Παράλληλα οι κουρδικές αρχές στη Συρία ζήτησαν σήμερα τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι «τραυματίες» από την πόλη Ρας αλ-Άιν που έχει περικυκλωθεί από τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες διεξάγουν επίθεση εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία.
Βομβαρδισμοί έπληξαν εξάλλου ένα νοσοκομείο της πόλης, το οποίο υπέστη ζημιές, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
«Το ιατρικό προσωπικό είναι περικυκλωμένο μέσα στο νοσοκομείο», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.
Το Havar News επίσης σε σχετικό ρεπορτάζ μεταφέρει την μαρτυρία ιατρού του νοσοκομείου αλ Χασακά που υποστηρίζει επίσης τη χρήση παράνομων όπλων από την Τουρκία και της εμπροσθοφυλακής της. Τα στοιχεία όπως αναφέρεται προκύπτουν τόσο από την κλινική εξέταση όσο και από τις εργαστηριακές που διεξήχθησαν σε αρκετά θύματα που έφεραν σοβαρά εγκαύματα.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην περιοχή, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη χρήση αυτών των όπλων.
Όμως η εν λόγω μη κυβερνητική οργάνωση «κατέγραψε τραυματίες που έφεραν εγκαύματα και έφθασαν τις δύο τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο της Ταλ Ταμρ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, αναφερόμενος σε μια κωμόπολη κοντά στο Ρας αλ-Άιν.
Ο τουρκικός στρατός και εμπροσθοφυλακή του προωθήθηκαν σήμερα στο Ρας αλ-Άιν, το οποίο ελέγχουν πλέον κατά το ήμισυ, ανέφερε επίσης το Παρατηρητήριο.
«Λευκός Φώσφορος και ναπάλμ»
Σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται από το 2011 στη Συρία, ο όρος ναπάλμ χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τις εμπρηστικές βόμβες που κατασκευάζονται με βάση ουσίες παρόμοιες με αυτές των ναπάλμ
Ο λευκός φώσφορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για να δημιουργηθεί ένα προπέτασμα καπνού, όμως μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για την κατασκευή φονικών εμπρηστικών όπλων, μια χρήση του που είναι απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο.
Κούρδοι αξιωματούχοι ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο εικονίζονται παιδιά με εγκαύματα που, σύμφωνα με έναν γιατρό της επαρχίας Χασακέ, επιβεβαιώνουν τη χρήση τέτοιων όπλων.
«Καλούμε τις διεθνείς οργανώσεις να στείλουν τις ομάδες τους για να εξετάσουν τα τραύματα», δήλωσε ο Μούσταφα Μπαλί, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του συνασπισμού στον οποίο κυριαρχούν οι κουρδικές δυνάμεις.
«Οι ιατρικές εγκαταστάσεις στη βορειοανατολική Συρία δεν διαθέτουν πλέον ειδικούς μετά την αποχώρηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων εξαιτίας της τουρκικής εισβολής», δήλωσε.
Η τουρκική επίθεση έχει προκαλέσει από τις 9 Οκτωβρίου τουλάχιστον 72 νεκρούς μεταξύ των αμάχων στη Συρία και 203 μεταξύ των μαχητών των SDF, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του Παρατηρητηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου