Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ: Διπλή ρατσιστική επίθεση Akrodeji;bn Tromokrat;vn στη Νέα Ζηλανδία, δεκάδες νεκροί


AP Photo/Mark Baker

Διπλή ρατσιστική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, δεκάδες νεκροί

efsyn.gr
Τουλάχιστον 27 νεκροί από ένοπλη επίθεση σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, ενώ εξουδετερώθηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα. Ωστόσο, οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι δράστες και έκλεισαν τα τεμένη σε όλη τη χώρα. Εκτός λειτουργίας τέθηκαν επίσης σχολεία, βιβλιοθήκες και σούπερ μάρκετ.
Η πόλη είναι αποκλεισμένη από αστυνομικές δυνάμεις που προτρέπουν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.


Ένας από τους δράστες είχε πρότυπο τον μακελάρη του Όσλο

Η πρώτη επίθεση έγινε στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, την ώρα που προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ένας από τους δράστες ήταν λευκός, φορούσε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ στο τέμενος.

Η δεύτερη επίθεση έγινε στο τέμενος Μάστζιντ Λίνγουντ. «Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.






New Zealand police say that "there were a number of IEDs attached to vehicles" that have been made safe in the wake of the Christchurch mosque shootings. Live updates: http://cnn.it/2TQH4HX 




Ένας από τους δράστες είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το ψευδώνυμο «Brenton Tarrant». Ο ένοπλος κατά τη διάρκεια της εισβολής στα τεμένη έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.



O ίδιος φέρεται να είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο ένα πολυσέλιδο «μανιφέστο» στο οποίο περιγράφει με σοκαριστικές λεπτομέρειες αυτό που σκόπευε να κάνει, εξηγεί γιατί επέλεξε τους συγκεκριμένους χώρους λατρείας και πώς «εμπνεύστηκε» από τον Άντερς Μπρέιβικ, τον Νορβηγό που δολοφόνησε 77 άτομα στο Όσλο το 2011. 

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφταναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα και ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την Εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.


Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου,ενώ πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς επισήμαινε πως η χρήση πυροβόλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου