Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Σκυλοκαβγάς στη Βουλή για τα εξοπλιστικά ανάμεσα στην ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ

Αποτέλεσμα εικόνας για στη Βουλή για τα εξοπλιστικά με την ΔΗΜΑΡΠολύ μεγάλη ένταση και φασαρία  στη Βουλή με αφορμή την ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου προς τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, για τα “νέα εξοπλιστικά”! 
Όπως γράφει το ΑΠΕ σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσαν και οι αναφορές στην αντίδραση του υπουργού ‘Αμυνας απέναντι στην κλιμακούμενη προκλητικότητα εκ μέρους της Τουρκίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε ωστόσο πως «τότε στα Ίμια ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης και μακάρι να είχαμε και τώρα μια τέτοια λογική υπευθυνότητας και σοβαρότητας αυτών των φαινομένων» την οποία, όπως υποστήριξε, δεν έχει ο σημερινός υπουργός. «Φαίνεται από το πώς αντιδράσατε στην προκλητικότητα των Τούρκων, και αντιδράσατε και ρίξατε λάδι στη φωτιά, κύριε υπουργέ» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία, γιατί μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας και χρειάζεται εγρήγορση και ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. «Να μην γινόμαστε θεατές ενός επικίνδυνου παιχνιδιού έντασης στο Αιγαίο. Και είστε κι εσείς απρόβλεπτος παράγοντας κύριε υπουργέ. Να σας το πούμε ξεκάθαρα, λοιπόν. Εν θερμώ αντιδράσεις και οι δηλώσεις σας, αντί να οδηγούν στην επίλυση των προβλημάτων δημιουργούν μεγαλύτερη όξυνση. Δεν είστε μόνο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Είστε υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν θα σας αφήσουμε να βάλετε μια ολόκληρη χώρα σε κίνδυνο. Τα εθνικά θέματα θέλουν ψυχραιμία.» σημείωσε.

Η συζήτηση εξετράπη και για το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων όταν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό ότι δημιουργεί σκιές, για βλάβη του δημοσίου συμφέροντος και χωρίς να έχει ενημερωθεί η Βουλή προχωρά στην υλοποίησή τους.

«Σε μια περίοδο περικοπής κοινωνικών δαπανών, πληροφορούμαστε την πρόθεσή σας για την προμήθεια, χωρίς να έχει γίνει συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για προγράμματα 3 δισ. Διαβάζουμε ότι έχει ήδη γίνει εκδήλωση ενδιαφέροντος. Είναι εθνικό ζήτημα, κανείς δεν αμφισβητεί το αξιόμαχο, αλλά σαφής σχεδιασμός με απόλυτη διαφάνεια. Σε ποιο σχέδιο εντάσσεται ο σχεδιασμός για εξοπλιστικά προγράμματα;» ρώτησε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας απάντησε ότι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες θα είναι εντός των δημοσιονομικών πλαισίων που έχουν προσδιοριστεί με βάση τον προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί. Πρόσθεσε ότι έχει στα χέρια του αίτημα για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, επί θητείας της κ. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι από το υπουργείο έχει αποφασιστεί η υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων και έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για την κάλυψη των αναγκών, όπως προβλέπει ο νόμος. Επίσης, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ και από τις ΗΠΑ η Ελλάδα έχει λάβει σοβαρή στρατιωτική βοήθεια χωρίς να έχει χρειαστεί να καταβάλει ένα ευρώ.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που, παρά τη δημοσιονομική συγκυρία, κρατά το 2% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός επισήμανε ότι τον Φεβρουάριο η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών διαβίβασε αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις αμερικανικές δυνάμεις, για την αναβάθμιση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως εξήγησε, αφού η αμερικανική πλευρά επανέλθει με πρόταση -και εφόσον αυτή γίνει αποδεκτή- τότε θα ενεργοποιηθεί το ανάλογο υποπρόγραμμα, και πάλι με την πρόβλεψη του νόμου, δηλαδή θα ενημερωθεί η Βουλή, η επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και αφού εγκρίνει, τότε θα πρέπει να συνεδριάσει και να την εγκρίνει και το ΚΥΣΕΑ.

Σχετικά με την προμήθεια αεροσκαφών, ο υπουργός εξήγησε ότι τον Φεβρουάριο η αρμόδια Γενική Διεύθυνση διαβίβασε αίτημα τιμής και διαθεσιμότητας για πιθανή αγορά 20 αεροσκαφών και πάλι θα ακολουθηθεί η αντίστοιχη διαδικασία. Για δε την υποστήριξη του συστήματος s-300, ο κ. Καμμένος είπε ότι υπάρχει έγκριση της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής από το 2013 επί θητείας του Ευ. Βενιζέλου. «Ο κ. Βενιζέλος το πρότεινε εμείς το αποδεχθήκαμε», είπε ο Πάνος Κάμμενος και τόνισε ότι πέρασε και πάλι από το ΚΥΣΕΑ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου