Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Για ποιον λόγο το Πακιστάν στέλνει 1.000 στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία;

Περισσότερα στρατεύματα στέλνει στην Σαουδική Αραβία το Πακιστάν χωρίς όμως να δίνονται εξηγήσεις για την αποστολή αυτών των στρατιωτών παρά τα αιτήματα της Πακιστανικής αντιπολίτευσης για δημόσια παρουσίαση του λόγου που ο Στρατός της χώρας στέλνει 1.000 ακόμη στρατιώτες στο Βασίλειο.
Πιο αναλυτικά Πακιστανική εφημερίδα δημοσίευσε πρόσφατα ότι ο Στρατός του Πακιστάν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Σαουδική Αραβία. Λίγες μέρες αργότερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο Βασίλειο 1.000 στρατιώτες οι οποίοι θα προστεθούν στους 1.600 Πακιστανούς στρατιώτες που ήδη έχουν αναπτυχτεί στην Σαουδική Αραβία μετά από αίτημα της κυβέρνησης της χώρας.
Αν και το 2015 η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την αποστολή στρατευμάτων του Πακιστάν στην Υεμένη κατά των Σιιτών Houthi. Όμως η κυβέρνηση του Πακιστάν είχε αρνηθεί να στείλει τον Στρατό της στην Υεμένη διότι από τα 200 εκατ. Πακιστανών τα 35 εκατ. είναι Σιίτες και δεν θα ήθελε να ξεκινήσει με τον τρόπο αυτό ένα εσωτερικό πρόβλημα στην χώρα.
Παρόλα αυτά πρόσφατα ο Πακιστανικός Στρατός έστειλε 1.600 άνδρες στην Σαουδική Αραβία για εκπαιδευτικούς σκοπούς με την προϋπόθεση τα στρατεύματα να παραμείνουν στο έδαφος του Βασιλείου και να μην αναπτυχτούν στην Υεμένη.
Η νέα δύναμη των 1.000 ανδρών θα δημιουργήσει μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία 2.600 στρατιωτών στην Σαουδική Αραβία χωρίς όμως αυτοί να μπορούν να πολεμήσουν στην Υεμένη ή κατά των Σιιτών Houthi για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Οπότε το ερώτημα των Πακιστανών πολιτών παραμένει, για ποιο λόγο η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επιθυμεί την ανάπτυξη αυτών των στρατευμάτων στο έδαφος της.
Μια πιθανή απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να αναζητηθεί σε μια αντίστοιχη περίπτωση που συνέβη το 1982. Τότε, ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε από τον Πρόεδρο του Πακιστάν Στρατηγό Zia ul-Haq να στείλει στο Βασίλειο μια Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία περίπου 10.000 άνδρες.
Η δύναμη αυτή τα έξοδα της οποίας πληρώθηκαν από την Σαουδική Αραβία παρέμεινε στο Βασίλειο για αρκετά χρόνια με αποστολή την προστασία της Βασιλικής οικογένειας από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς.
Την περίοδο εκείνη η Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν βρισκόταν στο απόγειο της και οι Μουλάδες επιδίωκαν να την εξάγουν στις υπόλοιπες Αραβικές χώρες του Κόλπου.
Σύμφωνα με αναλυτές τα Πακιστανικά στρατεύματα που έχουν και πρόκειται να αναπτυχτούν στην Σαουδική Αραβία θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία της Βασιλικής οικογένειας εν μέσω της εκστρατείας κατά την διαφθοράς που η κυβέρνηση της χώρας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.
Όπως φαίνεται οι κυβερνώντες στο Ριάντ δεν εμπιστεύονται τις εγχώριες δυνάμεις και για να είναι βέβαιοι ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν εκπλήξεις αποφάσισαν να ξαναζητήσουν την βοήθεια των Πακιστανών.http://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου