Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Η ακραία φτώχεια που έρχεται είναι πολύ μεγαλύτερη Απειλή από τον Κορονοιό!

Η Ευρώπη βρίσκεται στο “τρένο του τρόμου” το οποίο μόλις ξεκίνησε από το “σταθμό Covid-19”. Η επόμενη στάση είναι ήδη ορατή στους Ιταλούς που σ΄ αυτό το δράμα δυστυχώς προηγούνται: επόμενος σταθμός “ακραία φτώχεια”. Και μετά;
μια χώρα που ακόμη δεν μπορεί να ξεφύγει από το θανατηφόρο σφιχταγκάλιασμα του Covid-19, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με φαινόμενα ακραίας φτώχειας.
Όπως γράφει ο Guardian, “πριν μερικές ημέρες, οι Ιταλοί σ΄ολόκληρη τη χώρα τραγουδούσαν “όλα θα πάνε καλά” (Andrà tutto bene). Τρεις εβδομάδες αργότερα, το τραγούδι σταμάτησε και η κοινωνική αναταραχή αυξάνεται σ΄ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ειδικά στον φτωχότερο νότο, όπου συνειδητοποιούν ότι δεν θα είναι όλα καλά.
“Δεν τραγουδούν πλέον ούτε χορεύουν στα μπαλκόνια”, λέει ο Σαλβατόρε Μελλούσο, ιερέας στο Caritas Diocesana di Napoli, ένα εκκλησιαστικό φιλανθρωπικό ίδρυμα στη Νάπολη. “Τώρα οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο – όχι τόσο τον ιό, αλλά τη φτώχεια. Πολλοί είναι εκτός εργασίας και πεινασμένοι. Υπάρχουν πλέον μεγάλες ουρές σε καταστήματα τροφίμων »…
…”Υπήρξαν πολύ λιγότεροι θανάτοι από κοροναϊό στον νότο της Ιταλίας σε σύγκριση με τις βόρειες περιοχές , αλλά η πανδημία έχει σοβαρό αντίκτυπο στα μέσα διαβίωσης.
Στις φτωχότερες νότιες περιοχές της Καμπανίας, της Καλαβρίας, της Σικελίας και της Απουλίας, οι άνθρωποι ανζητούν τρόφιμα και χρήματα. Ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων πιέζονται να παρέχουν τρόφιμα δωρεάν, ενώ η αστυνομία περιπολεί στα σούπερ μάρκετ για να σταματήσει τις κλοπές. Οι αυτοαπασχολούμενοι ή όσοι εργάζονται με συμβάσεις που δεν εγγυώνται κοινωνικές παροχές έχουν χάσει τους μισθούς τους και πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ξανανοίξουν.
Ο Paride Ezzine, ένας σερβιτόρος στο Παλέρμο της Σικελίας, δεν παίρνει πλέον το μισθό του. “Το εστιατόριο που δούλευα έκλεισε”, λέει. “Έχω γυναίκα και δύο παιδιά και ζούμε από τις αποταμιεύσεις μας. Αλλά δεν ξέρω πόσο καιρό θα διαρκέσουν. Ζήτησα από την τράπεζά μου να αναβάλει τις δόσεις πληρωμής – είπαν όχι. Αυτή η κατάσταση μας γονατίζει. ”
Εν μέσω της κοινωνικής αναταραχής, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι € 4.3 δισ. από ένα ταμείο αλληλεγγύης θα προωθηθούν αμέσως σε όλους τους δήμους και άλλα 400 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε δημάρχους για την αγορά τροφίμων. Ωστόσο, οι δημάρχοι λένε ότι τα κονδύλια, είναι ανεπαρκή.
“Δεν είναι αρκετά”, δήλωσε ο Σάλβο Πογκλιέ, ο δήμαρχος της Κατάνια. “Περιμέναμε περισσότερα και ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα βρει έναν τρόπο να μας τα δώσει. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά λεπτή, καθώς ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει μηδενικό εισόδημα. Αυτοί που πριν ζούσαν με αξιοπρέπεια, τώρα βρίσκονται σε δυσκολία. ”
…”Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι εγκληματικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Διεξάγονται έρευνες για τις δραστηριότητες μιας ομάδας στο Facebook που ονομάζεται «Εθνική Επανάσταση» ,η οποία υποκινεί ανθρώπους να λεηλατούν τα σούπερ μάρκετ”.
…”Ο Leoluca Orlando, ο δήμαρχος του Παλέρμο, ζήτησε από την κυβέρνηση να θεσπίσει ένα “εισόδημα επιβίωσης” για τους φτωχότερους πολίτες φοβούμενος ότι “οι εγκληματικές ομάδες θα μπορούσαν να υποκινήσουν πράξεις βίας”.
Όπως φαίνεται μετά από τον Covid-19, η ζωή κανενός δεν θα είναι ίδια.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου