Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Προσφυγικό: Επικίνδυνο «παζάρι» κυβέρνησης-ακροδεξιών «Καζάνια που βράζουν» τα κολαστήρια στα νησιά

Νίκος Μανάβης
▸ Σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να επαναπροσεγγίσει το ακροδεξιό ακροατήριό της στην Λέσβο και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανακοίνωσε το κλείσιμο δύο μικρών δομών φιλοξενίας προσφύγων στην Μυτιλήνη (ΠΙΚΠΑ και Καρά Τεπές-ΔΕΥΑΛ).
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, θα διακοπούν και προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Στις δομές αυτές διαμένουν ως σήμερα ανήλικοι-ασυνόδευτοι πρόσφυγες, πρόσφυγες με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας (π.χ. καρκινοπαθείς), μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ. Είναι δομές που εξασφάλιζαν οριακά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ν. Μηταράκη οι πρόσφυγες από αυτές τις δομές θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν προς την ηπειρωτική Ελλάδα ή το νέο κολαστήριο στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ. Σε πλήρη συντονισμό με την κυβέρνηση, η δημοτική αρχή της Μυτιλήνης και η περιφερειακή αρχή Βορείου Αιγαίου απαιτούν οι 12.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στο νέο κολαστήριο του Καρά Τεπέ να είναι μόνιμα εγκλωβισμένοι σε αυτό, να τους απαγορευτεί η κυκλοφορία στην πόλη της Μυτιλήνης ακόμη και στα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στην περιοχή του Καρά Τεπέ.

Στο ίδιο ρατσιστικό μοτίβο κινήθηκαν οι δηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες από τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Λέσβου και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Το επιχείρημα τους είναι πως στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ εκτεταμένη διασπορά του κορονοϊού. Ξεχνούν βέβαια ότι: α) εξίσου εκτεταμένη είναι η διασπορά του κορονοϊού και στην πόλη της Μυτιλήνης, β) μέσα στο κολαστήριο του Καρά Τεπέ συνεχίζουν να βρίσκονται όλοι όσοι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό με απόφαση της κυβέρνησης και γ) στο ΚΥΤ καθημερινά μπαίνουν και βγαίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι ζουν στην Μυτιλήνη.

Η πρεμούρα όλων των προαναφερόμενων απολογητών της κυβερνητικής αντιπροσφυγικής πολιτικής δεν είναι τυχαία. Γνωρίζουν καλά ότι στους κύκλους της ακροδεξιάς σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου υπάρχει η εκτίμηση πως η κυβέρνηση τους πρόδωσε με την απόφαση της να μονιμοποιήσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων. Έτσι οι εκπρόσωποι του τοπικού κράτους καταφεύγουν σε ακραίες ρατσιστικές προτάσεις και κατηγορίες σε βάρος των προσφύγων. Η κυβέρνηση αξιοποιεί αυτό το κλίμα για να προωθήσει ακόμη πιο αυταρχικές και ρατσιστικές πολιτικές αξιοποιώντας και την στήριξη που έχει από την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ το νέο κολαστήριο του Καρά Τεπέ είναι καζάνι που βράζει καθώς οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων είναι εξαιρετικά άσχημες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και δίκτυο ύδρευσης. Ελάχιστες είναι οι χημικές τουαλέτες, δεν υπάρχουν υποδομές για πλύσιμο ρούχων και μαγείρεμα, ούτε καν για να κάνουν μπάνιο. Εκρηκτική είναι η κατάσταση και στα κολαστήρια της ΒΙΑΛ στην Χίο και του Βαθύ στην Σάμο. Αυτό αποδεικνύουν οι εμπρησμοί στο Βαθύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου