Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

"Για όλα φταίνε οι Εβραίοι"

"Για όλα φταίνε οι Εβραίοι". Πόσοι άνθρωποι πίστεψαν ότι για τα δεινά της ανθρωπότητας φταίει ένας συγκεκριμένος λαός, από το μικρότερο παιδί ως τη γηραιότερη γυναίκα... 
Σήμερα, γιορτάζουμε τα 76 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, του χειρότερου από όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου που έστησε η φασιστική και ναζιστική μηχανή της Γερμανίας και οι συνεργάτες τους σε μια σειρά χώρες. Μια τέτοια μέρα, το 1945, ο σοβιετικός στρατός, καταδιώκοντας τις ναζιστικές δυνάμεις επί πολωνικού εδάφους, έφτανε στην επίγεια κόλαση. Μέσα είχαν απομείνει μόλις 7.500 άνθρωποι, όλων των ηλικιών. Εβραίοι, Ρομά, Σλάβοι.
Η γενοκτονία του εβραϊκού λαού (αλλά και τον Ρομά) ήταν ένα έγκλημα τεραστίων διαστάσεων που εκτελέστηκε μεθοδικά. Μόνο στο Άουσβιτς βρήκαν τον θάνατο πάνω από 1 εκ. κρατούμενοι/ες, οι περισσότεροι/ες χωρίς κανένα άλλο "επιβαρυντικό στοιχείο" πέραν της καταγωγής τους. Είχαν κάνει λάθος που γεννήθηκαν...
Άουσβιτς στήθηκαν πολλά. Δεκάδες ήταν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης που είχαν στηθεί στις Βαλτικές χώρες, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Κροατία και αλλού. Ανάμεσα στα εκατομμύρια νεκρούς και αρκετές χιλιάδες συμπατριώτες μας, Έλληνες Εβραίοι. 
Για να φτάσει η ανθρωπότητα να βιώσει αυτό το ανεπανάληπτο (κι αυτό το τονίζουμε) έγκλημα ακολουθήθηκε μία πορεία καλλιέργειας συστηματικού μίσους προς τον εβραϊκό λαό από τις ναζιστικές/φασιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Τα κρεματόρια, οι φούρνοι που μέσα έλιωναν άνθρωποι ήταν η κορύφωση μίας εγκληματικής αντίληψης.
Εν έτει 2021, μαζί με την ανάμνηση αυτών των στυγερών εγκλημάτων ας μας μείνουν κάποια διδάγματα για το πώς φτάσαμε ως εκεί. Που μπορεί να καταλήξει η δαιμονοποίηση ολόκληρων λαών, θρησκειών, φυλών. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας για να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν τέτοιου είδους τραγωδίες.
Αν υπάρχει κάτι φωτεινό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι τελικά άλλες δυνάμεις της ανθρωπότητας κατάφεραν να βάλουν τέλος στο έγκλημα. Παράλληλα, με τη μαύρη τύχη των Εβραίων (και μαζί τους πολλών Ρομά, Σλάβων και άλλων λαών) δεν πρέπει να λησμονούμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη όπου συμπολίτες έσωσαν τους συμπολίτες τους. Αρκετοί Εβραίοι/ες σώθηκαν συμμετέχοντας στην Αντίσταση, "βγαίνοντας στο βουνό", αγωνιζόμενοι/ες. Να κάτι ακόμα που πρέπει να συγκρατήσουμε. 
Το σημαντικότερο όμως είναι να δώσουμε έναν όρκο.
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ. 
*στη φωτογραφία επιζήσαντες του Άουσβιτς μαζί με τους απελευθερωτές τους, στρατιώτες του σοβιετικού στρατού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου