Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Γάζα: μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον χαρταετών

Julien Salingue
Γάζα: μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον χαρταετών

Αυτή είναι μια από τις νέες εμμονές του κράτους του Ισραήλ: ο αγώνας ενάντια στους... χαρταετούς. Για αρκετές εβδομάδες, οι Παλαιστίνιοι/ες στη Γάζα χρησιμοποιούν ένα νέο «όπλο»: χαρταετούς φορτωμένους με εύφλεκτο υλικό που ρίχνονται από τη Λωρίδα της Γάζας στα ισραηλινά εδάφη προκαλώντας εκεί πυρκαγιές.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν πάρει πολύ σοβαρά την «απειλή» και με γελοιότητα, δεν διστάζουν να καταγγείλουν, διά στόματος του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Γκίλαν Έρνταν, τους «τρομοκρατικούς χαρταετούς» (sic).

Αποκαλύπτοντας την τραγωδία

Το θέμα θα μπορούσε να προκαλέσει γέλιο, αν δεν ήταν ακόμη μια άλλη αποκαλυπτική ιστορία της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότεροι από 130 νεκροί,πυροβολημένοι από τους ελεύθερους σκοπευτές του ισραηλινού στρατού, από τις 30 Μαρτίου και την αρχή της «Πορείας της Επιστροφής», δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και 2 εκατομμύρια άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι θύματα πολιορκίας με συνέπειες όλο και πιο τραγικές.

Μια κατάσταση και γεγονότα απέναντι στα οποία -και αυτά είναι καλά νέα- οι Παλαιστίνιοι/ες δεν παραιτούνται, δείχνοντας καθημερινά μια δημιουργική φαντασία για να αναπτύξουν στρατηγικές επιβίωσης και οργάνωσης και για να προσπαθήσουν παρά τη συντριπτική δυσαναλογία στην ισορροπία δυνάμεων, να προκαλέσουν ζημίες, συμβολικές ωστόσο, στο Κράτος του Ισραήλ.

Τα όπλα των φτωχών

Χαρταετοί εναντίον αεροπλάνων, μπαλόνια γεμάτα ήλιο εναντίον μαχητικών F16: η εικόνα είναι ισχυρή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ δεν ανησυχεί για τις «στρατιωτικές»συνέπειες των χαρταετών και των μπαλονιών -ακόμα κι αν αυτές οι «ιπτάμενες βόμβεςμολότωφ» προκάλεσαν πυρκαγιές σε αρκετές εκατοντάδες εκτάρια- αλλά για τον συμβολικό ρόλο αυτών των νέων όπλων των φτωχών που αντιμετωπίζουν τον πανίσχυρο ισραηλινόστρατό.

Τα λόγια ενός νεαρού «εκτοξευτή χαρταετού», σε ρεπορτάζ της Libération στις αρχές Ιουνίου, είναι ξεκάθαρα: «Η κατασκευή ενός χαρταετού κοστίζει μια χούφτα σέκελ [ισραηλινό νόμισμα] και είμαστε όλοι άνεργοι, δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε. Βελτιωνόμαστε κάθε φορά και δεν έχουμε λόγο να σταματήσουμε.» Και πρόσθεσε: «Θα κάψουμε τα χωράφια τους, τα αγροκτήματα τους, μέχρι να μας αφήσουν να πάμε σπίτι.»

Ένα μήνυμα προς τον κόσμο

«Εξετάζουμε τη χρήση εμπρηστικών μπαλονιών και χαρταετών με τη μέγιστη σοβαρότητακαι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε σκληρά μέτρα για να αποτρέψουμε τη χρήση τους»: ποιος θα περίμενε να διαβάσει, σε επίσημη δήλωση του ισραηλινού στρατού, τις λέξεις «χαρταετοί» και «μπαλόνια»; Οι νεαροί/ές Παλαιστίνιοι/ες αποτελούν στην πραγματικότητα μια εκπληκτική γελοιοποίηση για τις ισραηλινές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, τόσο περήφανες για τοαντιπυραυλικό σύστημά τους («Steel Dome») και τώρα ανίσχυρες απέναντι σε κομμάτια ξύλου, κομμάτια υφάσματος και βενζίνη.

Φυσικά, η δημιουργικότητα των νέων της Γάζας δεν είναι αρκετή για να αλλάξει τηνισορροπία δυνάμεων. Αλλά υπενθυμίζει σε όποιον το είχε ξεχάσει ότι παρά την πολιορκία, παρά την καταστολή, παρά την κρίση και τις διαιρέσεις του παλαιστινιακού εθνικού κινήματος, η Γάζα ζει, η Γάζα δεν παραιτείται και μια νέα γενιά είναι εδώ και θα κάνει τα πάντα για να ακουστεί. Ένα μήνυμα προς τον κόσμο, αλλά και μια διεύθυνση για απευθυνθεί το κίνημα αλληλεγγύης.

Μετάφραση: e la libertà

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου