Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΗΠΑ: Ο Τραμπ προειδοποιεί το Κογκρέσο για νέες ενέργειες στη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο πολλοί Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές κατηγορούν ότι δεν συμβουλεύτηκε το Κογκρέσο προτού οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν τη Συρία, έγραψε σήμερα στους επικεφαλής των δύο σωμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει και να τους προειδοποιήσει ότι είναι πιθανές νέες ενέργειες.
"Ενήργησα προς όφελος των ζωτικής σημασίας συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, σε συμφωνία με την εξουσία που μου αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα ώστε να ηγούμαι διεθνών επιχειρήσεων με την ιδιότητά μου του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας" επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια επιστολή προς τους επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.
"Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε επιπλέον ενέργειες, εφόσον καταστεί αναγκαίο και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, προκειμένου να υπερασπιστούν τα σημαντικά εθνικά τους συμφέροντα" τονίζεται.

Σε αυτήν την επιστολή ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξηγεί ότι έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή των αεροπορικών επιδρομών περίπου στις 20.40 ώρα Ουάσιγκτον την Πέμπτη το βράδυ, εναντίον της αεροπορικής βάσης αλ Σααϊράτ.

Διαβάστε - Συρία: Γιατί οι ΗΠΑ βομβάρδισαν την αεροπορική βάση Σαϋράτ

"Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ (μου) είχαν υποδείξει ότι οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν σε αυτή τη βάση ήταν υπεύθυνες για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον των Σύρων αμάχων στην επαρχία Ιντλίμπ την 4η Απριλίου" σημείωσε ο Τραμπ.
"Διέταξα αυτήν την επιχείρηση με στόχο να υποβαθμίσω την ικανότητα του συριακού στρατού να εξαπολύει και άλλες επιθέσεις με χημικά όπλα και να αποθαρρύνω το συριακό καθεστώς να χρησιμοποιεί ή να κατασκευάζει χημικά όπλα" συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι στόχευε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, όμως ορισμένοι κοινοβουλευτικοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την έλλειψη πληροφόρησης εκ μέρους του Λευκού Οίκου πριν από την διεξαγωγή των πληγμάτων. Βουλευτές υποστήριξαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έπρεπε να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου προτού προχωρήσει στις αεροπορικές επιδρομές.

"Έστειλα αυτήν την επιστολή στο πλαίσιο των προσπαθειών μου το Κογκρέσο να είναι πλήρως ενημερωμένο" υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον της συριακής κυβέρνησης "εξυπηρετούν την τρομοκρατία" κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον έπειτα από αυτήν την επίθεση, γνωστοποίησε η ρωσική διπλωματία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε στον Ρεξ Τίλερσον ότι το να επιτίθεται κανείς "εναντίον μιας χώρας που πολεμά την τρομοκρατία απλά εξυπηρετεί την τρομοκρατία" και "δημιουργεί απειλές για την ασφάλεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο", σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επανέλαβε την θέση της Ρωσίας, ότι δηλαδή οι κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον της κοινότητας Χαν Σεϊχούν στην επαρχία Ιντλίμπ, "δεν συνάδουν με την πραγματικότητα".

Πρόκειται για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑκαι της Ρωσίας μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης, ως αντίποινα για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποίησαν οι συριακές δυνάμεις.

Ο Ρεξ Τίλερσον αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα την 11η και 12η Απριλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου