Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Οι ινδιάνοι παλεύουν με το «Μαύρο Φίδι»


Στις 25-26 Ιουνίου το 1876 διεξήχθη η τελευταία μεγάλη μάχη μεταξύ των ινδιάνων Hunkapa Lakota, Oglala Lakota, Cheyenne και του αμερικανικού στρατού. Η μάχη στο Little Big Horn αποτέλεσε την τελευταία νίκη των ιθαγενών απέναντι στον αμερικανικό στρατό. Παρ’ ότι οι ιθαγενείς κατατρόπωσαν το αμερικανικό ιππικό, η νίκη αυτή στάθηκε ανεπαρκής ώστε να κερδίσουν την αυτονομία τους.
Από εκεί και ύστερα οι ενωμένες φυλές των Sioux βλέποντας τις ενισχύσεις του στρατού που θα τους επιτίθονταν διαλύθηκαν, με αποτέλεσμα ο αμερικανικός στρατός να αλώσει την περιοχή. Οι μόνοι που αντιστάθηκαν ήταν ελάχιστοι πολεμιστές που έμειναν πιστοί στον πολέμαρχο Τρελό Άλογο (Tashunca-Uitco) της φυλής Oglala Lakota των Sioux.

Από τότε χύθηκε και άλλο αίμα και άλλες φυλακίσεις, μέχρι που η ιστορία φαινόταν ότι σταμάτησε σε εκείνο το σημείο για τους ινδιάνους. Εδώ, στην άλλη άκρη του πλανήτη, οι αγώνες των ινδιάνων ίσως να σταματούν σε αυτούς τους πολέμους. Η αντίληψη της ήττας, της αφομοίωσης και της αλλοτρίωσής τους φαντάζει ως ηγεμονική. Οι όποιες κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις (αν γίνονται) μένουν στα γεωγραφικά περιθώρια που πραγματοποιούνται και δεν καταφέρνουν να περάσουν το φράγμα του Ατλαντικού.
Παρόλα αυτά στις μέρες μας, έρχεται ένα γεγονός που καταφέρνει να περάσει τον Ατλαντικό και οι ινδιάνοι να δηλώσουν ότι ακόμα βρίσκονται εδώ και παλεύουν με αξιοπρέπεια. Η κατασκευή ενός τεράστιου πετρελαιοαγωγού που θα περάσει από το Standing Rock, περιοχή όπου βρίσκονται ινδιάνοι Sioux, φαίνεται πως γίνεται η αφορμή ώστε οι εναπομείναντες Sioux (περίπου 150.000) να αντισταθούν και οι κινητοποιήσεις τους να περάσουν το φράγμα του Ατλαντικού Ωκεανού.
Ο εν λόγω πετρελαιοαγωγός θα είναι 1172 μιλίων και θα μεταφέρει καθημερινά 570.000 βαρέλια αργού πετρελαίου. Ο DAPL, όπως ονομάζεται (από τα αρχικά της εταιρίας Dakota Access Pipeline) έχει πάρει από τους ιθαγενείς το προσωνύμιο «Μαύρο Φίδι» από μια προφητεία της φυλής των Lakota των Sioux. Η προφητεία αναφέρει ότι θα υπάρξει ένα μαύρο φίδι που θα γλιστρήσει μέσα από την γη και αν το φίδι βουτήξει στον ποταμό θα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην γη και στο ίδιο τον λαό.
Ο αγωγός είναι σχεδόν έτοιμος και εκκρεμεί το πέρασμα του από το Standing Rock. Σε όλη του την διαδρομή θα είναι αφύλακτος και σε αυτό το χρονικό σημείο ετοιμάζεται να «βουτήξει» στη λίμνη Oahe (μέρος του ποταμού Missouri). Σημειωτέον, ο ποταμός είναι πηγή πόσιμου νερού όχι μόνο για τους ιθαγενείς αλλά και για εκατομμύρια ανθρώπους τριών πολιτειών. Το πέρασμα του αγωγού από την λίμνη, ενέχει κινδύνους όσον αφορά την μόλυνση του νερού από πιθανές διαρροές. Εκτός από την ενδεχόμενη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, οι ινδιάνοι αναφέρουν ότι το πέρασμα του πετρελαιοαγωγού καταστρέφει προγονικά νεκροταφεία και ιερές περιοχές τους.
Έτσι λοιπόν στις 1 Απριλίου 2016, μια ομάδα 200 Ινδιάνων καβάλα στα άλογα τους καταφτάνει στην περιοχή του Standing Rock για να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι ο αγωγός περνάει από την ιερή γη των Sioux, η οποία επεκτείνεται στην Βόρεια και Ανατολική Ντακότα. Από εκεί και ύστερα όλο και περισσότεροι ινδιάνοι κατασκηνώνουν στο Standing Rock, μαζί τους και πολλοί αλληλέγγυοι. Η περιοχή για μήνες κατακλύζεται από ανθρώπους που διαμαρτύρονται για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού. Ο κόσμος παραμένει στον καταυλισμό ακόμα και τους χειμερινούς μήνες όπου τα χιόνια και η παγωνιά κάνουν την εμφάνισή τους. Στους μήνες που ακολουθούν πολλά μηχανήματα κατασκευής σαμποτάρονται και πυρπολούνται, οι πορείες διαμαρτυρίας συχνά καταστέλλονται από την αστυνομία και τον στρατό με χρήση κανονιών νερού, πλαστικών σφαιρών, σκύλων, χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Εκατοντάδες διαδηλωτές συλλαμβάνονται και πολλοί τραυματίζονται από τις επιθέσεις των σκύλων και την χρήση πλαστικών σφαιρών. Η παρουσία του στρατού για την καταστολή των διαδηλώσεων, παρομοιάζεται και συνδέεται από πολλούς διαδηλωτές με τους πολέμους της Αμερικής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν για λόγους που αφορούν την εκμετάλλευση του πετρελαίου.
Όλα αυτά μέχρι τις 4 Δεκέμβρη όπου η USAGE (το τμήμα πολιτικών έργων του στρατού) ανακοινώνει ότι δεν θα χορηγήσει άδεια στην Dakota Acess LLC για το πέρασμα του αγωγού πετρελαίου από την λίμνη Oahe. Η απόφαση στηρίχθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικής διαδρομής, καθώς η περιοχή της λίμνης Oahe –η οποία είναι μέρος του ποταμού Missouri– βρίσκεται υπό την εποπτεία του τμήματος πολιτικών έργων του αμερικανικού στρατού, με την κατασκευή φραγμάτων και καναλιών ύδρευσης.
Οι πρόσκαιροι πανηγυρισμοί στον καταυλισμό των διαδηλωτών γρήγορα έδωσαν την θέση τους σε προβληματισμούς. Η απόφαση της USAGE δεν είναι απαγορευτική, απλά προτείνει να σχεδιαστεί μια εναλλακτική οδός για το πέρασμα του αγωγού. Η οποιαδήποτε επαναδρομολόγηση του αγωγού βέβαια μπορεί τελικά να μην περάσει σε απόσταση μισού μιλίου από την περιοχή των Sioux, αλλά οπωσδήποτε θα περάσει μέσα από τον ποταμό Missouri και από άλλες πλωτές οδούς, με κίνδυνο να δηλητηριαστεί το νερό τους. Επίσης, σε λίγους μήνες η πολιτική καθώς και η στρατιωτική ηγεσία θα αλλάξει, με μεγάλη πιθανότητα να ακυρωθεί και αυτή η απόφαση. Το παραπάνω δεδομένο ενισχύεται καθώς ο Donald Trump φέρεται να έχει και προσωπικά συμφέροντα για την ολοκλήρωση του αγωγού καθώς είναι μεγαλομέτοχος στις εταιρίες πετρελαίου που εμπλέκονται στην κατασκευή. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που έχει δεχθεί ο Trump για το θέμα, η απάντηση του περιορίζεται στο ότι όταν αναλάβει την ηγεσία το θέμα του αγωγού θα λυθεί… Μέχρι τότε δηλώνει πως δεν θα πει το πώς για να μην δημιουργούνται στρατόπεδα υπέρ της μια ή της άλλη πλευράς…
Έτσι λοιπόν η υποτιθέμενη νίκη φαίνεται να έχει πολλά κοινά με την παλαιότερη νίκη στην μάχη του Little Big Horn, όπου μετά από αυτή ήρθε η πλήρης υποταγή των ινδιάνων. Για το λόγο αυτό οι ινδιάνοι και οι αλληλέγγυοι δεν επαναπαύονται και βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς οι αρχές δηλώνουν ότι ο αγωγός πρέπει να ολοκληρωθεί και χωρίς να αποφεύγεται το πέρασμά του από τον ποταμό Missouri.
H σημασία των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων είναι μεγάλη, γιατί εκτός από τα περιβαλλοντικά θέματα που θίγονται, μπορεί να αποτελέσει σταθμό για περαιτέρω διεκδικήσεις. Να γίνει η μαγιά ώστε οι ινδιάνοι να βγουν από το περιθώριο και να κερδίσουν ό,τι αυτοί θεωρούν ότι έχασαν. Να τιμήσουν τους προγόνους τους που αγωνίστηκαν άνισα, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, πολέμησαν και σκοτώθηκαν για την αξιοπρέπεια τους. Η καρδιά μας οφείλει να είναι και θα είναι, πάντα με τους ινδιάνους.
Ελευθερόκοκκοι
Από την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 167, Ιανουάριος 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου