Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

“Ο Τραμπ έδωσε στον Ερντογάν αυτό που ζητούσε: την άδεια για μια εθνοκάθαρση”

“Ο Τραμπ έδωσε στον Ερντογάν αυτό που ζητούσε: την άδεια για μια εθνοκάθαρση”
Τους τελευταίους μήνες, κάθε φορά που ο Ερντογάν μας εκπλήσσει, συνηθίζουμε να προσπαθούμε να βρούμε ένα “ναι μεν αλλά”, μάλλον για να συνέλθουμε από την δυσάρεστη έκπληξη. Με την υπόθεση των S-400 είμασταν βέβαιοι ότι θα τιμωρηθεί σκληρά. Τελικά όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε αλλά μπήκε και στη Συρία. Πάλι ψάχνουμε να βρούμε το “αλλά” που θα εξισορροπήσει την απογοήτευσή μας για τον τρόπο που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Δεν το ανέχεται απλά. Το υποστηρίζει.
Στην υπόθεση της Συρίας ο Ερντογάν έχει πάρει όσα ήθελε. Ίσως κι ακόμη παραπάνω.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian σε άρθρο της υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα είχε στόχο να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 440 χλμ. από τον ποταμό Ευφράτη έως τα ιρακινά σύνορα και σε βάθος να φθάνει τα 32 χλμ. μέχρι τον αυτοκινητόδρομοα M4.

ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του είπε ότι σ΄ όλη αυτή τη τεράστια περιοχή, οι Κούρδοι θα πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους και να αποσυρθούν.

Ο Guardian δημοσιεύει τη δήλωση του Κόλιν Κάχλ, πρώην ανώτερος στελέχους του Λευκού Οίκου στη διοίκηση του Ομπάμα, ο οποίος είχε ασχοληθεί εκτενώς με τους Κούρδους και την Τουρκία. Ο Κάχλ δήλωσε ότι είχε υποθέσει ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα επιδίωκαν να ελέγξουν μόνο τις περιοχές που κυριαρχεί το αραβικό στοιχείο στο βορειοανατολικό τμήμα.Η συμφωνία που ανακοινώθηκε επιτρέπει στην Τουρκία να ΄χει μεγαλύτερες φιλοδοξίες.

“Αν πραγματικά πιστεύουν ότι πρόκειται να ωθήσουν τους Κούρδους μέχρι πίσω από τον αυτοκινητόδρομο Μ4, αυτό είναι μια τεράστια μεταφορά πληθυσμού”, δήλωσε ο Κάχλ. “Είναι ουσιαστικά μαζική εθνοκάθαρση”.

Όπως γράφει ο Guardian ο Τραμπ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υιοθέτησε τη “γλώσσα της εθνοκάθαρσης”. Μίλησε για “τρομοκράτες”, χρέωσε στους Κούρδους απώλειες ανθρώπινων ζωών και υποστήριξε ότι θα ΄πρεπε να “εκκαθαριστούν” από την περιοχή.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής πιστός του Τραμπ, Μάρκο Ρούμπιο έγραψε στο Twitter ότι “η κατάπαυση πυρός δεν φαίνεται να αλλάζουν τους στόχους του Ερντογάν”.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι ήταν ακόμη πιο σκληρός: “Ας είμαστε σαφείς: η συμφωνία ουσιαστικά δίνει στον Ερντογάν ό, τι θέλει – επικυρώνει την ανάληψη από την Τουρκία ενός τεράστιου κομματιού της χώρας και καλεί τους Κούρδους να εγκαταλείψουν το έδαφός τους , αλλιώς η σφαγή τους θα συνεχιστεί.Δεν πρόκειται για μια διπλωματική νίκη – είναι η κορύφωση της εγκατάλειψης των Κούρδων από τον Τραμπ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου