Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

ΔΟΜ: «Σκλαβοπάζαρα» στη Λιβύη. Μετανάστες πωλούνται για 200 ως 500 δολάρια

η δουλεία επιστρέφει τον 21ο αιώνα, συνδέεται άμεσα με τις βάρβαρες επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. που συμμετέχει-συναινεί το ελληνικό κράτος, ενώ ΕΠΑΜ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ -αστικό κατεστημένο προπαγανδίζουν το φόβο ισλαμοποίησης Ελλάδας-Ευρώπης!
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κατήγγειλε χθες την ύπαρξη αληθινών «σκλαβοπάζαρων» στη Λιβύη, όπου κυρίως Αφρικανοί μετανάστες πωλούνται για 200 ως 500 δολάρια.

«Πάτε στο παζάρι και μπορείτε να πληρώσετε από 200 μέχρι 500 δολάρια για να αποκτήσετε έναν μετανάστη» και να τον χρησιμοποιήσετε για «τις δουλειές σας», εξήγησε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στη Λιβύη, ο Οσμάν Μπελμπέισι.

Κάποιοι από τους μετανάστες αυτούς καταφέρνουν «να αποδράσουν», άλλοι όμως παραμένουν «στη σκλαβιά» για πολλούς μήνες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ, ο οποίος ανήκει στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, εξήγησε ότι το προσωπικό του στη Λιβύη και στον Νίγηρα μπόρεσε να καταγράψει «σοκαριστικές» μαρτυρίες μεταναστών για τα «σκλαβοπάζαρα» αυτά, όπου πωλούνται άνδρες και γυναίκες. Οι αγοραπωλησίες γίνονται σε δημόσιους χώρους, ή χώρους στάθμευσης.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΔΟΜ επικαλείται τη φρικιαστική μαρτυρία ενός μετανάστη από τη Σενεγάλη, το όνομα του οποίου δεν δίνει στη δημοσιότητα. Ο άνδρας αυτός αρχικά πλήρωσε 320 δολάρια σε έναν διακινητή για να τον μεταφέρει στη Λιβύη από την Αγκαντέζ, στον Νίγηρα.
Έπειτα από δύο ημέρες ταξιδιού διαμέσου της ερήμου, με ένα αυτοκίνητο με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς με οδηγό, έφτασε στη Σάμπχα, στη νοτιοδυτική Λιβύη. Τότε ο οδηγός υποστήριξε πως δεν είχε λάβει την αμοιβή του και πήγε τον Σενεγαλέζο σε ένα «σκλαβοπάζαρο». Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική πωλούνταν κι αγοράζονταν σε ένα πάρκινγκ από Λίβυους, με τη βοήθεια Γκανέζων και Νιγηριανών που δούλευαν για αυτούς.
Αφού πουλήθηκε, ο Σενεγαλέζος μετανάστης μεταφέρθηκε σε διάφορα ακίνητα, αυτοσχέδιες «φυλακές», όπου εκατοντάδες μετανάστες βασανίζονταν, ακόμη και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με μέλη των οικογενειών τους—οι οποίες κατόπιν μάθαιναν ότι έπρεπε να πληρώσουν για την ελευθερία των σκλάβων.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε ο ΔΟΜ, οι γυναίκες πωλούνταν ως σεξουαλικές σκλάβες.
«Η κατάσταση είναι καταστροφική. Γνωρίζουμε ότι οι μετανάστες που πέφτουν στα χέρια των διακινητών γίνονται θύματα συστηματικού υποσιτισμού, σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και φόνου», επισήμανε ο Μοχάμεντ Αμπντικέρ, στέλεχος του ΔΟΜ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Για τις γυναίκες ακούσαμε πολύ άσχημα πράγματα (...) βιασμοί, εξαναγκασμοί στην πορνεία», ανέφερε ο Μπελμπέισι.
Ορισμένοι από τους μετανάστες που αδυνατούν να πληρώσουν τους δεσμώτες τους δολοφονούνται, ή αφήνονται να λιμοκτονήσουν. Όταν πεθάνουν ή αφεθούν ελεύθεροι αγοράζονται άλλοι για να τους αντικαταστήσουν, σημειώνει ο ΔΟΜ.
Μετανάστες θάβονται σε ανώνυμους τάφους και οι οικογένειές τους δεν μαθαίνουν ποτέ τι τους συνέβη. «Ακούμε για ομαδικούς τάφους στην έρημο», σημείωσε ο Αμπντικέρ.
Η Λιβύη αποτελεί κόμβο για τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης. Πάνω από 150.000 έκαναν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια. Μέχρι στιγμής φέτος σχεδόν 27.000 μετανάστες αφίχθησαν στην Ιταλία, περίπου 7.000 περισσότεροι από ότι πέρυσι, ενώ πάνω από 600 πιστεύεται ότι πνίγηκαν ή πέθαναν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.
Λόγια «του αέρα» οι υποσχέσεις της ΕΕ λέει ο πρωθυπουργός της Λιβύης
Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν βοηθά, όπως είχε υποσχεθεί, την κυβέρνησή του να αντιμετωπίσει τη διακίνηση μεταναστών από τις ακτές της χώρας του, σε μια συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild.
«Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν μας βοηθά. Έδωσε μόνο υποσχέσεις, (λόγια) του αέρα», δήλωσε ο Σάρατζ ερωτηθείς σχετικά με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την ΕΕ για την υλική βοήθεια που χρειάζεται το λιβυκό λιμενικό σώμα.
«Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη επαγγελματική βοήθεια για να προστατεύσουμε και να ελέγξουμε τις ακτές μας (...) Εξάλλου, η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της χώρας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία εδρεύει στην Τρίπολη και δεν ελέγχει παρά μόνο μέρος της λιβυκής επικράτειας.
«Τα αιτήματά μας δεν έχουν λάβει απάντηση μέχρι στιγμής. Εάν αυτό δεν αλλάξει, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη περισσότεροι διακινητές και ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες», προειδοποίησε ακόμη ο Σάρατζ.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, της οποίας ηγείται η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, η Φεντερίκα Μογκερίνι, εξετάζει το τρέχον διάστημα το αίτημα της κυβέρνησης του Σάρατζ για τη χορήγηση υλικού. Όταν το Γαλλικό Πρακτορείο ζήτησε από την ΕΥΕΔ ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του Σάρατζ, δεν έλαβε απάντηση άμεσα.
Όμως ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί επισήμανε ότι «δεδομένου πως ορισμένοι λίβυοι λιμενικοί ενέχονται σε λαθρεμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων, είναι απαραίτητο η ευρωπαϊκή βοήθεια να συνοδεύεται από έναν μηχανισμό ελέγχου της χρήσης του υλικού» που θα παραχωρηθεί.
Πάνω από 24.000 μετανάστες έφθασαν από τη Λιβύη στην Ιταλία τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, από 18.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Πέρυσι 181.000 μετανάστες—αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο—έφθασαν στις ακτές της Ιταλίας, το 90% εξ αυτών από τη Λιβύη.
Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, 800.000 ως ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως μετανάστες από κράτη της υποσαχάριας Αφρικής, βρίσκονται στη Λιβύη και θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης.
Από το φθινόπωρο, η ΕΕ εκπαίδευσε 90 στελέχη του λιβυκού λιμενικού, στο πλαίσιο της ναυτικής επιχείρησης Σοφία για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και τη διάσωση μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου