Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα


Ιρανοί διαδηλωτές καίνε σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα
AP Photo/Vahid Salemi
Επίθεση στο Ισραήλ για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ έκανε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, ναύαρχος Αλί Σαμχανί, ο οποίος είπε ότι για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε «τηλεχειριζόμενη ηλεκτρονική συσκευή».

Ο Σαμχανί υποστήριξε ότι ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας είναι θύμα μίας «πολύπλοκης επιχείρησης» η οποία διεξήχθη «με στιλ και μέθοδο τελείως καινούργια», ενώ υποστήριξε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται μια εξόριστη αντικαθεστωτική οργάνωση και το Ισραήλ. «Δεν υπήρξε ανθρώπινη παρουσία στο σημείο της επίθεσης», πρόσθεσε.

«Ήταν μία πολύπλοκη επιχείρηση με την χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού...», δήλωσε ο Αλί Σαμχανί, που πρόσθεσε ότι η οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού «πρέπει οπωσδήποτε να έχουν εμπλακεί», αλλά «το εγκληματικό στοιχείο σε όλα αυτά είναι το σιωνιστικό καθεστώς και η Μοσάντ».

Σύμφωνα επίσης με τα νέα στοιχεία που παρουσίασε το αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα ήταν ισραηλινής κατασκευής. «Το όπλο που βρέθηκε στον τόπο της τρομοκρατικής ενέργειας φέρει το λογότυπο και τα διακριτικά της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας», δήλωσε μη κατονομαζόμενη πηγή στο δίκτυο, η οποία πρόσθεσε ότι το όπλο λειτούργησε με τηλεχειρισμό που ελεγχόταν από δορυφόρο.

Τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αλλάζουν την αρχική εκδοχή για τη δολοφονία του επιστήμονα την περασμένη Παρασκευή. Οι αρχές είχαν πει ότι αρχικά εξερράγη ένα φορτηγό που βρισκόταν κοντά στον δρόμο από τον οποίο περνούσε ο Φαχριζαντέχ και μετά την έκρηξη, ένοπλοι άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματός του και τον σκότωσαν.

Η χρήση όπλων που ελέγχονται από δορυφόρους δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο ακόμη δεν έχουν παρουσιαστεί αποδεικτικά στοιχεία ότι η επίθεση κατά του Μοχσέν Φαχριζαντέχ έγινε με αυτό τον τρόπο. Επίσης εκφράζονται αμφιβολίες για τη μη παρουσία ανθρώπων στο σημείο της επίθεσης καθώς κάποιος θα έπρεπε να έχει στήσει το όπλο.
Σύγκρουση στην Τεχεράνη για τον τρόπο αντίδρασης

Στο μεταξύ, η αντίδραση του Ιράν στη δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ έχει γίνει η αφορμή να συγκρουστούν οι σκληροπυρηνικοί και οι μεταρρυθμιστές στην Τεχεράνη, καθώς μια κίνηση εκδίκησης θα μπορούσε να δώσει τέλος στις όποιες ελπίδες για διάσωση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Οι Ιρανοί βουλευτές έχουν υπογράψει ομόφωνα έκκληση για εκδίκηση, ζητώντας από τον μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ροχανί να ψηφιστεί νόμος με τον οποίο το Ιράν θα σταματήσει να δέχεται την επιθεώρηση των πυρηνικών του εγκαταστάσεων από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Επίσης, ο Μόχσεν Ρεζάι, πρώην διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης και νυν γραμματέας του Συμβουλίου Αξιολόγησης των ύψιστων συμφερόντων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ένα πόστο κλειδί, έφθασε μέχρι να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο το Ιράν δεν πρέπει να επανεξετάσει» τη συμμετοχή του στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (Nuclear Proliferation Treaty).

Από την πλευρά του ο Χασάν Ροχανί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει να σπείρει το χάος και υποσχέθηκε ότι η απάντηση της Τεχεράνης θα δοθεί «την κατάλληλη στιγμή», προειδοποιώντας ότι το Ιράν «δεν θα πέσει στην παγίδα που του έστησε το Ισραήλ».

Ο Ιρανός πρόεδρος μετά την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, έχει αυξήσει τα ανοίγματα θέλοντας να δείξει ότι προσπαθεί να διασώσει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, από την οποία οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν ή επανεπιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον βύθισαν την ιρανική οικονομία σε σφοδρή ύφεση και ώθησαν το Ιράν να διακόψει την εφαρμογή των περισσότερων από τις δεσμεύσεις του, αλλά όχι και την πρόσβαση των επιθεωρητών της IAEA στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα φροντίσει για την επιστροφή της Ουάσινγκτον στη συμφωνία της Βιέννης, ωστόσο αυτή η επίθεση, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, η δολοφονία του Φαχριζαντέχ είναι μήνυμα προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ ότι το Τελ Αβίβ διαφωνεί.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου