Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

ΗΧΗΤΙΚΟ Εκπομπής ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ: "30 χρόνια αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση και αγώνων του κινήματος της νεολαίας"

Στην εκπομπή της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων «Φύλλο Πορείας στη Θεωρία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό» συζητήσαμε για τα τελευταία 30 χρόνια αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση και αγώνων του κινήματος της νεολαίας. Επιλέξαμε 4 εμβληματικούς αγώνες της νεολαίας αναζητώντας φυσικά και κοινά στοιχεία.
Ο Μιχάλης Παπαμακάριος στέλεχος του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση παρουσιάζοντας τις καταλήψεις του 1990-91 έθεσε το πλαίσιο των εκτιμήσεων τονίζοντας πως ανεξάρτητα από το ιδιαίτερο στοιχείο που καθορίζει την όποια αναδιάρθρωση (΄πως είπε του 1990-91 είχε τέτοια στοιχεία), η βασική στόχευση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεώς του στην είναι η υποταγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της παραγωγής, η εξυπηρέτηση των στοχεύσεων της αστικής τάξης για τη διαμόρφωση ενός παραγωγικού αλλά και πειθαρχημένου εργατικού δυναμικού. Μας μετέφερε και το γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της περιόδου επισημαίνοντας πως οι μαθητικές κυρίως καταλήψεις, αλλά και οι φοιτητικές με τη μεγαλύτερη πολιτικοποίησή τους έδωσαν ένα μεγάλο χτύπημα στην κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία πίστεψε, όπως και σήμερα, πως η εκλογή της στην κυβέρνηση με ένα απόλυτα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, θα της έδινε τη δυνατότητα να προχωρήσει χωρίς εμπόδια. Τα ισχυρότερα στοιχεία της απάντησης που πήρε ήταν ο συνολικά νεολαιίστικος χαρακτήρας του κινήματος αλλά και η εμβάθυνση στα ερωτήματα που τέθηκαν και τις απαντήσεις που αναζητήθηκαν. Για το ποιο περιεχόμενο της εκπαίδευσης πρέπει να μαθαίνει η νεολαία, για ποιον.

Ο Φώντας Παπαδημητρίου, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων παρουσίασε τους αγώνες των ΤΕΙ των μέσων της δεκαετίας του 1990. Επισήμανε πως το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ του Γιώργου Παπανδρέου, έρχεται να προσπαθήσει να εναρμονίσει, και στο χώρο της τεχνολογικής εκπαίδευσης τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες για την εκπαίδευση και την εργασία. Σε μια χρονική περίοδο που έχει προηγηθεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ, προωθούνται οι αντίστοιχες ενιαίες πολιτικές για το χώρο της εκπαίδευσης. Είμαστε σε μια πολιτική περίοδο όπως είπε, όπου το ίδιο το ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει διαδεχτεί τη βραχύβια διακυβέρνηση Μητσοτάκη, αρχίζει να πετάει από πάνω του τα όποια στοιχεία λαϊκού παράγοντα είχε, και παρουσιάζεται πλέον ως ένα κόμμα προσαρμοσμένο στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Παρόλο που όπως είπε οι αγώνες των ΤΕΙ συγκρινόμενοι με τους άλλους δεν είναι μια μεγάλη λαμπρή στιγμή, παρόλα αυτά έθεσε πολύ σημαντικά ζητήματα όπως για το αν πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική τεχνολογική από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ποιος είναι ο ρόλος της αριστεράς απέναντι στα υποτιμημένα κάθε φορά τμήματα της νεολαίας.

Ο Μάνος Σκούφογλου στέλεχος της ΟΚΔΕ Σπάρτακος μιλώντας για τους αγώνες του 2006-07 θα τονίσει πως πολλές από τις επιλογές της τότε κυβέρνησης ΝΔ θα αποτελέσουν και αποτυχημένες απόπειρες για αναδιαρθρώσεις για τις οποίες θα επιμείνει τα επόμενα χρόνια η αστική τάξη στη χώρα. Η μάχη του κινήματος όπως τόνισε δεν αφορούσε μόνο ή πρώτα το άρθρο 16, όπως για τους δικούς τους λόγους θα επιμείνουν να παρουσιάζουν κυρίως οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα ολόκληρο φάσμα για τους όρους σπουδών και εργασίας. Το πολιτικό πλαίσιο της εποχής αποτυπώνεται στην προσπάθεια να δοθεί μια γενική αίσθηση σταθερότητας, και δυνατής Ελλάδας. Άλλωστε έχουν προηγηθεί η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μια εποχή στις παραμονές της μεγάλης κρίσης του 2008. Τα ισχυρά στοιχεία του αγώνα θα παρουσιάσει πως ήταν η μαζικότητα, η διάρκεια (ένας χρόνος περίπου), μορφές αυτοοργάνωσης. Τόνισε πάντως πως δε θα πρέπει να μυθοποιούνται οι οποιοδήποτε σημαντικοί αγώνες.

Ο Ιωσήφ Τουρλίδης μέλος του ΦΣ Βιολογικού θα τονίσει πως οι σημερινοί αγώνες της νεολαίας δύσκολα μπορούμε να πούμε πως σχετίζονται με ένα ή με κάποια μόνο στοιχεία μιας επιχειρούμενης αντιεκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Η ίδια η πανδημία και τα αντιδημοκρατικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση διαμορφώνουν την ίδια τη φυσιογνωμία της επίθεσης η οποία επιτείνεται ταξικά μέσα στα πανεπιστήμια και συνολικά στην εκπαίδευση. Όπου φυσικά ένα από τα στοιχεία είναι και η επιχείρηση πειθάρχησης της νεολαίας. Επισήμανε το γεγονός πως είναι το ίδιο το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο που τροφοδοτεί αλλά και δοκιμάζει το φοιτητικό κίνημα στις απαντήσει που απαιτούνται να δώσει. Από τα ισχυρά του στοιχεία τόνισε τη διάρκεια και την αντοχή απέναντι σε όλες τις καμπές από την εκλογή της ΝΔ και μετά. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά όλοι αυτοί αγώνες που ακούστηκαν ο ένας με τον άλλο συγκροτούν μια αλυσίδα που η μία διαμόρφωνε τις προϋποθέσεις για να δοθεί η επόμενη με ακόμα καλύτερους και μαζικότερους όρους, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Προφανώς οι αγώνες της νεολαίας σήμερα είναι σε εξέλιξη, κατά συνέπεια στην καταληκτική του τοποθέτηση τόνισε τις αναγκαιότητες της σύνδεσης των αιτημάτων και των αγώνων των φοιτητών με το δοκιμαζόμενο λαό και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, γιατί αυτό θα εφοδιάσει ακόμα πιο αποτελεσματικά το ίδιο το φοιτητικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου