Από τους μεγάλους συλλόγους της Premier League μέχρι τους ανθρώπους που εργάζονται για την ποδοσφαιρική εμπειρία της Κυριακής, η κρίση στο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα μοιάζει πρωτόγνωρη.
Η Μπέρνλι αποτελεί έναν από τους πιο «νοικοκυρεμένους» συλλόγους της Premier League, του αγγλικού πρωταθλήματος που είναι στην ισχυρότερη θέση της Ευρώπης όσον αφορά τα κέρδη και τα συμβόλαια. Για τρεις σερί χρονιές η ομάδα του Λάνκασαϊρ καταγράφει κερδοφορία, ενώ τα 87 εκατομμύρια που πληρώνει σε συμβόλαια παικτών φτάνουν στο 63% του τζίρου και είναι στα χαμηλότερα επίπεδα του πρωταθλήματος.
Το ξέσπασμα της πανδημίας ήρθε για να ανατρέψει επιχειρηματικά πλάνα και σχεδιασμούς. Σε μια όχι και τόσο συνηθισμένη κίνηση, η Μπέρνλι εξέδωσε ανακοίνωση στο πλαίσιο της διαφάνειας με τους οπαδούς, το προσωπικό και τους μετόχους, υποστηρίζοντας πως από το πάγωμα της αγωνιστικής δράσης που έφερε ο κορονοϊός θα χάσει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια. Και μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι σε άλλες ομάδες της κατηγορίας, το ποσό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί.
«Επηρεάζει ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα»
«Η Μπέρνλι αναμένεται να χάσει 50 εκατομμύρια από τα εναπομείναντα φετινά παιχνίδια», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι «Κλάρετς», υποστηρίζοντας πως ακόμα κι αν τα ματς γίνουν κανονικά, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να διεξαχθούν με κόσμο. «Επιπρόσθετα, αντιμετωπίζει την πιθανότητα να μην τις καταβληθούν πληρωμές που φτάνουν μέχρι τα 45 εκατομμύρια και αφορούν τηλεοπτικά χρήματα και άλλες εμπορικές συμφωνίες, αν η σεζόν δεν ολοκληρωθεί. Υπολογίζεται ότι άλλες ομάδες θα υποστούν ζημιές 100 εκατομμυρίων», προσθέτει η ανακοίνωση.
Είναι χαρακτηριστικό το... καμπανάκι από τον πρόεδρο της ομάδας, Μάικ Γκάρλικ: «Πλέον δεν έχει να κάνει μόνο με την Μπέρνλι ή άλλες ομάδες ξεχωριστά, αλλά με ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα ως σύνολο από την Premier League και κάτω, καθώς και άλλες επιχειρήσεις και κοινότητες που τρέφονται από αυτό το οικοσύστημα». Τα αιτήματα για τα συσσίτια που υποστηρίζει η Μπέρνλι στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχουν τετραπλασιαστεί, δείχνοντας πως πράγματι η κρίση δεν αφορά μόνο την κορυφή του οικοδομήματος. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην ποδοσφαιρική μπίζνα, το νιώθουν στο πετσί τους.
Στον «αέρα» χιλιάδες εργαζόμενοι
Είναι εκείνοι που φροντίζουν για την εμπειρία της φιλοξενίας στις πολυτελείς VIP αίθουσες των γηπέδων. Εκείνοι που σερβίρουν το κρασί και τις μπύρες στο ημίχρονο, που παρέχουν τα γεύματα, την καθαριότητα, όλες τις υπηρεσίες ενός αγώνα. Και πλέον έχουν μείνει κυριολεκτικά στον «αέρα».
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τα event που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλα γήπεδα του Λονδίνου, όπως το Emirates, επικοινώνησαν με τον Guardian και κατήγγειλαν πως από τη στιγμή που ανεστάλη η ποδοσφαιρική δραστηριότητα, έχασαν όλες τους τις βάρδιες και δεν έχουν λάβει την παραμικρή πληρωμή. Η Άρσεναλ και η Γουέστ Χαμ είχαν ενημερώσει επίσημα πως θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζομένους τους αυτές τις δύσκολες ώρες. Όμως, χιλιάδες από αυτούς δεν έχουν συμβόλαια με τις ομάδες, αλλά με εταιρείες. Και εργάζονται σε υπηρεσίες που δεν αφορούν μόνο το κέτερινγκ, αλλά τον καθαρισμό, τη φύλαξη κ.ο.κ. Οι συγκεκριμένοι έχουν μείνει μετέωροι, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορούν να ενταχθούν πλήρως στο κυβερνητικό πρόγραμμα ενίσχυσης των εργαζομένων. Οι καταγγελίες που έγιναν αναφέρουν επίσης ότι δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα.
Οι ποδοσφαιριστές και οι πιέσεις για μειώσεις
Όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές; Πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Υγείας της Αγγλίας, Ματ Χάνκοκ, κάλεσε τους παίκτες της Premier League να πληρώσουν το δικό τους μερίδιο στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στη χώρα, μιας και τα τεράστια συμβόλαιά τους αποτελούν πρόκληση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ένα από τα επιχειρήματά του, ήταν πως αν οι επαγγελματίες παίκτες δεχθούν να μειώσουν τους υπέρογκους μισθούς τους, οι ομάδες θα μπορούν να πληρώσουν από τα χρήματα αυτά το προσωπικό και να μην το εντάξουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Η Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών απάντησε αναλυτικά και το πλάνο που δείχνει να προχωράει σε συνεργασία με την Premier League είναι μείωση της τάξεως του 30% για τους παίκτες της πρώτης κατηγορίας. Παράλληλα, με πρωτοβουλία του αρχηγού της Λίβερπουλ, Τζόρνταν Χέντερσον, ο οποίος επικοινώνησε με όλους τους αρχηγούς της Premier League, ετοιμάζεται μια πρωτοβουλία ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Πριν από περίπου είκοσι μέρες, ο Κρίστοφ Μπρούερ, καθηγητής αθλητικής οικονομίας και μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο της Κολονίας, μίλησε για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού στο ποδόσφαιρο και τον επαγγελματικό αθλητισμό της χώρας γενικότερα. Μιας χώρας όπου επίσης τα επαγγελματικά αθλήματα πατούν σε ισχυρά θεμέλια. «Το εισιτήρια είναι μια βασική πηγή εσόδων για τον επαγγελματικό αθλητισμό. Τώρα καταρρέουν. Επίσης, άλλες πηγές όπως τα τηλεοπτικά δικαιώματα ή οι χορηγοί είναι επίσης σε ρίσκο γιατί οι υπηρεσίες για τις οποίες έχουν συμφωνήσει δεν μπορούν να παρασχεθούν. Μια κρίση σαν αυτή χτυπά περισσότερο τις χαμηλότερες κατηγορίες. Από την μία, τα έσοδα από τα εισιτήρια καλύπτουν μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών εσόδων. Από την άλλη, η ρευστότητά τους είναι πιο περιορισμένη έτσι κι αλλιώς. Ακόμα και πριν την κρίση του COVID - 19, δύο στους τρεις συλλόγους της τρίτης κατηγορίας ήταν ήδη στο κόκκινο».
Τα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν με την αναβολή του Euro 2020, στην ουσία κοστίζουν επίσης στις ομάδες και της Ομοσπονδίες. Περίπου το 85% των εσόδων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας πηγαίνουν σε ομάδες που λαμβάνουν μέρος στις διοργανώσεις της, σε εισφορές στις χώρες-μέλη, καθώς και σε πληρωμές αλληλεγγύης. Ένα ντόμινο που επηρεάζει όλο το οικοσύστημα. Κι αν τα παραπάνω προβλήματα εντοπίζονται σε ποδοσφαιρικές βιομηχανίες όπως η αγγλική και η γερμανική, σε χώρες όπου το προϊόν είναι υποβαθμισμένο και δέσμιο εξαρτήσεων και συμφερόντων, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου