Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Το Μαυροβούνιο θα αναπτύξει στρατιώτες στα σύνορά του για "προστασία" από τους πρόσφυγες

Το Μαυροβούνιο θα αναπτύξει στρατιώτες στα σύνορά του για προστασία από τους πρόσφυγες.
Το Μαυροβούνιο θα αναπτύξει στρατιώτες στα σύνορά του αντιδρώντας στην αύξηση των μεταναστών που διασχίζουν τη χώρα, χρησιμοποιώντας τον νέο βαλκανικό δρόμο προς την ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters περίπου 8000 μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική διέσχισαν το Μαυροβούνιο το 2019, καθοδόν για τις πλούσιες χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από το περασμένο έτος.


«Ο στρατός θα αναλάβει να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας και θα βοηθήσει τις υπηρεσίες επιβολής της τάξης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας και του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων του Μαυροβουνίου στα σύνορα της χώρας θα ξεκινήσει εντός του 2019. 

Ο Βαλκανικός διάδρομος για τους μετανάστες που οδεύουν προς την Δυτική Ευρώπη μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και των πρώην Γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών έκλεισε το 2016 με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Η συμφωνία περιλάμβανε οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία και την υπόσχεση πως οι Τούρκοι θα ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα.

Το Μαυροβούνιο εξελίχθηκε στην εναλλακτική οδό για τους μετανάστες που ταξιδεύουν προς την ΕΕ μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας, καθώς επίσης και για όσους έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία.

Μέσα στο 2019 η αστυνομία του Μαυροβουνίου εξάρθρωσε 5 ομάδες διακινητών και συνέλαβε 51 διακινητές, οι οποίοι συνήθως χρεώνουν τους μετανάστες με αρκετές χιλιάδες ευρώ για τις υπηρεσίες τους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.
http://cosmostatus.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου