Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Βαρύτατο τελεσίγραφο στο Κατάρ


Ανευ όρων υποταγή ζητούν από το Κατάρ η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της, δίνοντας στο μικροσκοπικό εμιράτο προθεσμία μόλις δέκα ημερών για τη συμμόρφωσή του. 
Αυτό προκύπτει από την πρόταση-τελεσίγραφο που διαβιβάστηκε στην Ντόχα από το Κουβέιτ, το οποίο έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή.
Τα 13 σημεία της πρότασης περιλαμβάνουν βαρύτατους, στα όρια της ταπείνωσης, όρους, όπως το κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσης που φιλοξενείται από το εμιράτο, η διακοπή των διπλωματικών του σχέσεων με το Ιράν και το κλείσιμο του δημοφιλούς τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera. Αλλες απαιτήσεις του οίκου των Σαούντ και των συμμάχων του περιλαμβάνουν τη διακοπή κάθε είδους σχέσεων ανάμεσα στο Κατάρ και στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, όπως και με άλλες ριζοσπαστικές ισλαμικές οργανώσεις, αλλά και τον τερματισμό της απόδοσης υπηκοότητας σε πολίτες άλλων αραβικών κρατών που φιλοξενούνται από το εμιράτο. 
Η λίστα των απαιτήσεων, την οποία συνυπογράφουν Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν, παραδόθηκε ύστερα από τη δημόσια έκφραση δυσαρέσκειας από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον για το γεγονός ότι το Ριάντ και οι σύμμαχοί του δεν είχαν παρουσιάσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση στο Κατάρ μετά το εμπάργκο που του κήρυξαν στις 5 Ιουνίου. Στην ίδια δήλωση, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε τονίσει ότι οι αξιώσεις των Σαουδαράβων πρέπει να είναι «λογικές και υλοποιήσιμες», ώστε να ανοίξουν δρόμο συμφιλίωσης ανάμεσα στους δύο συμμάχους των ΗΠΑ στον Κόλπο. 
Αν και το Κατάρ δεν είχε αντιδράσει επίσημα μέχρι χθες το βράδυ, θεωρείται άκρως απίθανο να δεχθεί τις περισσότερες από τις βαρύτατες αξιώσεις των γειτόνων του. Την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, κατέστησε σαφές ότι η χώρα του θα δεχτεί να διαπραγματευτεί με τη Σαουδική Αραβία μόνον εφόσον αρθεί το εμπάργκο, ενώ απέκλεισε κάθε συζήτηση για κλείσιμο του Al Jazeera. 
Από την πλευρά της, η Τουρκία όχι μόνο απέκλεισε να κλείσει τη στρατιωτική βάση της στο Κατάρ, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να την ενισχύσει. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο υπουργός Αμυνας της χώρας Φικρί Ιζίκ δήλωσε ότι η τουρκική βάση εξυπηρετεί την εκπαίδευση Καταρινών στρατιωτικών και προσέθεσε: «Η ενίσχυση της τουρκικής βάσης θα ήταν θετικό βήμα για την ασφάλεια του Κόλπου». Από την αρχή της ενδοαραβικής κρίσης η Τουρκία τοποθετήθηκε στο πλευρό του Κατάρ και την περασμένη Τρίτη ενίσχυσε τη βάση της με πέντε τεθωρακισμένα οχήματα και 23 στρατιωτικούς. 
Στον κατάλογο που παρέδωσε το Κουβέιτ περιέχεται και η αξίωση χρηματικής αποζημίωσης των τεσσάρων κρατών για τις «συνέπειες από τις πολιτικές που ακολούθησε το Κατάρ τα προηγούμενα χρόνια», χωρίς να διευκρινίζεται για τι είδους συνέπειες γίνεται λόγος. Εάν το Κατάρ αποδεχθεί το τελεσίγραφο, θα τεθεί υπό μακρόχρονη επιτήρηση, με μηνιαίες αξιολογήσεις της συμμόρφωσής του τον πρώτο χρόνο, τριμηνιαίες τον δεύτερο και ετήσιες για τα επόμενα δέκα χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου