Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Τι απαντούν όλοι αυτοί που στηρίζουν την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στους αγώνες της Αριστεράς της Μακεδονίας που την αμφισβητεί;


Διαβάζουμε στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Κείμενο στήριξης για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάσσονται διανοούμενοι, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί με κείμενό τους που δόθηκε στη δημοσιότητα. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 250 υπογραφές. Ολόκληρο το κείμενο http://www.efsyn.gr
Τι απαντούν όμως όλοι αυτοί οι οργανικοί διανοούμενοι τους κράτους και του ΣΥΡΙΖΑ στην κρατική αυτή συμφωνία που αμφισβητεί η Αριστερά σε Ελλάδα και Μακεδονία;
Σε ανακοίνωση μας επισημαίναμε:

Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είναι μια αντιδραστική συμφωνία που επιβάλλουν το ελληνικό κράτος-ΝΑΤΟ-ΕΕ http://diktiospartakos.blogspot.com

Αλλά για να δούμε τι συμβαίνει στη Δημοκρατία της Μακεδονία;

Το αντιπολεμικό κίνημα χάλασε τις φιέστες του Ζάεφ για την «είσοδο σε ΝΑΤΟ-ΕΕ»


Σκόπια, μπροστά από την κεντρική σκηνή της συναυλίας

Το κόμμα Λέβιτσα (Levica=Αριστερά) διοργάνωσε αντιΝΑΤΟϊκές παρεμβάσεις σε Σκόπια, Μπίτολα, Γκόστιβαρ, Κουμάνοβο και Γευγελή

Γράφει ο Παναγιώτης Ξοπλίδης

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας στην γειτονική χώρα διοργανώνοντας σε 15 πόλεις «πάρτυ εορτασμού για την είσοδο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ». 

Αφίσα της κυβέρνησης με τις συναυλίες στις 15 πόλεις

Φυσικά η είσοδος αυτή είναι ακόμα μακρινή αλλά ο Ζάεφ, που θέλει να εμφανιστεί ως καλύτερος υπηρέτης της Δύσης, ετοιμάζει και αυτός το όπλο του. Όχι φυσικά ενάντια στην Ελλάδα, όπως πιστεύουν εδώ οι επαγγελματίες «μακεδονομάχοι» αλλά για να γίνει ακόμα ένα (μικρό έστω) πιόνι στη φονική πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Ήδη και πριν ακόμα η χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ψήφισε νόμο που προβλέπει αύξηση κατά 600% των εξόδων του προϋπολογισμού για την είσοδο στο ΝΑΤΟ (15 εκ. ευρώ) ενώ οι εργαζόμενοι ζουν με μισθούς κάτω των 200 ευρώ και εφαρμόζονται μέτρα λιτότητας. Προφανώς όλα αυτά τα έξοδα θα γίνουν, όπως και στην Ελλάδα, για άχρηστες αγορές εξοπλισμών από τις δυτικές πολυεθνικές και για την συμμετοχή σε επεμβάσεις. Ήδη οι πρώτοι μακεδόνες στρατιώτες φεύγουν για το Αφγανιστάν και μάλλον όχι για να ψάξουν τους απογόνους του Μεγαλέξανδρου!

Υπάρχουν λοιπόν αντιδράσεις ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Ζάεφ και όχι μόνο από εθνικιστές, όπως προβάλλουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Τα «πάρτυ» ήταν μια καλή αφορμή για να εκφραστούν τα φιλειρηνικά, αντιπολεμικά αισθήματα του μακεδονικού λαού.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση επένδυσε μεγάλα ποσά για να προσελκύσει τους κορυφαίους καλλιτέχνες της γειτονικής χώρας. Στόχευσε ειδικότερα στη νεολαία και απευθύνθηκε σε μουσικούς από την προοδευτική-εναλλακτική σκηνή εξαγοράζοντας πολλούς από αυτούς. Η νεολαία τούς γύρισε την πλάτη. Στις συναυλίες προσήλθαν από υποχρέωση ελάχιστα μέλη του κυβερνώντος κόμματος και μάλιστα μεγάλης ηλικίας τα περισσότερα, που δεν καταλάβαιναν ούτε τους στίχους των καλλιτεχνών.

Σκόπια, μπροστά από την κεντρική σκηνή της συναυλίας

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ένα από τα συγκροτήματα που συμμετείχαν στο «πάρτυ» στα Σκόπια είναι γνωστό για τα αντιπολεμικά τραγούδια του και είναι αυτό που επέλεξαν τα μέλη της Levica (Αριστερά) για να κάνουν την δυναμική παρέμβασή τους μπροστά στην σκηνή. Οι στίχοι ακούγονται στο βίντεο που παρατίθεται στη συνέχεια και αναφέρουν:

«I’m somebody’s cold weapon. God, I see only slaves here! New cities, blood vessels. God, I see only graves here! And you think it’s important what’s true. It’s only important how it looks. And I’m somebody’s cold weapon!»

«Είμαι το ψυχρό όπλο κάποιου. Θεέ μου βλέπω μόνο σκλάβους εδώ! Νέες πόλεις,αιμοφόρα αγγεία, Θεέ μου, βλέπω μόνο τάφους εδώ!. Και νομίζεις ότι είναι σημαντικό ό,τι είναι αληθινό. Είναι σημαντικός μόνο ο τρόπος που φαίνεται. Και είμαι το ψυχρό όπλο κάποιου!’

Το πανό που σηκώνουν οι αριστεροί διαδηλωτές γράφει:

«ΝΑΤΟ=πόλεμος, πρόσφυγες, βόμβες» 

και οι στίχοι που τραγουδάει το συγκρότημα, ακόμα και ακούσια, γίνονται η τραγική υπενθύμιση όλων των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων.

Η Levica οργάνωσε αντιΝΑΤΟϊκές παρεμβάσεις και σε άλλες πόλεις που διοργανώθηκαν «πάρτυ» από το κόμμα του Ζάεφ. Στο Γκόστιβαρ, το Κουμάνοβο, τα Μπίτολα, την Γευγελή.

Η αφίσα της Λέβιτσα:


Αντινατοϊκό πανό στη Γευγελή:


Σε κάποιες περιπτώσεις δέχθηκαν επιθέσεις. Στα Σκόπια μέλος της Levica δέχθηκε σωματική επίθεση από δύο άντρες (μέλη του κόμματος Ζάεφ) ενώ στα Μπίτολα όπου παρευρέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προσπάθησαν να αφαιρέσουν το κινητό τηλέφωνο που βιντεοσκοπούσε την παρέμβαση των διαδηλωτών.

Όμως το αντιπολεμικό κίνημα και στην γειτονική χώρα είναι δυνατό και η κοινή του δράση με το ελληνικό θα είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να ανατρέψει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την άνοδο του εθνικισμού.

Ήδη εκδηλώνονται κοινές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχιστούν από τον Σεπτέμβρη με κοινές διεθνιστικές δράσεις αριστερών και εργατικών δυνάμεων από όλες τις βαλκανικές χώρες.

Γκόστιβαρ: Πανό μπροστά από το μνημείο των παρτιζάνων

Βίντεο από τις παρεμβάσεις:








Αντινατοϊκή παρέμβαση στα Μπίτολα



Αντινατοϊκή παρέμβαση στα Μπίτολα


Γκόστιβαρ, πόλη με πληθυσμό αλβανικής πλειοψηφίας: Πανό σε τοίχο, κάτω από τις αφίσες του κυβερνητικού πάρτυ
http://pandiera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου