Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Στρατός και Ελληνική Αστυνομία στήνουν σκηνικό φρίκης στον Έβρο

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ την Κυριακή 05/01/2019
Στρατός και Ελληνική Αστυνομία στήνουν σκηνικό φρίκης στον Έβρο 

Πετούν πρόσφυγες στον Έβρο και προσπαθούν να μπλέξουν τους φαντάρους. 

Αυτές τις μέρες στον Έβρο διεξάγεται ένας ιδιότυπος πόλεμος κατά των μεταναστών, τμήμα του κοινωνικού πολέμου που διεξάγεται καθημερινά, που έχει και στρατιωτικό σκέλος και που όσο περνάν οι μέρες στο όνομα της ανάπτυξης και της ασφάλειας θα κορυφώνεται.
Την εκστρατεία τρόμου απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες από μικτές περιπόλους Στρατού και Αστυνομίας καταγγέλλουν φαντάροι από την Κομοτηνή. Πρόκειται για το σχέδιο που έχει καταστρωθεί εδώ και καιρό από την κυβέρνηση και επιβλέπει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Εθνικός Συντονιστής για τον έλεγχο των συνόρων και το μεταναστευτικό-προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής. 



Σύμφωνα με κείμενο της Επιτροπής Φαντάρων Κομοτηνής, ο ρατσισμός απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας στις μονάδες από τις πρώτες μέρες κατάταξης. Την σκυτάλη πήραν τα διάφορα σενάρια επίθεσης μεταναστών και ομάδων “μπαχαλάκηδων” στα στρατόπεδα καθώς και οι μέθοδοι αντίδρασης. 



Αυτή η αντιμεταναστευτική κλιμάκωση που καλλιεργείται εδώ και αρκετές μέρες συστηματικά τόσο στους κύκλους των ενόπλων δυνάμεων όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία, όπως φαίνεται έχτισε τα θεμέλια και για την σημερινή κατάσταση στα σύνορα. Αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φαντάροι στην επιστολή τους: 

«Το αποκορύφωμα, όμως, αυτών των αντιμεταναστευτικών πρακτικών το βιώσαμε κατά τη διάρκεια της πρώτης άδειας των Χριστουγέννων, αμέσως δηλαδή μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τις κοινές περιπολίες στρατού – αστυνομίας στα σύνορα. (…) Μόλις μοιραστήκαμε στις μονάδες του Έβρου διαταχθήκαμε να κάνουμε υπηρεσίες είτε μέσα στα στρατόπεδα, είτε περίπολα στο ποτάμι μαζί με την αστυνομία, με σκοπό τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. (…) Τα στελέχη φωτίζουν τους μετανάστες με τους προβολείς, τους φωνάζουν με σκοπό να τους απωθήσουν, ενώ αν δεν φύγουν με τους παραπάνω τρόπους, τους πιάνουν και είτε τους παραδίδουν στην αστυνομία, είτε τους πετάνε στο ποτάμι. Η συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες είναι τουλάχιστον εξευτελιστική προς την ανθρώπινη υπόσταση, αφού τους επιβάλλονται με τον πιο αισχρό τρόπο χτυπώντας τους μάλιστα πολλές φορές. Η κατάσταση η οποία εξελίσσεται στα σύνορα αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον πολεμική. Ο πόλεμος αυτός διεξάγεται από τον ελληνικό στρατό, την ελληνική αστυνομία και κατ’ επέκταση το ελληνικό κράτος απέναντι στους μετανάστες, το οποίο καλεί εμάς τους φαντάρους να πάρουμε ενεργό μέρος στις πολεμικές αυτές επιχειρήσεις. Η παραπάνω κατάσταση δεν είναι ούτε φυσιολογική ούτε ο λόγος για τον οποίο κληθήκαμε να υπηρετήσουμε την θητεία μας. Μάλιστα πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν συνάδει με το σύνταγμα και τον στρατιωτικό κανονισμό.» 

Ταυτόχρονα στήνεται ένας πρωτοφανής κοινωνικός αυτοματισμός σύμφωνα με τον οποίον για τις παραπάνω υπηρεσίες, της μετακινήσεις στρατευμάτων, τους συναγερμούς και την επιφυλακή φταίνε οι μετανάστες. 

Ανάλογο κλίμα φαίνεται να επικρατεί και σε νησιά της παραμεθορίου ενώ η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, με πρωταγωνιστές τους Μητσοτάκη-Στεφανή βρίσκει μιμητές και στην Κύπρο. 

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία βρίσκονται μπροστά σε μία πρωτοφανή πρόκληση. Για πρώτη φορά υπάρχει με τέτοια ένταση συμμετοχή φαντάρων σε επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού εναντίον προσφύγων-μεταναστών. Οι φαντάροι δεν έχουν ρόλο παρατηρητή και υποστήριξης. Ο Ελληνικός Στρατός τους στέλνει στην πρώτη γραμμή των περιπολιών μαζί με την αστυνομία. Οι αντιστάσεις όλο το επόμενο διάστημα θα πυκνώνουν. Άλλωστε η εργασιακή πραγματικότητα που «κουβαλάνε» οι στρατιώτες έχει πιο πολλά κοινά παρά διαφορές με τους μετανάστες-πρόσφυγες. 

Είναι βέβαια προφανές πως όλα τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με την ευρύτερη κατάσταση και τα «θερμά επεισόδια» που ετοιμάζονται για τις ΑΟΖ, τις συμφωνίες Τουρκίας Λιβύης, τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ και Ελλάδας. Άλλωστε Ελλάδα-ΕΕ και Τουρκία πολλές φορές έχουν χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως όπλο διαπραγμάτευσης. Η ταξική απάντηση στον πόλεμο λοιπόν δεν περιορίζεται σε θέσεις και ανακοινώσεις. Αντίθετα η επιλογές ορίζουν σταυροδρόμια. Κάθε φαντάρος, κάθε εργαζόμενος, κάθε συλλογικότητα πρέπει να πάρει θέση. 

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου