Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΠΓΔΜ: εντείνεται η κρίση στη χώρα-μύλος τα Βαλκάνια

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η άρνηση του προέδρου Ιβάνοφ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα της αντιπολίτευσης και στον πρόεδρό του Ζάεφ. O Ιβάνοφ αιτιολόγησε την πράξη του αναφέροντας μεταξύ άλλων και ένα πραγματικό γεγονός: τη συμφωνία συνεργασίας με τον αλβανικό παράγοντα που αναιρεί την ύπαρξη του ενιαίου κράτους. Η ένταση αυτή προκλήθηκε πρόσφατα με τις δηλώσεις Ροχραμπάχερ οι οποίες έδειξαν και το δρόμο στους επίδοξους βαλκανάρχες.
Είναι φανερό ότι η ένταση κλιμακώνετα στα Βαλκάνια με ανείπωτες διαστάσεις ακόμα. Τόσο οαμερικανικός παράγοντας όσο και η ΕΕ ακολουθώντας, βρίσκονται σε ευθεία συνεργασία για την δήθεν τήρηση της νομιμότητας στη χώρα αν και αυτή, δια των προθέσεων Ζάεφ, υποκρύπτει το διαμελισμό της. Δεν είναι τυχαίο που ο Χακίμ Θάτσι πολιτικός αρχηγός του δολοφονικού UCK και σημερινός πρόεδρος του Κοσόβου, προτρέπει τους αλβανούς της ΠΓΔΜ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Έτσι δεν πήγαν στράφι οι διαβουλεύσεις των αλβανικών κομμάτων με τον ηγέτη της Μεγάλης Αλβανίας, Έντι Ράμα. Όλη αυτή η κατάσταση ωθεί τόσο σε ένα πολύσοβαρό εμφύλιο μέσα στην ίδια τη χώρα όσο και σε δικοινοτική σύγκρουση με τον αλβανικό παράγοντα. Η περίοδος του «μακεδονικού» αλυτρωτισμού τώρα φαίνεται ήπια. Όμως αυτή δεν ήταν παρά ένας πολύ σημαντικός σταθμός για τα χειρότερα…

------------------------------------


Την περίοδο αυτή, ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Βαλκανική χερσόνησο. Η εξύφανση ενός σχεδίου αλβανικής επέκτασης στα ΝΔ Βαλκάνια φέρει τη Ρωσία σε ρόλο αντίθεσης στη διαχείριση ενός κατακερματισμού που ναρκοθετεί τα συμφέροντά της. Οι δυτικές δυνάμεις με προεξάρχουσα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν τοποθετήσει τον αλβανικό πράγοντα ως παράγοντα αποσταθεροποίησης στις χώρες όπου ζουν αλβανικές μειονότητες αποδίδοντάς τους έναν προνομιακό πεδίο και μάλιστα απέναντι στις επιρροές της στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία. Η ΕΕ απλά συμμέτεχει δια της εκπροσώπου της υπερασπιζόμενη τα σχέδια αυτά ως εφαρμογή της μετακλογικής νομιμότητας στην ΠΓΔΜ. Στόχος βέβαια του παραδοσιακού δυτικού ιμπεριαλισμού δεν είναι μια μεγάλη Αλβανία ή γενικότερα μια ισχυρή Αλβανία η οποία θα μπορέσει να ενσωματώσει σε ένα κράτος τα «αλύτρωτα» τμήματά της. Στόχος είναι η προτεκτορατοποίηση της Βαλκανικής με όχημα τη μεγάλη εθνική ιδέα και μάλιστα ενάντια στη Ρωσία. Προτεκτοράτα διασπασμένα τα οποία θα μπορούν να παίξουν το ρόλο της οικονομικής επέκτασης και της στρατιωτικής στήριξης της Δύσης χωρίς να μπορούν να μετατραπούν σε ισχυρές δυνάμεις. Από την άλλη ένας τέτοιος κατακερματισμός αποτρέπει και τις δυνατότητες διείσδυσης της Τουρκίας ως μεγάλης Οθωμανικής δύναμης η οποία θεωρεί τα Βαλκάνια την πίσω αυλή της, ελέγχοντας τις επιρροές της που λογω θρησκείας έχουν γίνει πολύ ισχυρές. Σε μια τέτοια προοπτική οι άνθρωποι των κινημάτων της βάσης οφείλουν να θέσουν τόσο στο εσωτερικό τους όσο και στους χώρους που κινούνται αυτόν τον εφιάλτη και να τον αποτρέψουν θέτοντας στις χώρες τους την ανάγκη συνεργασία των λαών τους. Αν και ακούγεται πολύ μακρινό εν τούτοις ο μεταναστευτικός πληθυσμός στην Ελλάδα, οι μειονότητες στις χώρες της ΝΔ Βαλκανικής είναι πεδία στα οποία μπορούν αν χτιστούν οι γέφυρες των λαών της Βαλκανικής. Πριν δούμε την κάθε πλατφόρμα να επνδύει σε μίσος και πόλεμο στα Βαλκάνια να μπορέσουμε να σηκώσουμε το κεφάλι μας ψηλά ενάντια σε κάθε μεθόδευση διάλυσης της περιοχής μας.


Η Ρωσία κατηγορεί την Αλβανία, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι επιχειρεί να εγκαθιδρύσει μια φιλοαλβανική κυβέρνηση στα Σκόπια (ΣΣ: εις το εξής σε όλο το κείμενο, ΠΓΔΜ) τα οποία διανύουν μια περίοδο πολιτική κρίσης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του καλεί την Δύση να σταματήσει τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων . Συγκεκριμένα το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η πολιτική κρίση στη χώρα η οποία προκλήθηκε από εξωτερικές ωμές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας, επιδεινώνεται» και πως με την «ενεργό συνδρομή των ηγετών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε επιχειρούν να επιβάλλουν την ‘αλβανική πλατφόρμα’, που συντάχθηκε στα Τίρανα, στο γραφείο του πρωθυπουργού υπό τον Χάρτη της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας, με τον οποίο προβάλλονται εδαφικές αξιώσεις σε περιοχές των γειτονικών χωρών, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζει την ανησυχία του επειδή στην όλη υπόθεση έχουν εμπλακεί και οι Αρχές του Κοσόβου, ενώ θεωρεί την γραμμή αυτή που ακολουθείται «εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς εγκυμονεί την καταστροφή της κρατικής οντότητας των Σκοπίων και γενικά την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια».Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στα Σκόπια στις 11 Δεκεμβρίου του 2016 με απαίτηση της ΕΕ και των ΗΠΑ, ανέδειξαν νικητή το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι, ενώ «τώρα –όπως αναφέρει- η Δύση με την συνδρομή της αλβανικής μειονότητας προσπαθεί να φέρει στην εξουσία στα Σκόπια την ηττηθείσα αντιπολίτευση, η οποία υιοθετεί τις τελεσιγραφικές απαιτήσεις των Αλβανών, που υπονομεύουν τους συνταγματικούς θεσμούς της χώρας»Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εκτιμά ότι όλες αυτές οι προσπάθειες να επιβληθούν έξωθεν σχήματα, το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν την κατάσταση, και καλεί όσους εμπλέκονται σ’ αυτές τις προσπάθειες «να σεβασθούν το δικαίωμα των πολιτών της των Σκοπίων να αποφασίζουν αυτοτελώς για το μέλλον τους, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας». ---------------------------------- η «προστασία» της μεγάλης ιδέας


Μετά τον κοσοβάρο πρόεδρο, Χακίμ Θάτσι που ζήτησε από τους αλβανούς της ΠΓΔΜ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, ανέλαβε να στηρίξει το προεικόνισμα της διχοτόμησης της ΠΓΔΜ με πρόσχημα την «συνταγματική υποχρέωση» της προστασίας των αλβανών της διπλανής χώρας. Η κλιμάκωση αποκτά τιςπολιτικές διαστάσεις που της αναλογούν. Η μεγάλη ιδέα ξεδιπλώνεται σε μια εποχή ρευστότητας όπου όλοι όσοι τζογάρουν ελπίζουν πως θα είναι οι κερδισμένοι. Το τραπέζι του τζόγου το βαστούν οι λαοί που αυτή την περίοδο έχουν σιγήσει. Την περίοδο αυτή μιλάει το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία που χάνει (βαλκανικό) έδαφος κάτω από τα πόδια της… Το τραγικό είναι ότι οι μεγάλες ιδέες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κατακερματισμό κι όχι μεγαλύτερα κράτη και ενσωματώσεις και επιπλέον σε ένα τραγικό εμφύλιο μέσα στην ΠΓΔΜ, εμφύλιος ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει ναξεδιπλώνεται.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση των Τιράνων ‘Ora News’ δήλωσε ότι είναι λάθος η εκτίμηση ότι η Αλβανία επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων (ΣΣ: ΠΓΔΜ για κάθε αναφορά στον όρο Σκόπια) και ότι νουθετεί τους Αλβανούς στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αλβανοί είναι συστατικό στοιχείο της χώρας και τα αιτήματα τους είναι νόμιμα.

«Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις κανενός, αλλά το Σύνταγμα, μας υποχρεώνει να τους προστατεύουμε, γιατί απλά μιλούν αλβανικά. Η Αλβανία έχει συμβάλλει και θα συμβάλλει στη σταθερότητα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας για την ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι γεγονός ότι «οι Αλβανοί αποτελούν ένα συστατικό στοιχείο του κράτους των Σκοπίων και αυτό είναι γεγονός, ωστόσο η Αλβανία έχει δέσμευση και υποχρέωση από το Σύνταγμα της να ενδιαφέρεται για αυτούς και οφείλει να υποστηρίζει τους Αλβανούς για το σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά, όπου και αν ζουν», είπε.

--------------------------------------------


Έτσι όπως συμβαίνει σε αυτήν την εποχή, η άκρα δεξιά έχει τοποθετηθεί εναντίον του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οι φασίστες του Σέσελι αποδοκιμάζουν τη Μογκερίνι που ως ύπατη αρμοστής της ΕΕ αυτήν την περίοδο εξωθεί τον αλβανικό παράγοντα στη μεγάλη του ιδέα.

Σέρβοι βουλευτές αποδοκίμασαν τη Φεντερίκα Μογκερίνι, που ανέβηκε στο βήμα της σερβικής Βουλής για να υποσχεθεί στους Σέρβους την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βουλευτές από το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα φώναζαν ρυθμικά «Σερβία-Ρωσία, δεν θέλουμε την Ένωση» ενώ υψώθηκαν και πανό που έγραφαν «Η Σερβία δεν πιστεύσει στις Βρυξέλλες».

Η Φεντερίκα Μογκερίνι -μετά από τα Σκόπια- πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη την Παρασκευή 3 Μαρτίου στο Βελιγράδι και εκτός από την ομιλία της στο Κοινοβούλιο συναντήθηκε και με ανώτερους αξιωματούχους της χώρας.

Η Μογκερίνι στην αρχή της ομιλίας της είπε ότι είναι τιμή της που βρίσκεται στη Βουλή της Σερβίας, γιατί και η ίδια είναι βουλευτής.

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο βήμα οι βουλευτές του ριζοσπαστικού κόμματος δεν έπαυσαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Να ακούσω τις φωνές σας γιατί απηχείτε ψηφοφόρους. Αλλά η εθνική πόλωση είναι δύσκολο πράγμα. Επιτρέψτε μου, όμως, να σας πω ότι ο ρόλος της Σερβίας είναι ζωτική σημασίας. Έχετε μεγάλη ευθύνη. Η Σερβία ήταν πάντοτε στο σταυροδρόμι διαφορετικών κόσμων. Ούτε η ετικέτα της Δύσης, ούτε της Ανατολής δεν ήταν ποτέ επαρκής», είπε η Μογκερίνι.
https://athens.indymedia.org/post/1570070/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου