Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Επικίνδυνη ανάφλεξη με φόντο τη Βαγδάτη

Πρεσβεία των ΗΠΑ στο ΙράκAP Photo/Khalid Mohammed
Επικίνδυνη ανάφλεξη με φόντο τη Βαγδάτη
efsyn.gr
Το φιτίλι που άναψαν οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Τα αμερικανικά στρατεύματα έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν διαδηλωτές που κατασκήνωσαν έξω από την έδρα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη λίγες μόνο ώρες μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν όταν το εξοργισμένο πλήθος προσπάθησε να εισβάλει στο κτίριο.
Ο αριθμός του συγκεντρωμένου πλήθους στην πρεσβεία αυξήθηκε σήμερα κάνοντας αισθητές τις προθέσεις του όταν έβαλε φωτιά στην οροφή χώρου υποδοχής. Άμεση ήταν η αντίδραση των αμερικανικών στρατευμάτων που έκαναν χρήση χημικών (δακρυγόνα) για να απωθήσουν το πλήθος. Μετά από μερικές ώρες παραμονής, οι διαδηλωτές άρχισαν να αποσύρονται.

Χθες, εξοργισμένοι διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στο αμερικανικό κτίριο που φιλοξενείται στην ιρακινή πρωτεύουσα με τον πρέσβη και τα μέλη του προσωπικού να αναγκάζονται να αποχωρήσουν για λόγους ασφαλείας.

Το έναυσμα για τις διαμαρτυρίες έδωσαν οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου


Ντόναλντ ΤραμπAP Photo/ Evan Vucc

Το τεταμένο κλίμα φρόντισε να δυναμιτίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ που έσπευσε να κατηγορήσει για τις βίαιες διαδηλώσεις το Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες πως θα φροντίσει η Τεχεράνη να «πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα» μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη από χιλιάδες διαδηλωτές που θεωρούνται προσκείμενοι σε φιλοϊρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές και φώναζαν το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική».

Το Ιράν «θα καταστεί απόλυτα υπεύθυνο εάν χαθούν ζωές ή προκληθούν ζημιές στις εγκαταστάσεις μας. Θα πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα! Αυτή δεν είναι προειδοποίηση, είναι απειλή», διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Twitter.

Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει, ούτε προβλέπει, οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με το Ιράν.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη να κλιμακωθεί και οι δύο χώρες να εμπλακούν σε ένοπλη σύρραξη, ο Τραμπ αποκρίθηκε προς τους δημοσιογράφους: «Το θέλω αυτό; Όχι. Θέλω να έχουμε ειρήνη. Αγαπώ την ειρήνη. Και το Ιράν πρέπει να θέλει την ειρήνη πιο πολύ από τον καθένα. Επομένως δεν το βλέπω να γίνεται».
Στην αντεπίθεση ο Αλί Χαμενεΐ

Στο μεταξύ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καταδίκασε δριμύτατα τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον μιας φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ.

«Η ιρανική κυβέρνηση, το ιρανικό έθνος και εγώ καταδικάζουμε δριμύτατα τις επιθέσεις», δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές εναντίον της πολιτοφυλακής Κατάιμπ Χεζμπολάχ ως απάντηση για τον θάνατο ενός αμερικανού ιδιώτη εργολάβου σε επίθεση με ρουκέτα που είχε πραγματοποιηθεί την Παρασκευή σε ιρακινή στρατιωτική βάση.

«Και πάλι αυτός ο τύπος (ο Τραμπ) κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτε απολύτως. Αν ήσουν λογικός, που δεν είσαι, θα έβλεπες ότι τα εγκλήματά σου στο Ιράκ και σε άλλες χώρες έχουν κάθει έθνη να σε μισούν», έγραψε ο Χαμενεΐ στο Twitter.

«Αν το Ιράν αποφασίσει να αντιπαρατεθεί σε μια χώρα, θα το πράξουμε ανοικτά ... Αν οποιοσδήποτε απειλεί τα συμφέροντα του έθνους μας, θα απαντήσουμε ... χωρίς τον παραμικρό διασταγμό».
750 επιπλέον αμερικανοί στρατιωτικοί στην περιοχή

AP Photo

Η Τεχεράνη διέψευσε κατηγορηματικά τις αμερικανικές κατηγορίες περί εμπλοκής της στα επεισόδια που ξέσπασαν στη Βαγδάτη. Έκανε λόγο περί «εκπληκτικού θράσους» από πλευράς Ουάσινγκτον, που βλέπει ανάμιξη του Ιράν στις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Ιράκ μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς την Κυριακή που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 ιρακινοί παραστρατιωτικοί της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, οργάνωση την οποία η Ουάσινγκτον κατέστησε υπεύθυνη για τον θάνατο ενός αμερικανού συμβασιούχου ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας σε επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης του ιρακινού στρατού την Παρασκευή.

Στο μεταξύ ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ανακοίνωσε ότι 750 επιπλέον αμερικανοί στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν «αμέσως» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, «σε αντίδραση στις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ».

Την ίδια ώρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι η «επίθεση» εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ιρακινή πρωτεύουσα ήταν έργο «τρομοκρατών».

Η επίθεση αυτή «ενορχηστρώθηκε από τρομοκράτες — τον Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις και τον Κάις αλ Χαζάλι — και υποστηρίχθηκε από συμμάχους του Ιράν, τον Χάντι αλ Αμάρι και τον Φάλεχ αλ Φαγιάντ», ανέφερε μέσω Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου