Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Ξανά έρευνες το Oruc Reis, ξανά Επιφυλακή στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ξανά σε Επιφυλακή οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς το Τουρκικό κράτος δέσμευσε με νέα NAVTEX τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου σε περιοχή που η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί ως Υφαλοκρηπίδα.Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινάει από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα. 
Το πλοίο Oruç Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες δέκα ημέρες (12η-20ή Οκτωβρίου), μεταδίδουν το Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.
Με το να διεξάγει έρευνες το τουρκικό κράτος 7.5 μίλια από το Καστελόριζο ουσιαστικά δείχνει ότι αναγνωρίζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 ν.μ.
Και ταυτόχρονα ανεβάζει την ένταση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μεσάνυχτα έχει κινητοποιηθεί μέρος του Στόλου ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή η Πολεμική Αεροπορία. 

Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκου Δένδια στη Μπρατισλάβα και την υπόσχεση του πρώτου να προτείνει συγκεκριμένες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως είχαν συμφωνήσει οι δυο πλευρές.
Επίσης, σημειώνεται μόλις 48 ώρες πριν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάς στην Άγκυρα για να ασκήσει πίεση ώστε να σταματήσουν οι ενέργειες που ανεβάζουν την ένταση.
Τον Σεπτέμβριο η Άγκυρα απέσυρε το Ορούτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο για να «επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα" ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά το πέρας του συνόδου κορυφής, η ΕΕ κατέστησε σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της εάν συνεχιστούν «οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις» της Τουρκίας, κίνηση που προκάλεσε τις αντιδράσεις της Τουρκικής κυβέρνησης, τονίζοντας  ότι θα επιδεινώσει τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών.
Αυτό είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο ερμηνείας των επικίνδυνων εξελίξεων.
Παράλληλα, πρέπει πάντα να υπολογίζουμε το τι συμφωνήθηκε στην τελευταία επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Πομπέο και τον ρόλο που αναλαμβάνει το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών -ας σκεφτούμε τι σημαίνει ο εντοπισμός των ελληνικών F 16 από τους τουρκικούς S400-, την επικύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου από τον δικτάτορα Σίσυ και το πλέγμα πολεμικών συμμαχιών που συγκροτεί το ελληνικό κράτος με ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη, έχοντας την αμερικανική έγκριση! 
Τέλος, τον αναβαθμισμένο παρεμβατικό ρόλο του ΝΑΤΟ για να μην βγουν εκτός ελέγχου οι αντιθέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
ΜΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ;
Ενώ οι δημοσιογράφοι και η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρούν να οικοδομήσουν την εικόνα ότι η νέα κρίση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις ήρθε από το πουθενά, υπάρχουν τόσο οι τοποθετήσεις αναλυτών που έγραφαν ότι αναμένεται κλιμάκωση της έντασης -συνδέοντας τις εξελίξεις στην περιοχή με τη διεξαγωγή των Αμερικανικών Εκλογών-, όσο και η επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ να "αποζημιώσει" τους στρατιωτικούς για τις προηγούμενες Πολεμικές Κινητοποιήσεις , μια κίνηση που εκτιμήθηκε ότι επιδιώκει τον προσεταιρισμό του Μισθοφορικού τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων εν όψει των επικίνδυνων εξελίξεων. 
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από την πρώτη στιγμή είχε εκτιμήσεις ότι η πολεμική ένταση μεταξύ των δύο κρατών "θα σέρνεται" για καιρό, με την Προβολή Στρατιωτικής Ισχύος να παρεμβάλλεται και να εργαλειοποιήται  στους όποιους γύρους διαβουλεύσεων.
Μπορεί το κάθε κράτος να δείχνει ως υπεύθυνο της κρίσης τον ανταγωνιστή του, να του καταλογίζει μονομερώς την επιθετικότητα και προκλητικότητα, αλλά είναι ακριβώς ο ελληνο-τουρκικός ανταγωνισμός για τις ΑΟΖ, τα Ενεργειακά Κοιτάσματα, τον έλεγχο των εμπορικών-ενεργειακών ροών σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο που τροφοδοτεί την ένταση απειλώντας τους λαούς με θερμό επεισόδιο και Διακρατική Πολεμική Σύγκρουση.
Με τις κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία να σηκώνουν τους εθνικιστικούς τόνους και για λόγους εσωτερικής αστικής πολιτικής, ενώ επιτίθενται ενάντια στους λαούς που μαστίζονται από την Ανεργία και τη Φτώχεια, επιβάλλοντας αντεργατικά μέτρα, απαιτώντας νέες θυσίες σε Αίμα αλλά και σε χρήμα προκειμένου να προβούν σε τρομακτικές Αγορές όπλων και Προσλήψεις χιλιάδων Μισθοφόρων Στρατιωτών.
ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ 
ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΕ ΑΟΖ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
Τεράστια η ανάγκη ανάπτυξης κοινών αγώνων του κόσμου της εργασίας σε Ελλάδα και Τουρκία.
Έχει τεράστια σημασία η παρέμβαση του Αντιπολεμικού Κινήματος.
Από αυτή την σκοπιά έχει τεράστια σημασία η πρωτοβουλία του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ!

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 

diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου