Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Οι πολιτικές επιπτώσεις της δήλωσης του αρχιεπισκόπου για το Ισλάμ

EUROKINISSI
Οι πολιτικές επιπτώσεις της δήλωσης του αρχιεπισκόπου για το Ισλάμ
Ναΐμ Ελγαντούρ
Αναρωτιέμαι αλήθεια πώς θα νιώθουν τα τέσσερα από τα πέντε Ορθόδοξα Πατριαρχεία που λειτουργούν σε ισλαμικές χώρες, με ελευθερία, αξιοπρέπεια, σεβασμό και αγάπη από τους μουσουλμάνους;

Ακούγοντας αυτά που είπε ο αρχιεπίσκοπος στην τηλεοπτική του συνέντευξη, αυτά τα σκληρά λόγια για το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους, για τον Προφήτη και το Κοράνι, ήταν μεγάλη η έκπληξή μας ο επικεφαλής της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα, που από θέση οφείλει να παρακολουθεί τα βήματα του Χριστού, να έχει τόσο μίσος και άγνοια για αυτή τη μεγάλη θρησκεία. Αυτό είχε συνέπεια να ταράξει και να στεναχωρήσει έναν πληθυσμό που αγγίζει σήμερα το 1,8 δισ. πιστών, που μαθεύτηκε αυτόματα σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που η πληροφορία εξαπλώνεται πολύ εύκολα και μάλιστα όταν η πληροφορία είναι μια τέτοια εμπρηστική δήλωση.

Εδώ πρέπει να κοιτάξουμε ποιος κερδίζει και ποιος χάνει αυτή τη στιγμή. Κέρδισε το έθνος από αυτές τις δηλώσεις; Και ποιο είναι το κέρδος; Τη στιγμή που περιμένουμε την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα για να τα βρουν και για να ζήσουμε σε μια άλλη ατμόσφαιρα από αυτή την πολεμική ατμόσφαιρα που ζούμε εδώ και πολύ καιρό, παγιδεύεται από τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου, καθώς θα βρει μπροστά του ένα μεγάλο εμπόδιο ύστερα από αυτή τη θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο.

Παράδειγμα η ανακοίνωση του Αλ Αζχαρ της Αιγύπτου, που είναι το μεγαλύτερο ισλαμικό Πανεπιστήμιο στον κόσμο, το λίκνο της ισλαμικής θεολογίας, εκεί όπου έχουν φοιτήσει οι σπουδαιότεροι θεολόγοι και ανώτατοι λειτουργοί για πάνω από χίλια χρόνια. Επίσης το International Union for Μuslim Scholars, οι ακαδημαϊκοί θεολόγοι ανά τον κόσμο, καταδίκασε και κάλεσε τον αρχιεπίσκοπο σε διαθρησκειακό διάλογο. Από άκρη σε άκρη του κόσμου, από χώρες όπως Ινδονησία, Μαλαισία, Ιράκ, Συρία, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Λίβανος, Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, ΗΠΑ, Καναδάς, από όλη την Ευρώπη, οργανώσεις και διαπρεπείς ακαδημαϊκοί θεολόγοι συζητούν και καταδικάζουν.

Δεν πρέπει να τους αγνοήσουμε καθώς όλοι αυτοί οι λαοί προχώρησαν σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και υπηρεσιών με μεγάλη ανταπόκριση, ως μέσο διαμαρτυρίας στην επίθεση του Μακρόν κατά των μουσουλμάνων του κόσμου. Εμείς ως μουσουλμάνοι της Ελλάδας δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο, εξηγώντας ότι πολλοί Ελληνες δεν συμφωνούν με αυτές τις δηλώσεις.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις και στη γειτονική χώρα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, με καταιγιστική κάλυψη από τα media. Ολα αυτά για να τα βρει μπροστά του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αντί να είναι δυνατός με την ατζέντα του για να μπορεί να παλέψει για περισσότερα διαπραγματευτικά οφέλη, θα πρέπει να καθίσει τώρα να απολογηθεί για αυτά που είπε ο επικεφαλής της Ορθοδοξίας της Ελλάδας, που είναι επίσημη θέση με τη σφραγίδα του κράτους. Αυτές τις δηλώσεις δεν τις έκανε κάποιος μητροπολίτης που μπορεί να ισχυριστεί η υπόλοιπη Εκκλησία ότι αυτή είναι προσωπική του άποψη. Οταν όμως μιλάει ο αρχηγός για τέτοια θέματα, εκφράζει τις απόψεις του συνόλου. Και δεν ξέρω για ποιου συμφέροντα είναι όλα αυτά. Πάντως ήταν ένα διαπραγματευτικό δώρο για τη γείτονα.

Αναρωτιέμαι αλήθεια πώς θα νιώθουν τα τέσσερα από τα πέντε Ορθόδοξα Πατριαρχεία που λειτουργούν σε ισλαμικές χώρες, με ελευθερία, αξιοπρέπεια, σεβασμό και αγάπη από τους μουσουλμάνους. Σε πόσο δύσκολη θέση είναι αυτοί τώρα χάρη σε αυτές τις δηλώσεις, ίσως είναι κι αυτοί τόσο πικραμένοι όσο είμαστε κι εμείς.

Αν ο αρχιεπίσκοπος δεν έχει διαβάσει για το Ισλάμ και έχει άγνοια για το θέμα, τον καλούμε, πρώτον, να διαβάσει το βιβλίο του σεβάσμιου αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστάσιου «Ισλάμ, θρησκειολογική επισκόπηση» και δεύτερον, να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και εκπροσώπων ακαδημαϊκών της ισλαμικής θρησκείας, όπως γίνεται επιτυχώς στην Ευρώπη, για να διευκρινίσουμε αν το Ισλάμ είναι θρησκεία ή πολιτικό κόμμα, αν είναι θρησκεία του πολέμου κι αν οι μουσουλμάνοι είναι κατακτητές, να τα βάλουμε όλα σε ένα τραπέζι και να τα συζητήσουμε. Το σίγουρο όφελος θα είναι για τον κόσμο που δεν γνωρίζει για το Ισλάμ. Το Ισλάμ είναι μια θρησκεία αγάπης, ειρήνης και δικαιοσύνης βάσει του Κορανίου και της διδασκαλίας του Προφήτη Μωάμεθ.

Πάμε να τα βρούμε, κύριε αρχιεπίσκοπε.

Μετά τιμής, Ναΐμ Ελγαντούρ πρόεδρος Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας
ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου