Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Οικονομική κρίση και λιτότητα στον Λίβανο - Φωτιές και οδοφράγματα στους δρόμους (φωτογραφίες)

Οικονομική κρίση και λιτότητα στον Λίβανο - Φωτιές και οδοφράγματα στους δρόμους (φωτογραφίες)
Για δεύτερη ημέρα σήμερα σημειώνονται στον Λίβανο εκτεταμένες διαδηλώσεις και κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χαρίρι και επεισόδια, με χιλιάδιες οργισμένους διαδηλωτές να έχουν βγει στους δρόμους καταγγέλλοντας την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Remaining Time-0:15
Fullscreen
Mute

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν χθες σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βηρυτό και σε πολλές άλλες πόλεις εξαιτίας του τρόπου που η κυβέρνηση του Λιβάνου διαχειρίζεται την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και ειδικά εναντίον των μέτρων λιτότητας που εξήγγειλε.


Ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν διαδηλωτές στην πρωτεύουσα ήταν και το ότι «ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς» και «επανάσταση, επανάσταση», που παρέπεμπαν στη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη.

Κοντά στην έδρα του κοινοβουλίου στο κέντρο της Βηρυτού ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών που ήθελαν να εισβάλουν στο κτίριο, με τις δυνάμεις της τάξης να κάνουν χρήση δακρυγόνων.


Επίσης, δύο ξένοι εργαζόμενοι στον Λίβανο έχασαν χθες τη ζωή τους από ασφυξία όταν ξέσπασε φωτιά που εξαπλώθηκε σε κτίριο κοντά στον χώρο όπου γίνονταν μαζικές διαδηλώσεις. 


Σήμερα το πρωί, με τις φωτιές που είχαν ανάψει την προηγουμένη οι διαδηλωτές ακόμη να σιγοκαίουν και τα πεζοδρόμια γεμάτα σπασμένα γυαλιά από τις κατεστραμένες βιτρίνες καταστημάτων, εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στο κέντρο της Βηρυτού, ενώ διαδηλωτές έκλεισαν τους δρόμους στο βόρειο και το νότιο τμήμα της πόλης αλλά και στην κοιλάδα Μπεκάα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.


Εξαιτίας των ανησυχιών για επεισόδια το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε θα παραμείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ενώ κλειστές είναι και οι τράπεζες. Άλλωστε το συνδικάτο εργαζομένων στον δημόσιο τομέα έχει καλέσει σήμερα σε γενική απεργία.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει ένα από τα μέτρα που προκάλεσαν τις εντονότερες αντιδράσεις, που ήταν η επιβολή τέλους στις κλήσεις μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής WhatsApp.


Οι χθεσινές κινητοποιήσεις ήταν από τις πιο ογκώδεις που έχουν καταγραφεί στον Λίβανο τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια.

«Φορολογική ιντιφάντα»

Η κυβέρνηση του Σάαντ αλ Χαρίρι, που έχει κηρύξει «κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης», αναζητεί τρόπους να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Το δημόσιο χρέος έχει διογκωθεί στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σε επίπεδο πάνω από το 150% του ΑΕΠ.

Η Βηρυτός δεσμεύθηκε τον Απρίλιο του 2018 να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια διεθνούς συνόδου δωρητών, σε αντάλλαγμα για τις υποσχέσεις που έλαβε για τη χορήγηση δανείων και δωρεών συνολικού ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Αυτό είναι το δεύτερο κύμα διαδηλώσεων που πραγματοποιείται στον Λίβανο αυτό τον μήνα και - σε μια χώρα χωρισμένη βάσει των εθνοτικών γραμμών - η ασυνήθιστη έκταση των διαδηλώσεων αυτών αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης οργής των πολιτών απέναντι στην πολιτική τάξη.

Η εφημερίδα al Nahar χαρακτήρισε το κίνημα αυτό «φορολογική ιντιφάντα». Μία άλλη, η al Akhbar, την χαρακτήρισε «επανάσταση του WhatsApp» η οποία έχει κλονίσει την κυβέρνηση ενότητας του Χαρίρι.

Πολλοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο ισχυρός πολιτικός Ουάλιντ Τζουμπλάτ δήλωσε ότι ζήτησε από τον Χαρίρι να παραιτηθεί.

«Εμείς τους εκλέξαμε, εμείς θα τους διώξουμε από την εξουσία», τόνισε ένας διαδηλωτής χθες το βράδυ.

«Αυτό που μας ενώνει είναι ότι το επίπεδο διαβίωσής μας είναι πλέον κατεστραμμένο», δήλωσε ένας άλλος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου