Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Παζάρι και όροι της Τουρκίας με την αποστολή στρατού στην Λιβύη; Δεν στέλνουμε στρατό αν υποχωρήσει ο Χαφτάρ

Τι είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι

Ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις για την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να στείλει στρατό στην Λιβύη, ώστε στηρίζοντας την επίσημη κυβέρνηση να περισώσει τις συμφωνίες που υπέγραψε πρόσφατα για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Λιβύης-Τουρκίας.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δηλώνει ότι η Τουρκία  πιθανόν να μη στείλει στρατιώτες στη Λιβύη αν οι δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαφτάρ  σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη και οπισθοχωρήσουν.
Σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειάς του το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει την Πέμπτη και να ψηφίσει νομοσχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη έπειτα από τη στρατιωτική βοήθεια που ζήτησε από την Άγκυρα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας.
«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο...μπορεί να δούμε κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική στάση και να πουν 'οκ, αποσυρόμαστε, σταματάμε τις επιθέσεις' », είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο Φουάτ Οκτάι.
«Τότε, γιατί να πάμε εκεί;»

Όπως είπε ακόμη ο ίδιος, η Άγκυρα ήλπιζε ότι το τουρκικό νομοσχέδιο θα έστελνε ένα μήνυμα αποτροπής στις αντιμαχόμενες πλευρές. Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν λάβει υποστήριξη από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.Λίγες ώρες πριν ο Αραβικός Σύνδεσμος, που συνεδρίασε εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, έκρινε αναγκαίο «να εμποδιστούν οι παρεμβάσεις στη Λιβύη», όπου η κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία.
Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, ο παναραβική οργανισμός υπογραμμίζει «την ανάγκη να εμποδιστεί κάθε παρέμβαση που θα μπορούσε να διευκολύνει την άφιξη στη Λιβύη ξένων εξτρεμιστών τρομοκρατών μαχητών».
Οι χώρες μέλη του Συνδέσμου εξέφρασαν επίσης την έντονη ανησυχία τους για τη στρατιωτική κλιμάκωση που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και «απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών και ολόκληρης της περιοχής».
Επιπρόσθετα, ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του παναραβικού οργανισμού, Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ να επικοινωνήσει με όλα τα διεθνή μέρη στην κρίση για να την επιλύσουν και να αποτρέψουν κάθε ξένη στρατιωτική επέμβαση που μπορεί να απειλήσει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου