Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Έφτασαν στη Συρία τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που θα σταματήσουν τα Ισραηλινά F-16 και F-35

Εξοπλισμός που προορίζεται για την παρεμπόδιση των ραντάρ και των συστημάτων πλοήγησης επιθετικών αεροσκαφών, αλλά και κατευθυνόμενων όπλων έφτασε στη Συρία. Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να μεταφέρει έως οκτώ συστοιχίες των οπλικών συστημάτων αεράμυνας S-300 στις δυνάμεις του Άσαντ.
Ο ρωσικός εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου που προορίζεται να παρεμποδίσει τις αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών έφτασε στη Συρία, καθώς η Μόσχα κινείται γρήγορα για την ενίσχυση της αεράμυνας της Συρίας, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους IL-20 από την αεράμυνα της Συρίας την περασμένη εβδομάδα, κατά την διάρκεια προσπάθειας απόκρουσης μιας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, η Μόσχα δήλωσε ότι θα δώσει στη Συρία το προηγμένο σύστημα πυραύλων S-300, καθώς και τεχνολογία παρεμβολής ραντάρ και άλλων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia, ο εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου έφτασε στη Αεροπορική Βάση Hmeimim στη Λαττάκεια τη Δευτέρα.

Χωρίς να γίνεται λεπτομερής αναφορά των ποιων συστημάτων απεστάλησαν, οι πηγές σημείωσαν ότι τα συστήματα προορίζονταν να διαταράξουν τα ραντάρ και τα συστήματα επικοινωνίας και ελέγχου των αεροσκαφών, καθώς και τα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης που χρησιμοποιούνται από αυτά. Το συστήματα αναμένεται να δημιουργούν προβλήματα και στα κατευθυνόμενα βλήματα.

Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου θα μπορούν να προβάλλουν έναν προστατευτικό "ραδιοηλεκτρικό θόλο" ακτίνας εκατοντάδων χιλιομέτρων πάνω από τη Συρία και κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.

Η βάση Hmeimim είναι η κύρια αεροπορική βάση που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία για να υποστηρίξουν το καθεστώς στη μάχη του για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου της χώρας. Είναι η βάση στην οποία το αεροπλάνο Illyushin Il-20 προσπαθούσε να προσγειωθεί όταν καταστράφηκε από την συριακή αεράμυνα, σκοτώνοντας και τα 15 μέλη του πληρώματος του.

Η Ρωσία ήδη έχει δικά της συστήματα αεράμυνας S-300 στη Συρία, μαζί με το πιο προηγμένο σύστημα S-400. Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε την Τρίτη ότι η Ρωσία σκοπεύει να στείλει δύο έως τέσσερις συστοιχίες S-300 στη Συρία. Εάν είναι απαραίτητο, η ανάπτυξη θα αυξηθεί στις έξι ή ακόμα οκτώ συστοιχίες, ανέφεραν πηγές στην εφημερίδα.


Ρωσία και Συρία συμφώνησαν ότι τα συστήματα S-300 θα παρέχουν προστασία στις παράκτιες εγκαταστάσεις στην Μεσόγειο, καθώς και στα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ. Σύμφωνα με πηγές, τα πυραυλικά συστήματα θα είναι επιχειρησιακά εντός δύο εβδομάδων.

Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και τα S-300 αναμένεται να περιπλέξουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ισραήλ - οι οποίες περιλάμβαναν πολλές αεροπορικές επιδρομές - για να εμποδίσουν το Ιράν να εμβαθύνει τη στρατιωτική του παρουσία στη Συρία και να αποτρέψει τη μεταφορά όπλων μέσω της Συρίας στη Χεζμπολάχ.

Τόσο η Ιερουσαλήμ όσο και η Ουάσινγκτον κάλεσαν την Ρωσία να μην μεταφέρει στη Συρία τους S-300, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή και θα αυξήσει τις ήδη υψηλές εντάσεις. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι η παράδοση των S-300 στη Συρία θα αποτελέσουν ένα μεγάλο λάθος και μια μεγάλη κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας.


Η αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή


Η κίνηση αυτή της Ρωσίας δημιουργεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση στη Συρία, καθώς πλέον την Συριακή αεράμυνα αναλαμβάνουν εξελιγμένα ρωσικά συστήματα, η απόδοση των οποίων δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, κυρίως για λόγους κύρους και αξιοπιστίας της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. 

Από εδώ και πέρα, τα Ισραηλινά F-16 και F-35 δεν θα έρχονται αντιμέτωπα με τα συστήματα αεράμυνας της Σοβιετικής εποχής S-200, χωρίς αναβαθμισμένο λογισμικό, που θα τα χειρίζονται οι δυνάμεις του Άσαντ, γεγονός που επέτρεπε στην Ρωσία να διατηρεί αποστάσεις και πολλές φορές να ανέχεται τις Ισραηλινές επιδρομές στην Συρία κατά του Ιράν και της Χεζμπολάχ.

Πλέον, μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους IL-20, η κίνηση της Ρωσίας βάζει στη πρώτη γραμμή τα εξαγώγιμα προϊόντα της, την εικόνα των οποίων έχει αγωνιστεί πολύ για να χτίσει. Σαφώς, οι S-300 δεν είναι ισάξιοι των S-400 και S-500 που θα κλιθούν τα επόμενα χρόνια να τα βάλουν με τα stealth F-35, αλλά είναι βέβαιο πως αν το Ισραήλ συνεχίσει τις επιθέσεις του στην Συρία, θα πρέπει να είναι αποφασισμένο να επωμισθεί ένα αυξημένο κόστος μια κατάρριψης ενός δικού του αεροσκάφους και ότι συνέπειες αυτό μπορεί να προκαλέσει.


Με πληροφορίες από Times of Isreal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου