά πυροτεχνήματα του Ερντογάν, αλλά να πάρει στα χέρια της τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στα ελληνικά νησιά, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφής των προσφύγων στην Τουρκία. Με τη σειρά του, ο Ολλανδός πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Γιάν Λαγκεντάικ, εμφανίζεται καθησυχαστικός, θεωρώντας πως ούτε η Τουρκία έχει συμφέρον από μία κατάρρευση της συμφωνίας, αλλά ούτε και οι πρόσφυγες πρόκειται να πάρουν μαζικά τον δρόμο προς την Ευρώπη, από τη στιγμή που γνωρίζουν ότι θα εγκλωβιστούν στα ελληνικά νησιά, αντιμετωπίζοντας, μάλιστα, χειρότερες συνθήκες διαβίωσης σε σχέση με την Τουρκία.
http://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου