Αντιδράσεις από Ισραηλινούς πολιτικούς αλλά και τον γιο του πρωθυπουργού Ντενιάχου προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου του Τελ Αβίβ να φωταγωγήσει το κτίριο του δημαρχείου με τα χρώματα της λιβανικής σημαίας, προς τιμήν των θυμάτων των εκρήξεων που συγκλόνισαν τη Βηρυτό.
Η κίνηση αλληλεγγύης του Ρον Χουλντάι αποτέλεσε θέμα έντονης συζήτησης στα social media. Ο Χουλντάι είπε: «Η ανθρωπότητα προηγείται οποιασδήποτε σύγκρουσης και οι καρδιές μας είναι με τον Λιβανέζικο λαό μετά την τρομερή καταστροφή που υπέστη».
Δεν συμφώνησαν, ωστόσο, όλοι οι Ισραηλινοί, και πολλές γνωστές προσωπικότητες καταδίκασαν τη χειρονομία. Ο γιος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαίρ Νετανιάχου, έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Το να κυματίζει η σημαία ενός εχθρικού κράτους είναι ποινικό αδίκημα».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην βουλευτής του κόμματος Likud του Νετανιάχου, Ορέν Χαζάν έγραψε: «Υπάρχει μόνο μία λέξη που μπορεί να περιγράψει αυτήν την τρελή πράξη: προδοσία! Και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν».
H πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σακέντ, η οποία στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για φιλοφασιστικές δηλώσεις, έγραψε στο λογαριασμό της: «…Φωτίζουμε (τα κτήρια) με τη σημαία ενός εχθρικού κράτους. Ο κόσμος έχει έρθει ανάποδα».
Άλλοι έφτασαν στο σημείο να πανηγυρίσουν για την καταστροφή, η οποία έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της Βηρυτού και άφησε τουλάχιστον 135 ανθρώπους νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
Το πρώην μέλος της Κνεσέτ, Μόσε Φέιλιν, δήλωσε ότι η τραγωδία, που συνέπεσε με μια εβραϊκή θρησκευτική γιορτή, ήταν μια «θεαματική επίδειξη πυροτεχνημάτων» που διοργανώθηκε από τον Θεό και τον Λιβανέζικο λαό.
«Ένα αληθινό και τεράστιο ευχαριστώ στον (Θεό) και σε όλες τις ιδιοφυΐες που διοργάνωσαν για εμάς αυτήν την υπέροχη γιορτή προς τιμήν της ημέρας της αγάπης» έγραψε ο Φέιλιν στο Twitter. Η ανάρτηση άρεσε σε περισσότερα από 5.000 άτομα ενώ οι κοινοποιήσεις ήταν γύρω στις 2000.
Το Ισραήλ έχει διεξάγει αρκετούς πολέμους με χιλιάδες νεκρούς στο Λίβανο και είχε καταλάβει σημαντικές εκτάσεις της χώρας μέχρι την απομάκρυνσή του από τη Χεζμπολάχ το 2000.Η χώρα ήταν υπεύθυνη για θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον πολιτών του Λιβάνου, όπως οι σφαγές στην Κανά του 1996 και του 2006.
Με πληροφορίες από το TRT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου