Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

«Μας απολύουν αν μπούμε στον Σύλλογο Εργαζομένων»

EUROKINISSI
«Μας απολύουν αν μπούμε στον Σύλλογο Εργαζομένων»
Καταγγελία εργαζομένων στις Μινωικές Γραμμές για 14 «στοχευμένες» απολύσεις. Εκδικάστηκαν στο Ηράκλειο οι αγωγές δύο εργαζομένων που ζητούν την επαναπρόσληψή τους.
Στα δικαστήρια της Κρήτης έχει φτάσει η αντιπαράθεση του Συλλόγου Υπαλλήλων των Μινωικών Γραμμών του ομίλου Grimaldi με τη ναυτιλιακή εταιρεία, για τις απολύσεις 14 εργαζομένων πέρυσι το καλοκαίρι. Δύο από τους εργαζομένους που έχασαν τη δουλειά τους υπέβαλαν αγωγή κατά της εταιρείας, ζητώντας να κηρυχθούν άκυρες ως αναιτιολόγητες οι απολύσεις τους, ενώ το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, μετά την εξέταση των μαρτύρων των δύο πλευρών, αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του το προσεχές διάστημα.

Όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Γραφείων και Πρακτορείων των Μινωικών Γραμμών, Κώστας Σαβαθράκης, η εταιρεία απολύει συστηματικά όσους εργαζομένους εγγράφονται στον σύλλογο: «Και οι 14 συνάδελφοι που απολύθηκαν ήταν μέλη του συλλόγου, αλλά όχι στο Δ.Σ. και συνεπώς δεν καλύπτονται από τον συνδικαλιστικό νόμο. Αυτό έχει προκαλέσει φόβο σε όλους τους εργαζομένους και συνεπώς από τους 130 που δουλεύουν στα γραφεία της εταιρείας, μέλη του συλλόγου είναι μόλις οι 35. Στο δικαστήριο κατέπεσαν οι “οικονομοτεχνικοί λόγοι” που επικαλείται η εταιρεία για τη δικαιολόγηση των απολύσεων και συνεπώς ζητάμε την επαναπρόσληψη όχι μόνο των δύο συναδελφισσών που προσέφυγαν αλλά όλων των απολυμένων».

Κώστας Σαβαθράκης, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στις Μινωικές Γραμμές
Κατά την εκδίκαση της αγωγής οι συνήγοροι των δύο εργαζομένων παρουσίασαν στοιχεία αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς της εταιρείας περί κακής οικονομικής κατάστασης που επέβαλε τη μείωση του προσωπικού. Όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Τάκης Σαπουντζάκης, «η εταιρεία με βάση επίσημες ανακοινώσεις της είναι από τις λίγες πανελλαδικά που έχει καταφέρει να εξοφλήσει τα δάνειά της σε πέντε τράπεζες συνολικού ύψους 527 εκατομμυρίων. Τα τελευταία 40 εκατ. εξοφλήθηκαν το 2018, ενώ την ίδια χρονιά η εταιρεία αγόρασε και δύο νέα πλοία. Συνεπώς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι απολύσεις έγιναν λόγω δυσμενών οικονομικών συνθηκών».

«Ειδικά οι δύο εργαζόμενες που εκπροσωπούμε είχαν πολυετή πείρα και περισσότερα τυπικά προσόντα από άλλους υπαλλήλους και για την αντικατάστασή τους χρειάστηκε να απασχοληθεί αυξημένο προσωπικό», αναφέρει η έτερη συνήγορος των εργαζομένων, Βιβή Δερμιτζάκη, τονίζοντας πως ούτε η οικονομική κατάσταση ούτε κάποιο άλλο πρόβλημα στην εργασία τους ήταν μεταξύ των λόγων που οδήγησαν στην απόλυσή τους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων τονίζει πως στις καταγγελίες των συμβάσεων οι απολυμένοι, προκειμένου να πάρουν τις αποζημιώσεις τους, υποχρεώθηκαν να υπογράψουν μεταξύ άλλων πως αποδέχονται ως «έγκυρες και ισχυρές» τις απολύσεις τους παραιτούμενοι του δικαιώματός τους να τις προσβάλουν ως άκυρες. «Αυτός είναι ο λόγος που τελικά από τους 14 απολυμένους μόνο δύο υπέβαλαν αγωγή, γιατί ήταν και οι μόνες που αρνήθηκαν να υπογράψουν», λέει ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Σαβαθράκης.

Από την πλευρά της εταιρείας πάντως στο δικαστήριο επαναλήφθηκε ο ισχυρισμός των οικονομοτεχνικών λόγων που επέβαλαν τη μείωση του προσωπικού, ενώ προς το παρόν δεν διατυπώνεται οποιαδήποτε άλλη δημόσια δήλωση επί του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου