Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

68 σοροί Παλαιστινίων «διαπραγματευτικό χαρτί» στα χέρια των Ισραηλινών

AP Photo/Mahmoud Illean
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Haaretz, από τον Απρίλιο του 2016 το Ισραήλ έχει προσθέσει άλλες 68 σορούς Παλαιστινίων σε αυτές που αρνείται να επιστρέψει στις οικογένειές τους για ταφή, για λόγους «διαπραγμάτευσης ή αποτροπής». Μεταξύ αυτών είναι και οι σοροί επτά ανδρών που πέθαναν στις φυλακές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου κι ενός κρατουμένου που δεν είχε προλάβει καν να δικαστεί. Ο συνολικός αριθμός των σορών είναι άγνωστος, αλλά εκτιμάται ότι πρέπει να είναι μερικές εκατοντάδες.

Από το 1991 έως το 2008, το Ισραήλ επέστρεψε περίπου 400 σορούς, στο πλαίσιο διάφορων συμφωνιών με τους Παλαιστίνιους και τη Χεζμπολάχ. Αλλά από τον Ιανουάριο 2020 έχουν προστεθεί άλλες 17, οι τρεις τον τελευταίο μήνα: δύο εξ αυτών σε επιχειρήσεις των Ισραηλινών και μία σορός (μέλος της Φατάχ) που πέθανε από καρκίνο στη φυλακή.

Ένας άλλος υπόδικος είναι επίσης μέλος της Φατάχ από τη Βηθλεέμ που πέθανε στον Σεπτέμβριο από καρδιακή προσβολή, τέσσερις μήνες πριν την αποφυλάκισή του, έχοντας εκτίσει ποινή 18 ετών. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία μεταξύ των 68 που δεν έχουν επιστραφεί στους οικείους τους, είναι ένας 75χρονος από τη Γάζα που επίσης πέθανε από καρκίνο τον Ιούλιο και είχε καταδικαστεί σε ισόβια το 1994 για τη δολοφονία ενός Ισραηλινού. 

Αυτός που δεν πρόλαβε να δικαστεί καν, είναι ένας 27χρονος που πέθανε ενώ ήταν σε καραντίνα στις φυλακές Nitzan, αφού είχε ανακριθεί από τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας Σιν Μπετ.

Η νομική οργάνωση Al-Quds Legal Aid and Human Rights Center, που εκπροσωπεί μερικές από τις οικογένειες που δεν έχουν ακόμα παραλάβει τις σορούς των δικών τους ανθρώπων, είπε ότι εξ όσων γνωρίζει μερικές έχουν ήδη ταφεί και άλλες φυλάσσονται σε ψυγεία στο Ισραήλ. 

Τομ περασμένο Σεπτέμβριο, το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας ενέκρινε απόφαση του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ να μένουν στο Ισραήλ οι σοροί όσων είναι ύποπτοι για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. Στην ουσία είναι η ίδια θέση που είχε ο προκάτοχος του Γκαντζα, Ναφτάλι Μπένετ, ως μέσο πίεσης στη Χαμάς για την επιστροφή των σορών Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 2014 στον πόλεμο στη Γάζα.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου