Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Ο ιός στις εκκλησιές, lockdown στις ταβέρνες!

40 τα κρούσματα του κορονοϊού σε 12μέρες με τα περισσότερα να έχουν σχέση με τρεις ασθενείς ιερείς, ψάλτες και καντηλανάφτες εκκλησιών!
Τρίτος ασθενής με κοροναϊό ιερέας στην πόλη της Μυτιλήνης, περιλαμβάνεται στη λίστα των 40 πλέον από χθες Κυριακή το βράδυ, ασθενείς από κορονοϊό που η νόσος τους διαγνώσθηκε μετά τη Δευτέρα 12 Αυγούστου όταν και ξέσπασε αυτό το κύμα της νόσου. Ο ιερέας αυτός περιλαμβάνεται στην ομάδα των 10 ασθενών που διαγνώσθηκαν μετά από εξέταση τους από τον ΕΟΔΥ και τα αποτελέσματα βγήκαν την περασμένη Παρασκευή!

Πέραν των ιερέων ο μεγαλύτερος μέρος των ιχνηλατηθέντων ασθενών έχει σχέσεις με τους τρεις αυτούς ιερείς, Νεωκόροι, ψάλτες, επίτροποι και προσκυνητές περιλαμβάνονται στη λίστα των ασθενών που με τη σειρά τους μετέδωσαν και κάποιοι όπως φαίνεται ασυμπτωματικοί πλέον συνεχίζουν να διαδίδουν τον ιό στην κοινωνία.

Μέτρα στις ταβέρνες!
Τη ίδια ώρα και με δεδομένα τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στη Λέσβο (ή τουλάχιστον αυτά που έχουν γίνει γνωστά) ολόκληρη η Λέσβος τέθηκε σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρηση.
Συγκεκριμένα απαγορεύτηκε η λειτουργία χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Ορίσθηκε ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Τα παραπάνω μέτρα θα ισχύσουν για οκτώ μέρες και συγκεκριμένα από σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου το πρωί έως και το πρωί της Τρίτης 1 Σεπτεμβρίου.

Να σημειώσουμε ότι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, στην πτέρυγα λοιμωδών (δυναμικότητας έξη κρεβατιών) που γέμισε και στην Α παθολογική κλινική (δυναμικότητας 16 κλινών) που πλέον λειτουργεί ως κλινική μόνο για ασθενείς με κοροναϊό, νοσηλεύονται ήδη εννέα άτομα.

Ένας ακόμα νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Ιδρύματος. Πράγμα που σημαίνει ότι ο ένας από τους τέσσερις διαπιστωμένους ασθενείς (10 στους 40) χρειάζεται νοσοκομειακή φροντίδα. Και αυτό με ισχυρή την πιθανότητα σύμφωνα με τους γιατρούς το ποσοστό αυτό να αλλάξει προς το χειρότερο!

Ας σημειωθεί ότι από το περασμένο Σαββάτο έκλεισαν τα χειρουργεία του Νοσοκομείου προκειμένου να απολυμανθούν και να ελεγχθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά αφού μια 45χρονη εργαλειοδότρια στο χειρουργείο απεδείχθη ότι νοσεί. Το σύνολο των τακτικών χειρουργείων για όλη την εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα αναβλήθηκαν και χειρουργικά θα αντιμετωπίζονται μόνο έκτακτα περιστατικά.

Η Πολιτεία είναι… αλλού
Επαναλαμβάνουμε ότι εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί η τακτική του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας δια του αρμόδιου ΕΟΔΥ!
Με μέτρα καρμπόν που λαμβάνονται σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζουν την κατάσταση στη Λέσβο η οποία όπως φαίνεται είναι διαφορετική. Κλείνουν ταβέρνες αντί να ενημερώσουν επίσημα για την πηγή του προβλήματος που συνεχίζει να λειτουργεί σα να μη συμβαίνει τίποτα!

Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου δια των πολιτικών προϊσταμένων τους να σταματήσουν να θάβουν το πρόβλημα της διάδοσης του ιού μέσω των εκκλησιών κάτω από το χαλάκι. Δεν θάβουν το πρόβλημα. Θάβουν ανθρώπους!

Στο χάος του ΙΚΑ!
Όλα αυτά ενώ μηδενική αποδεικνύεται η δυνατότητα να ιχνηλατηθούν οι επαφές των ήδη ασθενών από τον ΕΟΔΥ με τη λήψη δειγμάτων να γίνονται στο δρόμο σε συνθήκες τριτοκοσμικές. Με μηδενική προετοιμασία αν και η πανδημία είναι γνωστή από το Φεβρουάριο, ο ΕΟΔΥ στη Λέσβο δείχνει να αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ή να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του. Πλήρης έλλειψη προετοιμασίας με ελλιπές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μια κατάσταση που δείχνει πως το πρόβλημα ελλείψει ιατρικών πράξεων και μέτρων προστασίας θα γιγαντωθεί σε βάρος της δημόσιας υγείας

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι οι 12 ιχνηλατηθέντες ως επαφές αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού που διαγνώσθηκε ασθενής την περασμένη Τετάρτη θα εξετάζονται …σήμερα Δευτέρα! Στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης (πρώην ΙΚΑ) όπου γίνονται οι δειγματοληψίες έχει προγραμματισμένες εξετάσεις μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη. Επαναλαμβάνουμε σε τριτοκοσμικές συνθήκες κυριολεκτικά μέσα στο δρόμο χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και την υποδομή να αντιμετωπισθεί η πανδημία.

Ερωτήματα όμως προκύπτουν και από τη διαδικασία της ιχηλάτησης και του εντοπισμού ασθενών. Όπως φαίνεται πολλοί που νιώθουν ασθενείς για να αποφύγουν το χάος του Κέντρου Υγείας απευθύνονται σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια που ελέγχουν δείγματα δια της αποστολής τους στην Αθήνα. Τα θετικά αυτά κρούσματα ΔΕΝ γνωστοποιούνται στον ΕΟΔΥ ή στο Νοσοκομείο με πολύ πιθανό αποτέλεσμα να μην ιχνηλατούνται οι επαφές αυτών των ασθενών με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Τέλος εντυπωσιάζει Η ΣΙΩΠΗ του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου μπροστά στο πρόβλημα που δείχνει να έχει δημιουργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου