Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Nord Stream 2: Στρατηγικό ανάχωμα Ουκρανίας και ΗΠΑ στα ρωσικά ενεργειακά σχέδια

Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να συνεχίσουν να αντιτίθενται στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 , ανέφερε το γραφείο Τύπου του Προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι. 
"Οι δύο πλευρές επεσήμαναν την ανάγκη να συνεχίσουν να αντιτίθενται στο σχέδιο Nord Stream 2 και επίσης να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενεργειακών μεταφορέων, ιδίως με την επέκταση των δυνατοτήτων ναυσιπλοΐας υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ", αναφέρει το δελτίο τύπου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ποροσένκο τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας. 

Οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν την έναρξη του Ουκρανο-Αμερικανικού στρατηγικού διαλόγου για την ενέργεια, η οποία θα διευκολύνει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ κρατικών θεσμών και εταιρειών.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας επεσήμανε μια σειρά επιτυχημένων κοινοπραξιών μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και της αποστολής αμερικανικού άνθρακα στην Ουκρανία. Εκδήλωσε ενδιαφέρον για την προσκόμιση σύγχρονων αμερικανικών τεχνολογιών στην Ουκρανία, καθώς και για την κορυφαία εμπειρία των ΗΠΑ στην αποτελεσματική ανάπτυξη των υφιστάμενων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 προορίζεται να καλύψει τη Βαλτική Θάλασσα και να συνδέσει τον ρώσο προμηθευτή με τους καταναλωτές στην Ευρώπη. Θα έχει μήκος πάνω από 1200 χιλιόμετρα, με παραγωγική ικανότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κοινοπραξία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εταιρείες Gazprom, Engie, OMV, Shell, BASF και Uniper.

Ο Nord Stream 2 έχει λάβει πλήρη άδεια κατασκευής και χρήσης στη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Τον Αύγουστο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ κάλεσε την ΕΕ να ενταχθεί στις κυρώσεις στη Ρωσία και να εμποδίσει το σχέδιο Nord Stream 2, το οποίο ανέφερε ότι «υπονομεύει την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ». Κατά την άποψή του, θα ήταν φθηνότερο να γίνει επένδυση στην αναβάθμιση του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς αερίου.

Πηγή: UAWire

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου