Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Πολεμοχαρείς κοκορομαχίες στο Αιγαίο και στο βάθος πολιτικές συνομιλίες;


ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ, ΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ;
Νέα επεισόδια ήρθαν να προστεθούν στον κλιμακούμενο ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό που αποκαλύπτουν όμως ευρύτερες επιδιώξεις και σχεδιασμούς.
Στις εθνικιστικές και πολεμοχαρείς δηλώσεις των εκπροσώπων του τουρκικού αστικού κατεστημένου και τις ανάλογες προκλητικές τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ Κοτζιά αλλά και του ΥΕΘΑ Καμμένου.
Στα καθημερινά πολεμικά ανακοινωθέντα των καναλιών και ραδιοφώνων των εφοπλιστών.
Ήρθαν να προστεθούν οι εξίσου επιθετικές παρεμβάσεις του στρατιωτικού κατεστημένου Ελλάδας-Τουρκιάς, που όμως συνοδεύονται από δηλώσεις που πρέπει να ληφθούν σoβαρά υπόψη, καθώς αποκαλύπτουν τα επίδικα του ανταγωνισμού.  
Η πολεμική κλιμάκωση, κατάληξη δύο εξίσου επιθετικών στρατηγικών, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων (καθώς παράλληλα, οι λαοί των αντίστοιχων κρατών πρέπει να δεχτούν αντεργατικές πολιτικές, κλιμάκωση εξοπλισμών και προσλήψεων Μισθοφόρων Στρατιωτών, ενεργή συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και κλιμάκωση του πολέμου κατά των μεταναστών) αποτελεί συστατικό στοιχείο ενός πολιτικού μπρα ντε φερ για την εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών συμφερόντων. 
Ο ακήρυκτος πόλεμος σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο έχει νεκρούς, απαιτεί "εθνική ενότητα", καλλιεργεί τον εθνικισμό και το μιλιταρισμό, θυσιάζει πιόνια διεκδικώντας καλύτερες θέσεις στην σκακιέρα του ανταγωνισμού.
Για μια πολιτική λύση που θα εξαρτηθεί τελικά από τους όρους της ταξικής πάλης, αλλά και τους διεθνείς συσχετισμούς. 

Σύμφωνα με το militaire.gr στην ομιλία του Α/ΓΕΕΘΑ στην 11η Διαβαλκανική Σύνοδο των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ τονίστηκε το εξής:

“Ότι κι αν επιχειρήσετε θα μας βρείτε απέναντι”. Το νόημα όσων είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης με την γλώσσα της “στρατιωτική διπλωματίας” είναι αυτό.

Η συζήτηση των δύο Αρχηγών μπορεί να έγινε -όπως ήταν φυσικό- σε ήπιους τόνους αλλά και οι δύο έστειλαν τα μηνύματα που ήθελαν.

Ο Ακάρ επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις που με την προτροπή “να τα βρούμε” θέλουν τον έλεγχο του μισού Αιγαίου. Ο Ακάρ είναι ίσως ο πρώτος Τούρκος Αρχηγός που βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας κυβέρνησης, η οποία βέβαια λειτουργεί με ολοκληρωτικό τρόπο. Όλα τα χρόνια της ελληνοτουρκικής τριβής είχαμε το σενάριο που ήθελε τους πολιτικούς της Τουρκίας να λένε ότι δεν ελέγχουν τους στρατιωτικούς. Οι όροι άλλαξαν μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ο Ακάρ είναι ένας Αρχηγός “ευνουχισμένος”, αν συγκριθεί με τους προκατόχους του.



Αξίζει όμως να δούμε την απάντηση του τουρκικού κατεστημένου όπως καταγράφηκε από τον Γιώργο Πετράκη στο mignatiou.com

"Ο Τούρκος αρχιστράτηγος έδωσε εντολή για άσκηση στο Αιγαίο από την Αθήνα!"
Υιοθετώντας την τακτική του αιφνιδιασμού η Τουρκία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανακοίνωσε την διεξαγωγή ασκήσεων με πυρά, με προειδοποίηση μόνο ολίγων ωρών, αυτή την φορά στο κέντρο του Βορείου Αιγαίου.
ουδέτερες, πλοίο, κανονιάΤην ώρα που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Χ. Ακάρ βρίσκονταν στην Αθήνα και είχε συνομιλίες και με τον Έλληνα ΑΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη, η Τουρκία ανακοίνωνε με την NAVTEX 484/17 την διεξαγωγή άσκησης από τις 20.00 έως τις 23.00 το βράδυ στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Αη Στράτη.
Είχαν προηγηθεί νωρίτερα δυο τουρκικές NAVTEX (482/17 και 483/17) οι οποίες χαρακτήριζαν άκυρες δυο ελληνικές NAVTEX υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, συμφωνημένη περιοχή παροχής υπηρεσιών NAVTEX, που να έχει εγκριθεί από τον ΙΜΟ και τον ΙΗΟ.
Καθώς μάλιστα οι δυο ελληνικές NAVTEX (257/17 και 110/17) είχαν εκδοθεί για να ακυρώσουν τις τουρκικές αναγγελίες για την άσκηση με πυρά στην περιοχή των Ψαρών και την άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στο Καστελόριζο, είναι προφανές ότι η Άγκυρα επιδιώκει την πλήρη αμφισβήτηση οποιασδήποτε οριοθέτησης ακόμη και περιοχών άσκησης αρμοδιοτήτων, όπως η Έρευνα και Διάσωση και η παροχή πληροφοριών ναυσιπλοΐας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Μεσόγειο.
Αυτή η τακτική εντάσσεται βεβαίως στην γενικευμένη αμφισβήτηση των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο και στην προσπάθεια επιβολής δια των απειλών «ειδικού καθεστώτος» για τον διαμοιρασμό και την συγκυριαρχία στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Επιλέξαμε να καταγράψουμε τις όποιες κινήσεις και τον τρόπο που επισημάνθηκαν αυτές από το δημοσιογραφικό κατεστημένο, για να τονίσουμε τις όποιες κρατικές βλέψεις, αλλά και το σαθρό θεσμικό οπλοστάσιο που θωρακίζει δήθεν τις διεκδικήσεις τους.  


Έχει όμως σημασία να προβληματιστούμε από την ανάρτηση" "Έρχεται συνάντηση Παυλόπουλου – Ερντογάν; Τι θα συζητήσουν" στο ArmyNow.Net

Συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Δημοκρατίας”.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κωσταντινούπολη σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 22 Μαϊου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” ο Έλληνας Πρόεδρος έλαβε και αποδέχθηκε πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας του θα έχει, κατά τις ίδιες πληροφορίες. ιδιαίτερη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Πρόκειται για την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση, ανεπίσημη κατά το πρωτόκολλο, αλλά ιδιαίτερα σημαντική στην περίοδο που θα πραγματοποιηθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι δυο πρόεδροι έχουν μιλήσει -σε καλό κλίμα- τηλεφωνικά κατ’ επανάληψη.

Για παράδειγμα, ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος πρόεδρος που είχε τηλεφωνήσει στον Προκόπη Παυλόπουλο και μάλιστα το ίδιο βράδυ της ορκωμοσίας και της ανάληψης των καθηκόντων του, ενώ ο Έλληνας Πρόεδρος είχε κάνει τηλεφώνημα συμπαράστασης στον Ταγίπ Ερντογάν μετά την αποτυχία του εις βάρος του πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.

Πολλά και εξίσου σημαντικά ερωτήματα θέτουν οι εξελίξεις στο πεδίο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία πρέπει να απασχολήσουν τον κόσμο της εργασίας σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ταυτόχρονα με την ανάγκη της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τον λαό μας από τα οδυνηρά μέτρα του Μνημονίου και τους δουλικούς όρους ένταξης των εργαζομένων στα σχέδια αστικής παραγωγικής ανασυγκρότησης έχουμε τονίσει το εξής:

Η ελληνική κυβέρνηση, διαβλέποντας και εκτιμώντας την κρίση του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κέντρου της Ε.Ε., ταυτίζεται με τους πλέον επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, διεκδικώντας αναβάθμιση του ρόλου της στην Βαλκανική χερσόνησο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή που διατυπώνονται τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα (ΑΟΖ, ενεργειακά κοιτάσματα και αγωγοί, θαλάσσιοι εμπορικοί δρόμοι).

Η κυβέρνηση λοιπόν στη βάση του εθνικού αστικού συμφέροντος χαράσσει μια φιλοπόλεμη τυχοδιωκτική πολιτική, που κάνει ανοίγματα στο αλβανικό - μουσουλμανικό στοιχείο, την ίδια στιγμή που μιλά για Ορθόδοξο Τόξο! 

Απέναντι της βρίσκονται οι αντίστοιχοι επιθετικοί σχεδιασμοί του τουρκικού κεφαλαίου που προβάλλει το Νεοοθωμανικό Δόγμα και το Μουσουλμανικό Τόξο, δίνοντας ευρύτερες ιστορικές-πολιτικές-ιδεολογικές-θρησκευτικές διαστάσεις στις επιδιώξεις εκτίναξης των κερδών αυτής της τάσης της αστικής τάσης της Τουρκίας. Επιδιώξεις που δεν είναι πρέπει να ξεχνούμε ότι δεν είναι κοινές, δεν είναι εθνικές, δεν είναι γενικώς "Τουρκικές" αλλά βρίσκονται σε σύγκρουση με μερίδες του τουρκικού κεφαλαίου με πιο κοσμικά χαρακτηριστικά και κυρίως με τους εργαζόμενους της Τουρκίας. 

Επεισόδιο της ταξικής πάλης υπήρξε και το πρόσφατο Δημοψήφισμα βίας-νοθείας-τρομοκρατίας που δρομολόγησε το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν. Ενώ λοιπόν βρέθηκε σε εξαιρετικά αδύναμη θέση εξαιτίας του οριακού αποτελέσματος και των άθλιων μεθόδων που το προκάλεσε -κάτι που βεβαίως καταδίκασε το κίνημα και η αντιπολίτευση- γνώρισε την στήριξη όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και όχι μόνο: 

ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία-ελληνική κυβέρνηση στάθηκαν στο πλευρό του βάναυσου ΑΚΡ και αναγνώρισαν τη νίκη του, αναγνώρισαν την επιβολή στους λαούς της Τουρκίας αυτή την εκδοχή ανασυγκρότησης του κρατικού σχηματισμού που εξυπηρετεί τις ανάγκες του ολοκληρωτικού καπιταλισμού.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ανεξάρτητα τους ενδοιμπεραλιστικούς και ενδοαστικούς ανταγωνισμούς για τους όρους εξυπηρέτησης των όποιων αστικών-εθνικών συμφερόντων στο πλαίσιο της Νέας καπιταλιστικής ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων, ο μοναδικός πραγματικός εχθρός είναι ο κόσμος της εργασίας.
Αυτός θα συνθλιβεί από τα Μνημόνια και θα περιγραφεί και τεθεί εκτός "έθνους" ως εσωτερικός εχθρός όταν απειλήσει την αστική-εθνική παραγωγική ανασυγκρότηση και τα σχέδια κερδοφορίας, αυτός είναι ο Αναλώσιμος στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς τους.


Κάλεσμα της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για ανάληψη δράσεων του αντιπολεμικού κινήματος


Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες γειτονιάς και τις ριζοσπαστικές κινήσεις/συντονισμούς, σε κάθε αγωνίστρια και αγωνιστή του μαζικού κινήματος, να συζητήσουμε για την αναγκαία και επιτακτική ανασυγκρότηση του αντιπολεμικού κινήματος καθώς και τις αναγκαίες δράσεις στον πόλεμο που ήδη διεξάγεται στην Συρία απέναντι στο ελληνικό κράτος που παίζει κομβικό ρόλο.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να ανοίξει πιο πολύ παρά ποτέ η κουβέντα για ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα και πάνω στην λογική αυτή παρουσιάζουμε κάποια κριτήρια για πολιτικό και κινηματικό συντονισμό.

1. Ανατροπή των πολεμικών προετοιμασιών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους και στην οικοδόμηση του συστήματος άμυνας / ασφάλειας ενάντια στους λαούς. ΟΧΙ στον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου. Μαζικό διεθνιστικό κίνημα για την αλληλεγγύη και τους κοινούς αγώνες των λαών στη περιοχή μας και όλο τον κόσμο.

2. Κλείσιμο της βάσης της Σούδας, της Ανδραβίδας, του Άραξου, του στρατηγείου Λάρισας, του Γ' σώματος στρατού (NDC-GR), της 71ης Α/Μ ταξιαρχίας. Μπλοκάρισμα κάθε μορφής συμμετοχής του ελληνικού κράτους στον ιμπεριαλιστικό διακρατικό πόλεμο.
3. Καμία άσκηση, πολυεθνική ή εθνική, διαχείρισης εξεγέρσεων, καταστολής πλήθους, εσωτερικής ασφάλειας, ανακατάληψης κτιρίων και εργοστασίων και κοινές επιχειρήσεις στρατού-αστυνομίας.
4. Όχι στη στράτευση στα 18 και τους νέους εξοπλισμούς. Κανένας “κοινωνικός ρόλος” του στρατού, καμία εθελοντική και εργασιακή υπηρεσία στη μηχανή του πολέμου.
5. Κοινό αντιπολεμικό-εργατικό κίνημα σε Ελλάδα και Τουρκία για την αποτροπή του πολέμου, την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της κυβέρνησης Ερντογάν και κάθε επίδοξου διαχειριστή των (κοινών) πολιτικών τους. Μπλοκάρισμα της μηχανής του πολέμου και στις δύο όχθες του Αιγαίου.
6. Οικοδόμηση κοινών όρων ζωής των ντόπιων με τους πρόσφυγες. Όχι στη γκετοποίηση. Κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Κατάργηση του εκτάκτου δικαίου υποδοχής, απόρριψης, διαλογής, απελάσεων και εγκλεισμού των προσφύγων.
''Να διασώσουμε την τάξη μας και να σωθούμε μαζί της''
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ολόκληρο το κάλεσμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου