Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

30 Μάρτη- Η ημέρα της Γης στην Παλαιστίνη μέσα από τις αφίσες διαμαρτυρίας

Κάθε χρόνο στις 30 Μάρτη, ο παλαιστινιακός λαός τιμά την Ημέρα της Γης.
Ενώ η «Ημέρα της Γης» αφορά ιδιαίτερα την κατάσχεση της γεωργικής γης και το θάνατο έξι Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ, τιμάται και από τους Παλαιστίνιους που ζουν στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Κάθε χρόνο, οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούν την Ημέρα της Γης ως μια ευκαιρία να τιμήσουν όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και τη γη των προγόνων τους από τις πολιτικές του εποικισμού του Ισραήλ.
Τι είναι η «Ημέρα της Γης;»
Στις 29 Φεβρουαρίου 1976, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κατάσχει 21.000 στρέμματα γης, αραβικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να δημιουργήσει οκτώ εβραϊκά βιομηχανικά κέντρα. Ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι αυτή η κατάσχεση ήταν αναγκαία για την ανάπτυξη της περιοχής της Γαλιλαίας, οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ την εξέλαβαν ως άλλη μια προσπάθεια του Ισραήλ να θέσει στο γεωγραφικό περιθώριο την αραβική κοινότητα.
Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν αργότερα, όταν ο υπουργός Γεωργίας τουΙσραήλ δήλωσε ότι πρωταρχικός σκοπός του σχεδίου ήταν η δημιουργία μιας εβραϊκής πλειοψηφίας στην Αραβική Γαλιλαία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της κατάσχεσης της γης, οι ηγέτες της κοινότητας αποφάσισαν να αντιδράσουν στο μέτρο και σχεδίασαν μια δημόσια διαμαρτυρία στην Κνεσέτ. Αναλογιζόμενοι όμως τον κίνδυνο που μπορεί να είχε μια βίαιη σύγκρουση με την ισραηλινή αστυνομία, οι ηγέτες της κοινότητας αποφάσισαν να ακυρώσουν την διαμαρτυρία και, αντ ‘αυτού, ενθάρρυναν τα μέλη της κοινότητάς τους να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους μέσα από μια γενική απεργία.

Προβλέποντας την αποκήρυξη του μέτρου από τους Παλαιστίνιους, οιισραηλινές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στην κάτω Γαλιλαία το βράδυ της 29ης Μαρτίου 1976.

Το επόμενο πρωί, ισραηλινές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στα Αραβικά χωριά που απεργούσαν προκαλώντας την αραβική νεολαία σε διαμαρτυρία με πέτρες. Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με πυρά, αδιακρίτως κατά των άοπλων διαδηλωτών.

Μέχρι το τέλος της ημέρας, έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, 96 τραυματίστηκαν και 300 συνελήφθησαν.




Τελικά οι Ισραηλινές αρχές κατέσχεσαν την εν λόγω γη υπό το πρόσχημα της«ασφάλειας». Το έδαφος μετατράπηκε αργότερα σε εβραϊκούς εποικισμούς και σε ένα ισραηλινό στρατόπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης. 

Οι αφίσες είναι από τις διαδηλώσεις-διαμαρτυρίες-εκδηλώσεις που έχουν οργανώσει οι Παλαιστίνιοι για να τιμήσουν τους νεκρούς τους και την Ημέρα της Γης, από το 1976 έως σήμερα.


************





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου