Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Τι S-300, τι S-400, τι S-500...

Αυτή η πολεκάπηλη διασκευή του γνωστού τραγουδιού "Τι 30, τι 40, τι 50" αποκαλύπτει όλο το αδιέξοδο της κούρσας των πολεμικών εξοπλισμών.
Μεγάλες δυνάμεις, ξένες και ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες, μαζί με εμπόρους όπλων εκμεταλλεύονται τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό για να πουλάν όπλα και να κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια από άχρηστους εξοπλισμούς, που για αυτούς σημαίνουν τρελά κέρδη και προκλητικές μίζες. Επιχειρήματα, κατηγορίες για "επιθετικότητα και προκλητικότητα" αλλάζουν στρατόπεδο, ενώ οι φίλοι γίνονται εχθροί και οι εχθροί φίλοι ανάλογα το ποιος αγοράζει, ποιος, πως, πότε εξυπηρετεί στρατηγικά συμφέροντα! 

Το ελληνικό κράτος και ο στρατός διαφημίζουν τους ρωσικούς S-300, τους οποίους επίσης χρησιμοποιούν οι Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις σε πολεμικά γυμνάσια προετοιμασίας επίθεσης στο Ιράν.

Η Τουρκία του Ερντογάν κρίνει σκόπιμο να δαπανήσει 2,5 δις δολ. για αγορά S-400 που κρίνονται ως απαραίτητο πολεμικό εργαλείο του Μεγαλοιδεατισμού της.

Στην Ελλάδα οι στρατιωτικοί και οι εθνικιστές-μιλιταριστές, εντός και εκτός κυβέρνησης, σε συνεργασία με τα καθεστωτικά ΜΜΕ σπέρνουν τον πανικό.

Ήδη διαφημίζουν την απάντηση, αφού η Μόσχα να ανακοινώνει ότι η νέα έκδοση των S-500 θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία μέχρι το 2020. Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Yuri Borisov έκανε τις σχετικές δηλώσεις σε Διεθνές Στρατιωτικό Τεχνικό Φόρουμ. Αυτή τη στιγμή το S-500 βρίσκεται σε φάση δοκιμών είπε και γρήγορα θα τεθεί στη διάθεση των ρωσικών ΕΔ. Το χρονοδιάγραμμα των δοκιμών τηρείται πιστά όπως λένε οι Ρώσοι, υπολογίζοντας ότι οι S-500 θα είναι επιχειρησιακά λειτουργικοί μέσα στην επόμενη τριετία....

Το S-500 θα είναι ένα σύστημα πολύ μεγάλης μεγάλης εμβέλειας με δυνατότητες εγκλωβισμού πολύ περισσότερων στόχων από τους “προγόνους” του S-300 και S-400.


ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ S-300 AΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

Γράφουν αναλυτές:



Η συμφωνία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300, υπογράφηκε στις 4 Ιαν. 1997, μεταξύ της κυπριακής και ρωσικής κυβέρνησης.

Οι τουρκικές αντιδράσεις, ήταν έντονες και άμεσες, ενώ αρνητικές ήταν και οι θέσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιταλίας.

Οι αντιδράσεις της Τουρκίας, εστιάστηκαν στον ισχυρισμό ότι η εγκατάσταση του οπλικού αυτού συστήματος στην Κύπρο, συνιστά απειλή όχι μόνο για την ασφάλεια της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», αλλά και απειλή για την ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας.

Έτσι η Άγκυρα παρουσιάζοντας εσκεμμένα, την αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας της Αθήνας και της Λευκωσίας ως απειλή εναντίον της, τις κατηγόρησε για επιθετική συμπεριφορά.

Επιπλέον οι τουρκικές αντιδράσεις, δεν άργησαν να μετατραπούν σε ευθείες απειλές για ένα νέο Αττίλα, απαιτώντας την οριστική ακύρωση της ρωσοκυπριακής συμφωνίας για τους S-300.

Επίσης η Τουρκία δεν παρέλειψε να τονίσει ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, να συνεργάζεται στον ευαίσθητο αυτόν τομέα με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός, ότι για το χειρισμό των ραντάρ του συστήματος, ήταν αναγκαία η παρουσία Ρώσων τεχνικών στο νησί.
Η απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές απειλές, ήταν κατ’ αρχήν ότι η συμφωνία για τους S-300 θα μπορούσε να ακυρωθεί ανά πάσα στιγμή, εάν η Άγκυρα δεχόταν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου ή στην περίπτωση που οι συνομιλίες προχωρούσαν τόσο, ώστε να οδηγούν σε τελική και κοινά αποδεκτή λύση του «κυπριακού» προβλήματος.
Όμως ούτε και αυτή η πρόταση έγινε δεκτή από την Άγκυρα, ενώ απορρίφθηκε και από την Ουάσιγκτον, η οποία είχε προτείνει αρχικά μορατόριουμ πτήσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Μέσα σ’ αυτό το αρνητικό κλίμα και δεδομένου ότι η ελληνική επιχειρηματολογία έπεσε στο κενό, η Αθήνα άρχισε να εξετάζει την πιθανότητα, να παραλάβει η ίδια τους πυραύλους και δήλωσε μάλιστα, ότι ενδεχόμενο τουρκικό πλήγμα κατά των πυραύλων αυτών, θα είχε ως αποτέλεσμα τη στρατιωτική απάντηση της Ελλάδας.
Μετά από έντονη διπλωματική κινητικότητα για την άρση του αδιεξόδου, σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης των S-300, στα τέλη Ιαν. 1999, η Αθήνα και η Λευκωσία ανακοίνωσαν, ότι η εγκατάστασή τους θα γίνει στην Κρήτη και ότι θα συντονιστούν επιχειρησιακά, με τα υπόλοιπα συστήματα αεράμυνας, που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις.
Το Δεκέμβριο 2013 μετά από 14 χρόνια αναμονής, από την ημέρα που τα ρωσικά συστήματα έφθασαν στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Κρήτης η πρώτη δοκιμή.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
ΑΝΑΓΚΗ Η ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ
Επίκαιρο όσο ποτέ το κάλεσμα της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για ανάληψη δράσεων του αντιπολεμικού κινήματος
http://diktiospartakos.blogspot.gr/2017/04/blog-post_198.html
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου